Društveno koristan rad u akademskoj i široj zajednici

Projekt promicanja mentalnog zdravlja prema IFMSA-i među najboljih 10 na svijetu; sada mu je dodijeljena Rektorova nagrada

Rektorova nagrada udruzi CroMSIC

Posljednje priznanje projektu „Promicanje mentalnog zdravlja – Pogled u sebe”, pokrenutom 2016. godine, jest Rektorova nagrada – priznanje najviše znanstvene razine.

Iako se danas sve više govori o važnosti brige za mentalno zdravlje, statistički podaci, kao i svakodnevno iskustvo zdravstvenih djelatnika, upozoravaju da smo daleko od rješavanja ovog velikog javnozdravstvenog izazova. Svakodnevno svjedočimo porastu problema mentalnog zdravlja među mladima, s čime se nose svi oni koji s njima rade – nastavnici, stručni suradnici u školama, liječnici školske medicine te stručnjaci na području psihologije i psihijatrije. Upravo s ciljem podizanja svijesti o ovome važnom problemu te pružanja podrške svima onima koji rade na njegovu rješavanju, Međunarodna udruga studenata medicine (CroMSIC) u suradnji s Domom zdravlja Zagreb zapad i Gradskim uredom za zdravstvo Grada pokrenula je projekt Promicanje mentalnog zdravlja – Pogled u sebe. Vrijednost ovog projekta pokazuju i brojna priznanja, a posljednje je Rektorova nagrada za akademsku godinu 2018./2019. koju je projekt osvojio u kategoriji Nagrada za društveno koristan rad u akademskoj i široj zajednici – Interdisciplinarno područje. 

Brojni su ciljevi ovog javnozdravstveno-edukativnog projekta, ali među najznačajnijima je podizanje svijesti o važnosti mentalnog zdravlja među mladima jer ono utječe ne samo na pojedinca i njegovu okolinu, nego i na cjelokupno društvo. Mentalno zdravlje mladih prepoznato je kao jedno od odrednica Svjetske zdravstvene organizacije na koje treba staviti poseban naglasak. Upravo su zbog toga mladi studenti medicine pokrenuli ovaj projekt, vjerujući da svojim iskustvom, trudom, entuzijazmom te aktivnim radom mogu doprinijeti poboljšanju edukacije o mentalnom zdravlju mladih, podizanju svijesti i smanjenju stigme te na taj način pozitivno utjecati na razvoj i odrastanje mladih.

Provedba projekta započela je tijekom 2016. godine, a uz prethodnu suglasnost Agencije za odgoj i obrazovanje i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Njegovi ciljevi ostvaruju se kroz edukacije i radionice vršnjačke podrške mladima, podizanjem svijesti o važnosti mentalnog zdravlja među mladima i upoznavanjem s mehanizmima očuvanja i osnaživanja mentalnog zdravlja. Ujedno se stvaranjem ugodne atmosfere olakšavaju rasprave o svim problemima i pitanjima ove tematike, što pridonosi i destigmatizaciji mentalnih poremećaja.

Aktivnosti u sklopu projekta usmjerene su prema srednjoškolcima, nastavnicima i stručnim suradnicima škola te obuhvaćaju rad na mentalnom zdravlju mladih kroz radionice vršnjačke edukacije. Upravo se kroz ciklus radionica za učenike (posebno osmišljenih za ovu svrhu) prolaze različiti aspekti mentalnog zdravlja te se adolescenti osnažuju za sve izazove koje im nosi daljnje školovanje i period odrastanja. Mentalno zdravlje zauzima posebno mjesto jer znatno utječe na razvoj mladog čovjeka u trenutku kad postaje samostalan, donosi važne odluke u svom životu te se počinje ostvarivati na svim poljima svog osobnog života. Radionice su predviđene za treće razrede srednje škole, a provode ih educirani studenti medicine, pod supervizijom Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Projekt je početkom srpnja nagrađen Rektorovom nagradom za akademsku godinu 2016./2017, a po ocjeni IFMSA-e (lnternational Federation of Medical Students Associations) 2016. godine odabran je u prvih 10 projekata na svijetu. U kolovozu iste godine predstavljen je na Generalnoj skupštini IFMSA-e u Meksiku, a tom je prilikom osvojio 2. mjesto (Rex Crossley Awards).

Rektorova nagrada važno je priznanje najviše znanstvene razine koje dodatno potvrđuje da Grad Zagreb ulaže u znanje i zdravlje mladih ljudi kroz izvrsne projekte. Ova visoka verifikacija i priznanje zasigurno će doprinijeti i daljnjem motiviranju studenata budućih generacija Sveučilišta u Zagrebu da promiču volonterstvo i filantropiju u zajednici, što je ujedno i doprinos daljnjoj održivosti projekta Pogled u sebe – Promicanje mentalnog zdravlja mladih.

Na dodjeli su sudjelovali nagrađeni studenti te nositelji projekta: Mirela Šentija Knežević, prof. log, univ. spec. admin. urb, zamjenica Pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo, koordinatorica projekta ispred Grada Zagreba; doc. dr. sc. Miro Hanževački, dr. med, ravnatelj Doma zdravlja Zagreb-Zapad te Kristina Stamenković, koordinatorica projektnih aktivnosti ispred Međunarodne udruge studenata medicine Hrvatska – CroMSIC.

Komentari na članak

Vezani članci

Sveučilište u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu

Raspisan natječaj za dodjelu Rektorove nagrade

Započele su prijave radova zagrebačkih studenata za Rektorovu nagradu. Zaprimaju se do 3. svibnja, i to u čak 6 kategorija.

https://pixabay.com/en/book-old-clouds-tree-birds-bank-863418/

Rezultati istraživanja

Čitanje ima glavnu ulogu kada je u pitanju mentalno zdravlje; važnije je no što smo smatrali

Na Sveučilištu u Hong Kongu provedeno je istraživanje kojim se došlo do zapanjujućih rezultata o tome kako su čitanje i pojava demecije iznimno povezani. Saznajte zašto je dobro uvijek imati knjigu pri ruci gdje god krenuli.

"Osjećam." – destigmatizacija mentalnog zdravlja

Mentalno zdravlje

VIDEO: "Osjećam." – biti dobro da bismo bili dobri u nečemu

– Ako se zrelost određenog društva mjeri po brizi za djecu i mlade, na sjecištu obrazovnih promjena, važno je zagovarati da se mlade ljude prvenstveno i prvo nauči kako biti dobro da bi tek bili dobri u nečemu. – ističu osnivači udruge BoliMe.

Sveučilište Sjever

Sveučilište Sjever

Dodijeljene Rektorove nagrade na Sveučilištu Sjever

Rektor Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Marin Milković dodijelio je jedanaest Rektorovih nagrada za najbolji uspjeh u akademskoj godini 2014./2015. te četiri Rektorove nagrade za najbolji rad studenata u akademskoj godini 2014./2015., koje se sastoje od povelje i novčane nagrade.

Pravni fakultet u Zagrebu

Udruga "Pravnik"

7. kongres studenata prava u Zagrebu

Naziv i glavna tema ovogodišnjeg Kongresa studenata prava je „Gospodarski kriminalitet“.