Svjetski tjedan mozga

Prehrambena (r)evolucija: „Jedite ono za što smo dizajnirani!”

Nezdrava hrana

Pokrenuta je Prehrambena (r)evolucija edukativnim predavanjima o tome koja je hrana dobra za mozak i crijeva, ali i za cjelokupno ljudsko zdravlje.

Pred prepunom dvoranom hotela DoubleTree by Hilton u Zagrebu, 16. ožujka, održana su predavanja na temu nutritivno bogate prehrane i zdravlja povodom Svjetskog tjedna mozga. Predavači su bili poznata nutricionistica i autorica knjige Istine i laži o hraniAnita Šupe, pedijatrica Ana Balažin Vučetić, dr. med. i autor knjige U šumi, Denis Delogu, u kojoj je iznio osobno iskustvo poboljšanja svog zdravstvenog stanja promjenom prehrane. Posjetitelji su saznali kakve veze mozak ima s crijevima, što je to LCHF i Paleo prehrana, kako su se hranili naši preci i koja hrana osigurava optimalan razvoj čovjekova mozga.

Denis Delogu u svom predavanju pod nazivom Antropologija – Evolucija ljudske prehrane upoznao je prisutne s evolucijom homoidne vrste, kako se razvijao mozak ljudi kroz evolucijske faze i kako je tekao razvoj prehrane ljudske vrste.

– Jedite ono za što smo dizajnirani! – poručio je Denis.

Pedijatrica Ana Balažin Vučetić govorila je o prehrani za optimalni razvoj mozga te je navela ključne nutrijente potrebne za razvoj mozga novorođenog djeteta, a to su proteini, omega-3, željezo i cink, B vitamin, kolin i jod. Podsjetila je prisutne da čovjek ima dva mozga, jedan u glavi, a drugi u crijevima, te da zdravlje mozga ovisi o zdravlju crijevne flore.

– Što više znamo o učincima prehrane na zdravlje i bolest to je naša odgovornost kao pojedinaca još veća. Svako dijete zaslužuje optimalnu prehranu koja će mu omogućiti da ostvari svoje potencijale. – poručila je na kraju svojeg izlaganja pod nazivom Prehrana za optimalni razvoj mozga.

Anita Šupe u svom inspirativnom predavanju Od crijeva do mozga: prehranom do zdravlja objasnila je prisutnima što je to crijevni mikrobiom, kako on nastaje i zašto je bitan za ljudsko zdravlje.

– Zbog svih važnih uloga zdrave crijevne flore, neophodno je ovaj mikro svijet održavati zdravim. To ćete postići prehranom s nutritivno bogatim namirnicama, i to izvornim, cjelovitim i industrijski neprerađenim. Kupujte hranu u mesnicama, tržnicama, ribarnicama i vratite se u svoje kuhinje! – poručila je.

Na kraju događanja, predavači su odgovarali na mnoga pitanja iz publike, koja je iznijela svoje osobne probleme sa zdravljem, nedoumice oko prehrane s ciljem postizanja još boljih sportskih rezultata. Sudionici su istaknuli želju za stjecanjem novih znanja o prehrani i zdravlju, baziranih na principima funkcionalne medicine.

Prehrambena (r)evolucija nastavit će se i dalje, sličnim edukativnim predavanjima. Njezin je cilj poticanje ljudi na promjene i prelazak na nutritivno bogatu prehranu optimalnu za stjecanje i održavanje zdravlja.

Komentari na članak

Vezani članci

Kutak za arhitekturu

Kutak za arhitekturu

S arhitekturom stadiona započinje novi ciklus predavanja u Klubu mladih Split

Klub mladih Split predstavlja novi ciklus predavanja, a namijenjen je zaljubljenicima u arhitekturu. U utorak 23.2. Ivo Žarko govorit će o arhitekturi nogometnih stadiona.

Vježbanje u teretani

Prijeko potrebna motivacija

Sedam lukavih načina kako se natjerati na vježbu

Odluka o odlasku u teretanu ne mora biti toliko teška, dovoljno je nekoliko malih trikova.

Centar za poremećaje hranjenja BEA

Redefinicija ljepote

Djevojke dobivaju individualne dozvole za nesavršenost

– Pokušat ću se usavršiti na sve moguće načine uz pomoć svog džeparca i novca od čuvanja djece. Smršavit ću, kupiti nove leće, već imam novu frizuru, novu šminku, novu odjeću i modne dodatke. –

Polaznici u jami

Speleološko društvo Špiljar

Nesvakidašnje avanturističko iskustvo polaznika speleološke škole

– Ulazak u prvu jamu za mene je bio nešto što ću pamtiti čitavoga života. Služio mi je kao dobar podsjetnik na to koliko smo maleni i nemoćni u usporedbi s prirodom koja nas okružuje. – ističe Jure Bebić.

Pršut

Kulturna baština Hrvatske

Znate li nabrojati 12 jela hrvatske baštine?

Hrvatska agencija za hranu nabrojala je 12 jela čija priprema i proizvodnja spada u nematerijalnu kulturnu baštinu.