Svjetski tjedan mozga

Prehrambena (r)evolucija: „Jedite ono za što smo dizajnirani!”

Nezdrava hrana

Pokrenuta je Prehrambena (r)evolucija edukativnim predavanjima o tome koja je hrana dobra za mozak i crijeva, ali i za cjelokupno ljudsko zdravlje.

Pred prepunom dvoranom hotela DoubleTree by Hilton u Zagrebu, 16. ožujka, održana su predavanja na temu nutritivno bogate prehrane i zdravlja povodom Svjetskog tjedna mozga. Predavači su bili poznata nutricionistica i autorica knjige Istine i laži o hraniAnita Šupe, pedijatrica Ana Balažin Vučetić, dr. med. i autor knjige U šumi, Denis Delogu, u kojoj je iznio osobno iskustvo poboljšanja svog zdravstvenog stanja promjenom prehrane. Posjetitelji su saznali kakve veze mozak ima s crijevima, što je to LCHF i Paleo prehrana, kako su se hranili naši preci i koja hrana osigurava optimalan razvoj čovjekova mozga.

Denis Delogu u svom predavanju pod nazivom Antropologija – Evolucija ljudske prehrane upoznao je prisutne s evolucijom homoidne vrste, kako se razvijao mozak ljudi kroz evolucijske faze i kako je tekao razvoj prehrane ljudske vrste.

– Jedite ono za što smo dizajnirani! – poručio je Denis.

Pedijatrica Ana Balažin Vučetić govorila je o prehrani za optimalni razvoj mozga te je navela ključne nutrijente potrebne za razvoj mozga novorođenog djeteta, a to su proteini, omega-3, željezo i cink, B vitamin, kolin i jod. Podsjetila je prisutne da čovjek ima dva mozga, jedan u glavi, a drugi u crijevima, te da zdravlje mozga ovisi o zdravlju crijevne flore.

– Što više znamo o učincima prehrane na zdravlje i bolest to je naša odgovornost kao pojedinaca još veća. Svako dijete zaslužuje optimalnu prehranu koja će mu omogućiti da ostvari svoje potencijale. – poručila je na kraju svojeg izlaganja pod nazivom Prehrana za optimalni razvoj mozga.

Anita Šupe u svom inspirativnom predavanju Od crijeva do mozga: prehranom do zdravlja objasnila je prisutnima što je to crijevni mikrobiom, kako on nastaje i zašto je bitan za ljudsko zdravlje.

– Zbog svih važnih uloga zdrave crijevne flore, neophodno je ovaj mikro svijet održavati zdravim. To ćete postići prehranom s nutritivno bogatim namirnicama, i to izvornim, cjelovitim i industrijski neprerađenim. Kupujte hranu u mesnicama, tržnicama, ribarnicama i vratite se u svoje kuhinje! – poručila je.

Na kraju događanja, predavači su odgovarali na mnoga pitanja iz publike, koja je iznijela svoje osobne probleme sa zdravljem, nedoumice oko prehrane s ciljem postizanja još boljih sportskih rezultata. Sudionici su istaknuli želju za stjecanjem novih znanja o prehrani i zdravlju, baziranih na principima funkcionalne medicine.

Prehrambena (r)evolucija nastavit će se i dalje, sličnim edukativnim predavanjima. Njezin je cilj poticanje ljudi na promjene i prelazak na nutritivno bogatu prehranu optimalnu za stjecanje i održavanje zdravlja.

Komentari na članak

Vezani članci

Ljepota lica

Pravilna njega lica

Sedam navika kojima uništavamo kožu

Donosimo vam popis sedam svakodnevnih navika koje odmah valja promijeniti ako želite imati zdravu kožu i čisto lice.

Pizza ATM naslovna

Omiljeno jelo pečeno za tri minute

VIDEO: Pizza automati šire se SAD-om

Korisnik preko automata može izabrati osam različitih okusa. Cijena je devet američkih dolara, odnosno oko 65 kuna.

Mozak

European Dana Alliance for the Brain (EDAB)

Počinje tjedan posvećen najvažnijem ljudskom organu

European Dana Alliance for the Brain, uz suradnju pridruženih članova i partnera, i ovu godinu organizira Tjedan mozga u Hrvatskoj.

Naslovna

Gastro-pogled na proteklu godinu

FOTO i VIDEO: 16 najpopularnijih gastronomskih trendova u 2016. godini

2016. je godina pri kraju. Osim nove glazbe, filmova i modnih trendova, s užitkom se prisjećamo gastronomskih trendova, i to onih najluđih i vrlo fotogeničnih za kojima je cijeli internet poludio.

Svjetski dan vegetarijanaca

Na današnji dan

VIDEO: Zdravi recepti bez mesa za Svjetski dan vegetarijanstva

Svake godine prvog dana u listopadu obilježava se Svjetski dan vegetarijanstva. Saznajte koje su prednosti ovakvog načina života i kako napraviti ukusne i zdrave vegetarijanske obroke.