Znanstvena potvrda

Pravilo 5 sekundi vrijedi

FOTO: deltadentalarblog

Pravilo pet sekundi tvrdi da hrana koju smo podignuli s poda u periodu kraćem od pet sekundi nije značajno kontaminirana štetnim mikroorganizmima, a sad za to imamo i znanstvenu potvrdu.

Svi smo se bar jednom našli u dilemi pojesti ili ne hranu koju smo ispustili na tlo. Kad je u pitanju brokula ili kupus, već nekako i pronađemo utjehu, ali kada je riječ o keksu ili čokoladi, puno toga smo spremni oprostiti. Pravilo pet sekundi tvrdi da hrana koju smo podignuli s poda u periodu kraćem od pet sekundi nije značajno kontaminirana štetnim mikroorganizmima, a sad za to imamo i znanstvenu potvrdu.

Sveučilište Aston u Velikoj Britaniji provelo je još jedno istraživanje, no ovaj put, osim vremena potrebnog bakterijama da prijeđu na hranu, uzimali su u obzir teksturu i vlažnost hrane te poda na kojem se ista nađe.

Osim što su dokazali pretpostavku da hrana koja je kraće na podu ostaje manje zaražena, objasnili su da tekstura poda, tj. mjesto na koje je namirnica pala, uvelike utječe na broj bakterija koje će je zaraziti. Bakterije će s tepiha teže i sporije prijeći na hranu od onih s pločica, laminata i ostalih glatkih površina.

Također i sama namirnica igra veliku ulogu jer vlažna hrana (umaci, juhe, sladoled) brže navlači bakterije od suhe (kruh, keksi bez kreme).
 

FOTO: wikimedia
 
FOTO: wikimedia


Istu ovu tezu potvrđuje i istraživanje Sveučilišta u Illinoisu iz 2003, koje je provela Jillian Clarke. Njezini rezultati kazuju da određene vrste hrane privuku bakterije neovisno o periodu provedenom na tlu, dok na javnim površinama (podovima) nije pronašla značajne dokaze o zagađenosti. Ovaj joj je rezultat 2004. donio Ig Nobelovu nagradu.

Postoje mnoge varijacije pravila 5 sekundi, a i mnogi od nas (svjesno ili ne) mijenjaju vremensku granicu ovisno o vremenu potrebnom da podignu hranu. Stručnjaci zato upozoravaju da ipak postoji vjerojatnost zaraze.

Možda ćemo u prvi mah svi biti neiskreni o konzumaciji hrane s poda, ali uzmimo u obzir činjenicu da je drugo istraživanje od 87% ispitanika dobilo potvrdan odgovor na pitanje jesu li ikad primijenili spomenuto pravilo. Zanimljivo je da su većim dijelom to bile žene.

Komentari na članak

Vezani članci

Hoagie

Na današnji dan

Popularni sendvič dobio svoj dan

Danas je Međunarodni dan „hoagie“ sendviča. Predstavljamo povijest mnogima najčešćeg obroka te donosimo brze recepte za njegovo pravljenje.

Voće i povrće

Neka vaša kuhinja postane vaš laboratorij

VIDEO: Kuhajte jednostavnije i brže uz par kemičarskih savjeta

Donosimo vam nekoliko jednostavnih kemičarskih savjeta uz koje će vaši obroci biti svježiji, zdraviji i ukusniji.

Restoran

Američko istraživanje pokazalo

Istraživanje: Gdje sjede mršavi ljudi u restoranima?

Istraživanje je pokazalo da različiti faktori odlučuju o tome gdje će sjediti osobe koje se hrane zdravije, a gdje osobe koje preferiraju brzu hranu.

Litavski dnevnici

Tino Deželić

Dobre jarane para kupit' ne može

Okrenuo sam se i tamo vidio muškarca pod zimskom kapom koji je izašao iz „Milano“ restorana i doslovno se ukipio na mjestu kada je shvatio tko viče za njim. Već u idućem trenutku ćelavi se navijač probio kroz nas te bacio u trk za muškarcem spominjući mu pritom svu rodbinu i članove obitelji, a ovaj se već dao u bijeg.

Povrće

Čuvanje namirnica

Kreativni načini kako će vam hrana duže trajati

Zbog krivog načina držanja hrane može nam se dogoditi da moramo prisilno baciti neiskorištene namirnice. Ponekim savjetima pomoći ćemo vam da produljite vijek trajanja hrane, a na taj način i uštedite novac.