Znanstvena potvrda

Pravilo 5 sekundi vrijedi

FOTO: deltadentalarblog

Pravilo pet sekundi tvrdi da hrana koju smo podignuli s poda u periodu kraćem od pet sekundi nije značajno kontaminirana štetnim mikroorganizmima, a sad za to imamo i znanstvenu potvrdu.

Svi smo se bar jednom našli u dilemi pojesti ili ne hranu koju smo ispustili na tlo. Kad je u pitanju brokula ili kupus, već nekako i pronađemo utjehu, ali kada je riječ o keksu ili čokoladi, puno toga smo spremni oprostiti. Pravilo pet sekundi tvrdi da hrana koju smo podignuli s poda u periodu kraćem od pet sekundi nije značajno kontaminirana štetnim mikroorganizmima, a sad za to imamo i znanstvenu potvrdu.

Sveučilište Aston u Velikoj Britaniji provelo je još jedno istraživanje, no ovaj put, osim vremena potrebnog bakterijama da prijeđu na hranu, uzimali su u obzir teksturu i vlažnost hrane te poda na kojem se ista nađe.

Osim što su dokazali pretpostavku da hrana koja je kraće na podu ostaje manje zaražena, objasnili su da tekstura poda, tj. mjesto na koje je namirnica pala, uvelike utječe na broj bakterija koje će je zaraziti. Bakterije će s tepiha teže i sporije prijeći na hranu od onih s pločica, laminata i ostalih glatkih površina.

Također i sama namirnica igra veliku ulogu jer vlažna hrana (umaci, juhe, sladoled) brže navlači bakterije od suhe (kruh, keksi bez kreme).
 

FOTO: wikimedia
 
FOTO: wikimedia


Istu ovu tezu potvrđuje i istraživanje Sveučilišta u Illinoisu iz 2003, koje je provela Jillian Clarke. Njezini rezultati kazuju da određene vrste hrane privuku bakterije neovisno o periodu provedenom na tlu, dok na javnim površinama (podovima) nije pronašla značajne dokaze o zagađenosti. Ovaj joj je rezultat 2004. donio Ig Nobelovu nagradu.

Postoje mnoge varijacije pravila 5 sekundi, a i mnogi od nas (svjesno ili ne) mijenjaju vremensku granicu ovisno o vremenu potrebnom da podignu hranu. Stručnjaci zato upozoravaju da ipak postoji vjerojatnost zaraze.

Možda ćemo u prvi mah svi biti neiskreni o konzumaciji hrane s poda, ali uzmimo u obzir činjenicu da je drugo istraživanje od 87% ispitanika dobilo potvrdan odgovor na pitanje jesu li ikad primijenili spomenuto pravilo. Zanimljivo je da su većim dijelom to bile žene.

Komentari na članak

Vezani članci

Svjetski dan Nutelle

Australci poludjeli za Nutellom

Nestašica Nutelle, no ZASAD samo u Australiji?

Australci su uživali u krafnama s namazom od Nutelle, pohanom sladoledu s punjenjem od Nutelle i sličnim proizvodima te izazvali nestašicu Nutelle.

Fitness coach

Intervju sa Sandijem Imerovićem

Kako održati tjelesnu formu za vrijeme zimskih blagdana

Kako se ne bi brinuli o kilogramima koji se nakupljaju tjekom zimskih praznika, pitali smo stručnjaka, dobili odgovore i sada možemo uživati u tom razdoblju bez grižnje savjesti.

Pizza ATM naslovna

Omiljeno jelo pečeno za tri minute

VIDEO: Pizza automati šire se SAD-om

Korisnik preko automata može izabrati osam različitih okusa. Cijena je devet američkih dolara, odnosno oko 65 kuna.

zdrava hrana

Brzo, jednostavno i ukusno

Deset recepata za jednostavna i ukusna jela od samo tri sastojka

Isprobajte naše recepte za brza i ukusna jela za koja su vam potrebna samo tri sastojka.

Kroštula interijer

Domaća hrana u centru Zagreba

Kroštula – zalogajnica za one koji znaju uživati u životu

Slastice, kolači, muesliji, zdravi doručak, prirodne namirnice, torte, drniški pršut, domaći kruh, bezglutenski obroci i domaći kruh tek su dio Kroštuline ponude. Svakog dana niču nove ideje kako što bolje upotpuniti ponudu pa su tako u planu i hladne salate i smoothieji.