Znanstvena potvrda

Pravilo 5 sekundi vrijedi

FOTO: deltadentalarblog

Pravilo pet sekundi tvrdi da hrana koju smo podignuli s poda u periodu kraćem od pet sekundi nije značajno kontaminirana štetnim mikroorganizmima, a sad za to imamo i znanstvenu potvrdu.

Svi smo se bar jednom našli u dilemi pojesti ili ne hranu koju smo ispustili na tlo. Kad je u pitanju brokula ili kupus, već nekako i pronađemo utjehu, ali kada je riječ o keksu ili čokoladi, puno toga smo spremni oprostiti. Pravilo pet sekundi tvrdi da hrana koju smo podignuli s poda u periodu kraćem od pet sekundi nije značajno kontaminirana štetnim mikroorganizmima, a sad za to imamo i znanstvenu potvrdu.

Sveučilište Aston u Velikoj Britaniji provelo je još jedno istraživanje, no ovaj put, osim vremena potrebnog bakterijama da prijeđu na hranu, uzimali su u obzir teksturu i vlažnost hrane te poda na kojem se ista nađe.

Osim što su dokazali pretpostavku da hrana koja je kraće na podu ostaje manje zaražena, objasnili su da tekstura poda, tj. mjesto na koje je namirnica pala, uvelike utječe na broj bakterija koje će je zaraziti. Bakterije će s tepiha teže i sporije prijeći na hranu od onih s pločica, laminata i ostalih glatkih površina.

Također i sama namirnica igra veliku ulogu jer vlažna hrana (umaci, juhe, sladoled) brže navlači bakterije od suhe (kruh, keksi bez kreme).

FOTO: wikimedia
 
FOTO: wikimedia


Istu ovu tezu potvrđuje i istraživanje Sveučilišta u Illinoisu iz 2003, koje je provela Jillian Clarke. Njezini rezultati kazuju da određene vrste hrane privuku bakterije neovisno o periodu provedenom na tlu, dok na javnim površinama (podovima) nije pronašla značajne dokaze o zagađenosti. Ovaj joj je rezultat 2004. donio Ig Nobelovu nagradu.

Postoje mnoge varijacije pravila 5 sekundi, a i mnogi od nas (svjesno ili ne) mijenjaju vremensku granicu ovisno o vremenu potrebnom da podignu hranu. Stručnjaci zato upozoravaju da ipak postoji vjerojatnost zaraze.

Možda ćemo u prvi mah svi biti neiskreni o konzumaciji hrane s poda, ali uzmimo u obzir činjenicu da je drugo istraživanje od 87% ispitanika dobilo potvrdan odgovor na pitanje jesu li ikad primijenili spomenuto pravilo. Zanimljivo je da su većim dijelom to bile žene.

Komentari na članak

Vezani članci

zadarske_košarkašice

Međunarodni studentski turnir u Moskvi

Košarkašice Sveučilišta u Zadru osvojile zlato

Zadranke su u finalu igrale protiv momčadi Sveučilišta USEK iz Bejruta. U utakmici, u kojoj su obje ekipe pokazale visoku kvalitetu igre, Zadranke su bile nadmoćnije.

Digital m

Digitalni marketing

Visoko učilište Algebra pokreće preddiplomski i diplomski studij digitalnog marketinga

Prepoznajući sve veću ulogu digitalnih tehnologija u marketinškim aktivnostima organizacija Visoko učilište Algebra, prvo u ovom dijelu Europe, pokreće novi preddiplomski i diplomski studij koji se usredotočava upravo na vještine koje su na tržištu rada sve traženije.

Savjet mladih Grada Zagreba

Savjeta mladih Grada Zagreba poziva na

Konferencija „Zagreb za udruge mladih“

Savjet mladih Grada Zagreba poziva sve udruge mladih i udruge za mlade na konferenciju pod nazivom "Zagreb za udruge mladih".

SCZG izvana

Priopćenje SZZG-a

Zbor predložio nove cijene studentskog smještaja

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu uputio je predstavnicima medija priopćenje vezano uz poskupljenje studentskog smještaja u Zagrebu koje prenosimo u cijelosti.

Red u Studentskom

Studentski centar Zagreb

Štrajka u SC-u će biti, ali veće će menze ipak raditi

Iako je najavljeno da menze neće raditi, a bilo je upitno hoće li se za vrijeme štrajka moći podizati studentski ugovori, predstavnici Zbora kažu da neće biti obustavljen rad većih studentskih restorana.