Znanstvena potvrda

Pravilo 5 sekundi vrijedi

FOTO: deltadentalarblog

Pravilo pet sekundi tvrdi da hrana koju smo podignuli s poda u periodu kraćem od pet sekundi nije značajno kontaminirana štetnim mikroorganizmima, a sad za to imamo i znanstvenu potvrdu.

Svi smo se bar jednom našli u dilemi pojesti ili ne hranu koju smo ispustili na tlo. Kad je u pitanju brokula ili kupus, već nekako i pronađemo utjehu, ali kada je riječ o keksu ili čokoladi, puno toga smo spremni oprostiti. Pravilo pet sekundi tvrdi da hrana koju smo podignuli s poda u periodu kraćem od pet sekundi nije značajno kontaminirana štetnim mikroorganizmima, a sad za to imamo i znanstvenu potvrdu.

Sveučilište Aston u Velikoj Britaniji provelo je još jedno istraživanje, no ovaj put, osim vremena potrebnog bakterijama da prijeđu na hranu, uzimali su u obzir teksturu i vlažnost hrane te poda na kojem se ista nađe.

Osim što su dokazali pretpostavku da hrana koja je kraće na podu ostaje manje zaražena, objasnili su da tekstura poda, tj. mjesto na koje je namirnica pala, uvelike utječe na broj bakterija koje će je zaraziti. Bakterije će s tepiha teže i sporije prijeći na hranu od onih s pločica, laminata i ostalih glatkih površina.

Također i sama namirnica igra veliku ulogu jer vlažna hrana (umaci, juhe, sladoled) brže navlači bakterije od suhe (kruh, keksi bez kreme).
 

FOTO: wikimedia
 
FOTO: wikimedia


Istu ovu tezu potvrđuje i istraživanje Sveučilišta u Illinoisu iz 2003, koje je provela Jillian Clarke. Njezini rezultati kazuju da određene vrste hrane privuku bakterije neovisno o periodu provedenom na tlu, dok na javnim površinama (podovima) nije pronašla značajne dokaze o zagađenosti. Ovaj joj je rezultat 2004. donio Ig Nobelovu nagradu.

Postoje mnoge varijacije pravila 5 sekundi, a i mnogi od nas (svjesno ili ne) mijenjaju vremensku granicu ovisno o vremenu potrebnom da podignu hranu. Stručnjaci zato upozoravaju da ipak postoji vjerojatnost zaraze.

Možda ćemo u prvi mah svi biti neiskreni o konzumaciji hrane s poda, ali uzmimo u obzir činjenicu da je drugo istraživanje od 87% ispitanika dobilo potvrdan odgovor na pitanje jesu li ikad primijenili spomenuto pravilo. Zanimljivo je da su većim dijelom to bile žene.

Komentari na članak

Vezani članci

Sladoled

Na današnji dan

Zanimljivosti o smrznutoj slastici koja vraća osmijeh na lice

Omiljena smrznuta slastica slavi svoj dan, a posvećen joj je i cijeli srpanj.

Božićna trpeza

Što se događa u našem tijelu kad se prejedemo?

Reakcije tijela na pretjerane količine hrane

Ako se pitate što se točno događa s vašim tijelom u trenutku kada se prejedete, napokon je došlo vrijeme da saznate odgovor.

Norveški Rakfisk

Must do lista

Tradicionalna europska jela koja morate probati

Ljubav ide kroz želudac. To je u potpunosti točno jer svi volimo hranu i hrana je ljubav. Zavirite u listu tradicionalnih europskih jela koja su apsolutno ukusna i moraju se probati pa makar jednom u životu!

Mali piknik na Vranicanijevoj – hrana

Mali piknik na Vranicanijevoj

Gastronomska oaza za ljetno osvježenje u Zagrebu

Predahnite na dekicama uz pogled na grad i osvježite se voćnim i povrtnim koktelima, domaćim vinima, sezonskim voćem i drugim delicijama.

Sreća

Stara godina nam prolazi, nova nam dolazi

9 savjeta za sretniju 2016.

Stara 2015. godina je pri kraju, a dolazi nam nova 2016. Pripremili smo vam par savjeta za sretniju nadolazeću godinu.