Znanstvena potvrda

Pravilo 5 sekundi vrijedi

FOTO: deltadentalarblog

Pravilo pet sekundi tvrdi da hrana koju smo podignuli s poda u periodu kraćem od pet sekundi nije značajno kontaminirana štetnim mikroorganizmima, a sad za to imamo i znanstvenu potvrdu.

Svi smo se bar jednom našli u dilemi pojesti ili ne hranu koju smo ispustili na tlo. Kad je u pitanju brokula ili kupus, već nekako i pronađemo utjehu, ali kada je riječ o keksu ili čokoladi, puno toga smo spremni oprostiti. Pravilo pet sekundi tvrdi da hrana koju smo podignuli s poda u periodu kraćem od pet sekundi nije značajno kontaminirana štetnim mikroorganizmima, a sad za to imamo i znanstvenu potvrdu.

Sveučilište Aston u Velikoj Britaniji provelo je još jedno istraživanje, no ovaj put, osim vremena potrebnog bakterijama da prijeđu na hranu, uzimali su u obzir teksturu i vlažnost hrane te poda na kojem se ista nađe.

Osim što su dokazali pretpostavku da hrana koja je kraće na podu ostaje manje zaražena, objasnili su da tekstura poda, tj. mjesto na koje je namirnica pala, uvelike utječe na broj bakterija koje će je zaraziti. Bakterije će s tepiha teže i sporije prijeći na hranu od onih s pločica, laminata i ostalih glatkih površina.

Također i sama namirnica igra veliku ulogu jer vlažna hrana (umaci, juhe, sladoled) brže navlači bakterije od suhe (kruh, keksi bez kreme).
 

FOTO: wikimedia
 
FOTO: wikimedia


Istu ovu tezu potvrđuje i istraživanje Sveučilišta u Illinoisu iz 2003, koje je provela Jillian Clarke. Njezini rezultati kazuju da određene vrste hrane privuku bakterije neovisno o periodu provedenom na tlu, dok na javnim površinama (podovima) nije pronašla značajne dokaze o zagađenosti. Ovaj joj je rezultat 2004. donio Ig Nobelovu nagradu.

Postoje mnoge varijacije pravila 5 sekundi, a i mnogi od nas (svjesno ili ne) mijenjaju vremensku granicu ovisno o vremenu potrebnom da podignu hranu. Stručnjaci zato upozoravaju da ipak postoji vjerojatnost zaraze.

Možda ćemo u prvi mah svi biti neiskreni o konzumaciji hrane s poda, ali uzmimo u obzir činjenicu da je drugo istraživanje od 87% ispitanika dobilo potvrdan odgovor na pitanje jesu li ikad primijenili spomenuto pravilo. Zanimljivo je da su većim dijelom to bile žene.

Komentari na članak

Vezani članci

Red Lobster - najnezdraviji obrok

Istraživanje najkaloričnije hrane u američkim restoranima

Najnezdraviji obrok koji možete pojesti u američkom lancu restorana

Jeste li se ikad zapitali koliko iznosi količina kalorija hrane koju konzumirate u lancima brze prehrane?

TVZ Mc2 Speed Date

TVZ Mc2 Speed Date

Dizajneri i programeri natjecat će se u izradi mobilnih aplikacija za hranu

– Ove godine kao IT zajednica želimo i trebamo puno dobrih mobilnih aplikacija, a još više kvalitetnih i proaktivnih mladih ljudi, pa smo odabirom ove teme htjeli motivirati što više natjecatelja. – izjavio je Damir Popović.

Bakalar

Bacc. Badnjak

Besplatan bakalar na Badnjak u Zagrebu

Porcija kuhanog bakalara za sve građane i građanke sutra na Trgu bana Josipa Jelačića.

Pizza ATM naslovna

Omiljeno jelo pečeno za tri minute

VIDEO: Pizza automati šire se SAD-om

Korisnik preko automata može izabrati osam različitih okusa. Cijena je devet američkih dolara, odnosno oko 65 kuna.

Linija u menzi

Studentske menze

Sedam stvari koje vam teta iz menze neće reći

Postoje činjenice kojih studenti nisu svjesni u vezi sa svojim posjetom menzi, a koje teta u menzi vrlo dobro uočava, ali vam nikada neće reći.