Znanstvena potvrda

Pravilo 5 sekundi vrijedi

FOTO: deltadentalarblog

Pravilo pet sekundi tvrdi da hrana koju smo podignuli s poda u periodu kraćem od pet sekundi nije značajno kontaminirana štetnim mikroorganizmima, a sad za to imamo i znanstvenu potvrdu.

Svi smo se bar jednom našli u dilemi pojesti ili ne hranu koju smo ispustili na tlo. Kad je u pitanju brokula ili kupus, već nekako i pronađemo utjehu, ali kada je riječ o keksu ili čokoladi, puno toga smo spremni oprostiti. Pravilo pet sekundi tvrdi da hrana koju smo podignuli s poda u periodu kraćem od pet sekundi nije značajno kontaminirana štetnim mikroorganizmima, a sad za to imamo i znanstvenu potvrdu.

Sveučilište Aston u Velikoj Britaniji provelo je još jedno istraživanje, no ovaj put, osim vremena potrebnog bakterijama da prijeđu na hranu, uzimali su u obzir teksturu i vlažnost hrane te poda na kojem se ista nađe.

Osim što su dokazali pretpostavku da hrana koja je kraće na podu ostaje manje zaražena, objasnili su da tekstura poda, tj. mjesto na koje je namirnica pala, uvelike utječe na broj bakterija koje će je zaraziti. Bakterije će s tepiha teže i sporije prijeći na hranu od onih s pločica, laminata i ostalih glatkih površina.

Također i sama namirnica igra veliku ulogu jer vlažna hrana (umaci, juhe, sladoled) brže navlači bakterije od suhe (kruh, keksi bez kreme).
 

FOTO: wikimedia
 
FOTO: wikimedia


Istu ovu tezu potvrđuje i istraživanje Sveučilišta u Illinoisu iz 2003, koje je provela Jillian Clarke. Njezini rezultati kazuju da određene vrste hrane privuku bakterije neovisno o periodu provedenom na tlu, dok na javnim površinama (podovima) nije pronašla značajne dokaze o zagađenosti. Ovaj joj je rezultat 2004. donio Ig Nobelovu nagradu.

Postoje mnoge varijacije pravila 5 sekundi, a i mnogi od nas (svjesno ili ne) mijenjaju vremensku granicu ovisno o vremenu potrebnom da podignu hranu. Stručnjaci zato upozoravaju da ipak postoji vjerojatnost zaraze.

Možda ćemo u prvi mah svi biti neiskreni o konzumaciji hrane s poda, ali uzmimo u obzir činjenicu da je drugo istraživanje od 87% ispitanika dobilo potvrdan odgovor na pitanje jesu li ikad primijenili spomenuto pravilo. Zanimljivo je da su većim dijelom to bile žene.

Komentari na članak

Vezani članci

Gdje jesti s malo novca?

Studentsko „restorančenje”

Zagrebački restorani za studentski džep

Jeftina i fina restoranska hrana u Zagrebu ti je nadomak ruke čak i ako si student.

Hoagie

Na današnji dan

Popularni sendvič dobio svoj dan

Danas je Međunarodni dan „hoagie“ sendviča. Predstavljamo povijest mnogima najčešćeg obroka te donosimo brze recepte za njegovo pravljenje.

Sok

Znanstvenici potvrdili

Sokom od kruške protiv mamurluka

Kruške snižavaju razinu kolesterola, mogu pomoći kod konstipacije, sprječavaju upalne procese, a k tome mogu spriječiti i mamurluk.

Mamurluk

Za lakši oporavak od burne noći

Hrana koja sprečava mamurluk

Često vas brine kako da nakon izlaska spriječite mamurluk, a mi vam donosimo koja hrana vam može u tome pomoći.

Zrinjevac: ljeto

Food Film Festival Zagreb

Gurmansko-filmski festival na Zrinjevcu

Na zagrebačkom Zrinjevcu nudi vam se iznimna prilika da uz film uživate u istim vrhunskim gastronomskim poslasticama koje pripremaju i kušaju junaci na filmskom platnu.