Blagdanske zazubice

Obavezni hedonizam: Jednostavni recepti za blagdane

Božićne zazubice

Jednostavni i ukusni recepti kojima ćete oduševiti svoje najbliže. Božićno vrijeme je doba kada se trebate nagraditi za sve ono na čemu ste se istrošili tijekom cijele godine.

Božićno vrijeme zaista je divno jer su svi za stolom i stres je zaključan duboko u zamrzivaču.

Topla čokolada, vrući kakao, fritulice koje se tope u ustima, razni keksi u kojima se osjeti intenzivna aroma cimeta ili kokosa; pečenke, mlinci, bakalar na različite načine…

I tako unedogled!

Međutim, postoje i jednostavnija jela kojima možemo nadopuniti okuse i pomoći našim ženama, majkama/bakama, kraljicama. 

Pečene paprike s češnjakom i maslinovim uljem

Sastojci:

5-6 crvenih paprika (roga)

nekoliko češnja češnjaka

sol i papar

maslinovo ulje

peršin po želji

Pećnicu zagrijte na 200°. Paprike se operu, osuše i naulje maslinovim uljem. Zatim se posole i popapre. Po njima stavite sitno nasjeckan češnjak. Pleh se pokrije aluminijskom folijom i sve se peče oko 40 min. Kada su se ispekle, ogulite im kožu, začinite po želji i imate fin prilog uz meso. 

Pečene paprike
Foto: domaćirecepti.hr
 

Kanapei s dimljenom ribom po osobnom izboru

Sastojci:

1 francuz kruh

maslac

20 dag dimljene ribe

malo hrena

začinsko bilje

Šnite tanko rezanog francuz kruha premažite maslacem pa na njega posložite kriške dimljene ribe. Premažite s malo hrena, pospite sa svježim vlascem ili drugim začinskim biljem.

Foto: Pinterest
 

Punjena jaja

Sastojci:

10 jaja

150 g maslaca

konzerva tune

½ vezice nasjeckanog peršina

sol i papar

maslinovo ulje

Jaja skuhati, ostaviti da se ohlade te prerezati uzdužno na pola i izvaditi žumanjak. U blender staviti žumanjak i ostale sastojke te napraviti smjesu. Kuhana jaja puniti nastalom smjesom (super je ako imate slastičarsku vrećicu).  

Punjena jaja
Foto: Pinterest
 

Jednostavni božićni keksi

Sastojci:

300 g glatkog brašna

50 g šećera u prahu

200 g maslaca

Od smjese umijesiti tijesto sa što manje obrade. Omotati ga u prozirnu foliju i staviti u hladnjak cca 30 min. Kada se ohladi, kratko ga promijesite na pobrašnjenoj površini. Razvaljajte na debljinu oko 3 mm. Pećnicu zagrijte na 180°. Tijesto možete izrezivati rezačima za kekse u raznim oblicima. Stavljajte ih u lim za pečenje koji ste prekrili papirom za pečenje.  Pečete kekse 5 do 9 minuta. Kada su gotovi, možete ih ukrašavati i nadopunjavati čime god želite (cimetom, šećerom u prahu, čokoladom, marmeladom, kokosovim brašnom). 

 
Keksi
Foto: Pinterest

Komentari na članak

Vezani članci

Noćni plac na Tavanu

Popularni Noćni plac vraća se na Tavan

Skoknite po slastan zalogaj i koktel na Noćni plac

Subotnje večeri ponovno su rezervirane za uživanje na poznatoj tavanskoj terasi u dobrom društvu i s jednim od najljepših pogleda u gradu.

Hrana i učenje

Briga o fizičkom i mentalnom zdravlju

Krećite se, volontirajte i samozadovoljavajte

Usprkos svim svakodnevnim obvezama, ne zaboravite se brinuti o svom fizičkom i mentalnom zdravlju. Donosimo vam savjete koji će vam pomoći da se osjećate bolje.

Kroštula interijer

Domaća hrana u centru Zagreba

Kroštula – zalogajnica za one koji znaju uživati u životu

Slastice, kolači, muesliji, zdravi doručak, prirodne namirnice, torte, drniški pršut, domaći kruh, bezglutenski obroci i domaći kruh tek su dio Kroštuline ponude. Svakog dana niču nove ideje kako što bolje upotpuniti ponudu pa su tako u planu i hladne salate i smoothieji.

Zrinjevac: ljeto

Food Film Festival Zagreb

Gurmansko-filmski festival na Zrinjevcu

Na zagrebačkom Zrinjevcu nudi vam se iznimna prilika da uz film uživate u istim vrhunskim gastronomskim poslasticama koje pripremaju i kušaju junaci na filmskom platnu.

Božićni stol

Obogatite blagdanski stol

Reci, pa fino ispeci!

Neovisno o tome jeste li potpuni početnici ili vrhunski kulinarski majstori, uz pomoć ovih recepata možete obradovati svoje ukućane za blagdane. Jednostavno, povoljno i ukusno!