Blagdanske zazubice

Obavezni hedonizam: Jednostavni recepti za blagdane

Božićne zazubice

Jednostavni i ukusni recepti kojima ćete oduševiti svoje najbliže. Božićno vrijeme je doba kada se trebate nagraditi za sve ono na čemu ste se istrošili tijekom cijele godine.

Božićno vrijeme zaista je divno jer su svi za stolom i stres je zaključan duboko u zamrzivaču.

Topla čokolada, vrući kakao, fritulice koje se tope u ustima, razni keksi u kojima se osjeti intenzivna aroma cimeta ili kokosa; pečenke, mlinci, bakalar na različite načine…

I tako unedogled!

Međutim, postoje i jednostavnija jela kojima možemo nadopuniti okuse i pomoći našim ženama, majkama/bakama, kraljicama. 

Pečene paprike s češnjakom i maslinovim uljem

Sastojci:

5-6 crvenih paprika (roga)

nekoliko češnja češnjaka

sol i papar

maslinovo ulje

peršin po želji

Pećnicu zagrijte na 200°. Paprike se operu, osuše i naulje maslinovim uljem. Zatim se posole i popapre. Po njima stavite sitno nasjeckan češnjak. Pleh se pokrije aluminijskom folijom i sve se peče oko 40 min. Kada su se ispekle, ogulite im kožu, začinite po želji i imate fin prilog uz meso. 

Pečene paprike
Foto: domaćirecepti.hr
 

Kanapei s dimljenom ribom po osobnom izboru

Sastojci:

1 francuz kruh

maslac

20 dag dimljene ribe

malo hrena

začinsko bilje

Šnite tanko rezanog francuz kruha premažite maslacem pa na njega posložite kriške dimljene ribe. Premažite s malo hrena, pospite sa svježim vlascem ili drugim začinskim biljem.

Foto: Pinterest
 

Punjena jaja

Sastojci:

10 jaja

150 g maslaca

konzerva tune

½ vezice nasjeckanog peršina

sol i papar

maslinovo ulje

Jaja skuhati, ostaviti da se ohlade te prerezati uzdužno na pola i izvaditi žumanjak. U blender staviti žumanjak i ostale sastojke te napraviti smjesu. Kuhana jaja puniti nastalom smjesom (super je ako imate slastičarsku vrećicu).  

Punjena jaja
Foto: Pinterest
 

Jednostavni božićni keksi

Sastojci:

300 g glatkog brašna

50 g šećera u prahu

200 g maslaca

Od smjese umijesiti tijesto sa što manje obrade. Omotati ga u prozirnu foliju i staviti u hladnjak cca 30 min. Kada se ohladi, kratko ga promijesite na pobrašnjenoj površini. Razvaljajte na debljinu oko 3 mm. Pećnicu zagrijte na 180°. Tijesto možete izrezivati rezačima za kekse u raznim oblicima. Stavljajte ih u lim za pečenje koji ste prekrili papirom za pečenje.  Pečete kekse 5 do 9 minuta. Kada su gotovi, možete ih ukrašavati i nadopunjavati čime god želite (cimetom, šećerom u prahu, čokoladom, marmeladom, kokosovim brašnom). 

 
Keksi
Foto: Pinterest

Komentari na članak

Vezani članci

Ruske delicije

Nesvakidašnji dvoboj u konobi Burin

Tradicionalna zagrebačka konoba priprema poseban meni za dan zaljubljenih

U konobi Burin održalo se zanimljivo natjecanje u pripremi jela između chéfa konobe Roberta Slogara i vlasnika Iločkih podruma Jure Mihaljevića.

Božićni džemper

Vesela božićna odjeća

FOTO: Deset najljepših božićnih džempera

U blagdanskome smo duhu izabrali džempere koji najbolje reflektiraju stanje uma osobe koja ih nosi. Inspirirajte se našom fotogalerijom i pomno izaberite svoje favorite.

Sendvič

Problem pretilosti na svjetskoj razini

Najdeblje države svijeta u 2014.: Ne, Amerika nije na prvom mjestu!

Donosimo vam popis država koje su vodeće po broju pretilog stanovništva. Istraživanje je provedeno ove godine i u približnom postotku prikazuje broj pretilih osoba.

Tjestenina

Na današnji dan

VIDEO: Pet recepata s tjesteninom koje možete napraviti u studentskom domu

Svjetski je dan tjestenine. Na ovaj poseban dan donosimo vam pet recepata koji su ,,za prste polizati", a možete ih napraviti i u domskoj kuhinji.

Norveški Rakfisk

Must do lista

Tradicionalna europska jela koja morate probati

Ljubav ide kroz želudac. To je u potpunosti točno jer svi volimo hranu i hrana je ljubav. Zavirite u listu tradicionalnih europskih jela koja su apsolutno ukusna i moraju se probati pa makar jednom u životu!