Ozbiljne posljedice bolnih menstruacija

O menstrualnim se bolovima još uvijek ne govori dovoljno u društvu

Menstrualni bolovi

Prema liječniku Johnu Guillebaudu, menstrualni bolovi mogu biti za tijelo gotovo toliko loši koliko i srčani udar. Unatoč tome, u društvu se ne prepoznaju kao ozbiljna zdravstvena tegoba, zbog čega pate milijuni žena širom svijeta.

Milijuni djevojaka širom svijeta nekoliko dana svakog mjeseca prikovani su uz krevet zbog jačine menstrualnih bolova. Ne mogu na fakultet, ne mogu na posao, lijekovi ne pomažu. Kada o tome progovore u društvu ili na poslu, često nailaze na nerazumijevanje. Iako trpe bolove, očekuje se da bez ikakvih problema obavljaju svakodnevne aktivnosti.  

O jačini i opasnosti menstrualnih bolova za žensko tijelo progovorio je liječnik i profesor reproduktivnog zdravlja s University Collegea u Londonu, John Guillebaud, koji je usporedio menstrualne bolove sa srčanim udarom, piše Quartz. Medicinski naziv za bolne menstruacije zbog kojih žene moraju otkazati dnevne aktivnosti je dismenoreja. Prema istraživanjima američke Akademije obiteljskih liječnika ona pogađa jednu od pet žena.

Osim toga, 10 posto Amerikanki koje pate od bolnih menstruacija zapravo ima endometriozu. Radi se o poremećaju u kojem tkivo koje je inače unutar sluznice maternice, raste izvan maternice, najčešće na jajnicima, ali može i na drugim dijelovima tijela. Ako se taj poremećaj ne liječi, može uzrokovati neplodnost. Problem je u tome što žene ponekad moraju čekati do deset godina da im se postavi ispravna dijagnoza jer liječnici ne pridaju važnost jakim menstrualnim grčevima, koji su posljedica tog poremećaja.

Menstrualni grčevi, FOTO: Flickr
 
Općenito se ne ulaže dovoljno vremena i financijskih sredstava u istraživanje uzroka bolova i pronalaženje učinkovitih metoda njihova liječenja. Zanimljivo je da se bolovi često smanje nakon što žena rodi, za što se isto ne znaju točni uzroci. Liječnici često djevojke pošalju kući s lijekovima protiv bolova i ne prepisuju daljnje pretrage. Ibuprofen nije odgovor na sve.

Sram i nelagoda često priječe žene da progovaraju o bolovima i patnji koju trpe svaki mjesec. O toj temi bi žene trebale moći otvoreno razgovarati sa svojim liječnicima jer jedino tako može doći do promjena. Liječnici bi menstrualnim tegobama trebali pridati važnost koju zaslužuju, a ne sve pripisivati ženskom pretjerivanju i drami. Dokle god se ne prepoznaju kao stvarni zdravstveni problemi koje treba istražiti i otkriti kako ih učinkovito liječiti, žene će patiti.  

Komentari na članak

Vezani članci

Beer

Zašto trebamo piti pivo?

Krigla pive je krigla zdravlja!

Što ako vam kažemo da morate piti pivo kako biste bili zdraviji i živjeli dulje? Vjerujemo da ga kao uzorni studenti redovito konzumirate i da vam ne trebaju dodatni razlozi za to. Međutim, ako se slučajno nađete u dilemi – popiti večeras pivo ili ne – samo se sjetite nekoliko korisnih stvari koje ćemo vam sada otkriti.

https://pixabay.com/en/breakfast-food-eating-meal-morning-690128/

Uravnotežena prehrana

FOTO: 7 ideja za brze i zdrave obroke za svaki dan u tjednu

Studenti teško pronalaze malo vremena kako bi nešto sami skuhali. Lakše je kupiti gotov proizvod koji možda nije uvijek najzdravija opcija. No postoje brzi i zdravi obroci koje je lako skuhati u vlastitom domu, poput rižota s gljivama ili ribe s povrćem.

Američki zatvor za žene

Kršenje zakona

Kalifornija: otkriveno 39 slučajeva ilegalne sterilizacije žena u zatvorima

Zatvori protiv kojih je podignuta tužba su: Folsom Women’s Facility, Central California Women’s Facility, Valley State Prison for Women i California Institution for Women, prenosi Independent.

Nagrada "Josipa Vancaš – dobrotvorka godine"

Natječaj Zaklade ZAMAH

Glasajte za dobrotvorku godine!

Nagrada za dobrotvorku godine namijenjena je ženama koje druge motiviraju na dobrotvornost. Upoznajte petnaest kandidatkinja i dajte svoj glas jednoj od njih.

Zobene pahuljice s voćem

Zob definitivno nije dosadna i bezukusna

Zobene pahuljice za energičan početak dana

Nema bolje motivacije za ustajanje ujutro od pomisli na fini doručak. Osim okusa, bilo bi dobro i da je doručak hranjiv i zdrav. Zobene pahuljice sjajan su izbor za dobar početak dana. Donosimo vam neke prednosti ove žitarice te prijedloge za serviranje.