Znanstveno istraživanje

Nemojte pijani ići na spavanje

Pijani student

Ne preporučuje se konzumiranje alkohola u velikim količinama, pogotovo ne prije spavanja jer narušava kvalitetu sna. Saznajte što se događa s vašim tijelom ako pijani odete spavati.

Tulumarenje je sastavni dio studentskog života. Često se popije koja čaša više zbog čega idućeg dana žalimo i zaklinjemo se da više nećemo piti. Alkohol se smatra izrazito štetnim jer negativno utječe na naš organizam. Pretjerana konzumacija ostavlja trajne psihičke i fizičke posljedice.

Alkohol negativno utječe i na kvalitetu spavanja, odnosno remeti san. Javljaju se različite nuspojave ako odete spavati pijani. Neprospavana noć odrazit će se na vaše pamćenje, koncentraciju i motoriku. Idućeg dana bit ćete neraspoloženi i loše ćete se osjećati te će vam trebati neko vrijeme da vratite energiju.

Prema istraživanju objavljenom u znanstvenom časopisu Alcoholism: Clinical & Experimental Research, alkohol negativno utječe na REM fazu spavanja koja se ponavlja i do sedam puta u noći. To je faza u kojoj sanjamo i koja omogućuje da naš mozak pohrani emocije, stres i memoriju od tog dana.

Ova vrsta opijata smanjuje vrijeme koje je potrebno da zaspimo, brzo utonemo u duboki san te ona smanjuje broj REM faza na jednu ili dvije tijekom noći. U ovu fazu spavanja ulazimo oko osam minuta ranije i ostajemo duže u njoj nego inače. Ako ih ne doživimo dovoljno, budimo se mamurni.

Tijekom faze sanjanja povećana je aktivnost živčanog sustava. Odnosno, ubrzavaju se puls i disanje, raste krvni tlak te se javljaju trzaji mišića i grčevi. Alkohol dodatno povećava tu aktivnost i tako utječe na živčani sustav. Često ćete se okretati i buditi tijekom noći, a neki će i glasno hrkati.

Također, alkohol utječe na pravilan rad hormona jer djeluje kao diuretik i sprječava lučenje hormona zaduženih za zadržavanje vode u tijelu. Zbog toga ćete se više puta morati prošetati do wca. Počet ćete se pretjerano znojiti jer proširuje krvne žile. Na koncu ćete u novi dan ući jako žedni i umorni zbog stalnog prekidanja sna.

Komentari na članak

Vezani članci

Unisport naslovna, igrači

Unisport Finals

Osječki studenti nižu uspjehe – 13 novih medalja dodano u športsku kolekciju Sveučilišta

Završnica odigrana u svibnju i lipnju u Rovinju Osječanima je donijela rekordan broj odličja u kolekciji. Tko kaže da je 13 nesretna brojka?! Osječko je sveučilište svojim rezultatima osiguralo i nastupe na Europskom prvenstvu u Portugalu te na Univerzijadi u Beogradu.

Zagreb ADVENTure

Međunarodni duh Božića

Mlade Europljane očekuje "Zagreb ADVENTure: Walking in the Christmas Wonderland"

Odabrano je 30 europskih studenata koji će provesti četiri dana u Zagrebu zahvaljujući udruzi AEGEE-Zagreb

Studenti, stol, rad, grupa

Studentice otkrile

Razlike u studentskim životima brucoša, apsolvenata i studenata zadnje godine

Otkrili smo razlike u studentskom životu, očekivanjima od fakulteta, odlascima na predavanja i još mnogočemu u razgovoru sa studenticama različitih godina studija.

Posao

Fizičko zdravlje

Saznajte kako izbjeći mnoge posljedice dugoročnog sjedenja

Sjedenje je postalo ogroman zdravstveni problem jer zbog modernoga načina života narušava naše zdravlje.

Letz Geo

Nova zabavno-edukativna aplikacija

Studenti FER-a osmislili aplikaciju Letz Geo

Riječ je o edukacijsko – zabavnom kvizu koji broji više od 2.000 pitanja u 10 kategorija i nekoliko razina na kojem ljudi mogu testirati svoje znanje geografije ili naučiti nešto novo.