Znanstveno istraživanje

Nemojte pijani ići na spavanje

Pijani student

Ne preporučuje se konzumiranje alkohola u velikim količinama, pogotovo ne prije spavanja jer narušava kvalitetu sna. Saznajte što se događa s vašim tijelom ako pijani odete spavati.

Tulumarenje je sastavni dio studentskog života. Često se popije koja čaša više zbog čega idućeg dana žalimo i zaklinjemo se da više nećemo piti. Alkohol se smatra izrazito štetnim jer negativno utječe na naš organizam. Pretjerana konzumacija ostavlja trajne psihičke i fizičke posljedice.

Alkohol negativno utječe i na kvalitetu spavanja, odnosno remeti san. Javljaju se različite nuspojave ako odete spavati pijani. Neprospavana noć odrazit će se na vaše pamćenje, koncentraciju i motoriku. Idućeg dana bit ćete neraspoloženi i loše ćete se osjećati te će vam trebati neko vrijeme da vratite energiju.

Prema istraživanju objavljenom u znanstvenom časopisu Alcoholism: Clinical & Experimental Research, alkohol negativno utječe na REM fazu spavanja koja se ponavlja i do sedam puta u noći. To je faza u kojoj sanjamo i koja omogućuje da naš mozak pohrani emocije, stres i memoriju od tog dana.

Ova vrsta opijata smanjuje vrijeme koje je potrebno da zaspimo, brzo utonemo u duboki san te ona smanjuje broj REM faza na jednu ili dvije tijekom noći. U ovu fazu spavanja ulazimo oko osam minuta ranije i ostajemo duže u njoj nego inače. Ako ih ne doživimo dovoljno, budimo se mamurni.

Tijekom faze sanjanja povećana je aktivnost živčanog sustava. Odnosno, ubrzavaju se puls i disanje, raste krvni tlak te se javljaju trzaji mišića i grčevi. Alkohol dodatno povećava tu aktivnost i tako utječe na živčani sustav. Često ćete se okretati i buditi tijekom noći, a neki će i glasno hrkati.

Također, alkohol utječe na pravilan rad hormona jer djeluje kao diuretik i sprječava lučenje hormona zaduženih za zadržavanje vode u tijelu. Zbog toga ćete se više puta morati prošetati do wca. Počet ćete se pretjerano znojiti jer proširuje krvne žile. Na koncu ćete u novi dan ući jako žedni i umorni zbog stalnog prekidanja sna.

Komentari na članak

Vezani članci

Pića diljem svijeta

Kako se rade najpopularnija pića

Što sve sadrže vaša omiljena alkoholna pića?

Među onima ste koji se vole (barem) vikendom počastiti čašicom-dvije najdražeg alkoholnog pića? Priznajte da vam je barem jednom, dok ste tako uživali u svojem piću, palo na pamet kako ne znate što sve točno ide u njega. Zato vam u nastavku donosimo popis sastojaka nekih od vama najdražih, ali i jednog za koje možda i niste čuli!

Graduation

Novi semestar, novi početak

Prednosti nove studentske godine

Iako vam se možda tako ne čini, novi semstar ima puno prednosti, zato ne plačite za ljetom, već zgrabite i iskoristite nove prilike koje čekaju iza ugla.

Internet

Možda ga neće ni biti

Ovako bi internet mogao izgledati 2025.

Pew Research Internet Project i sveučilište Elon proveli su istraživanje o tome kako će internet izgledati 2025. godine. Akademici i znanstvenici došli su do sedam zanimljivih pretpostavki.

Facebook event

Sveučilište u Zadru

Studenti mogu pronaći idealnog poslodavca na „Digitalnoj karijeri u Zadru“

Sveučlište u Zadru u suradnji s Netokracijom i Coworking Zadrom organizira poludnevnu konferenciju na kojoj će svi zainteresirani dobiti informacije o digitalnim tehnologijama i poslodavcima u digitalnom sektoru.

Titov brod Galeb

Integrirani razvojni projekt

Sudjelovanjem u projektu revitalizacije „Galeba" do dodatnih ECTS-a

Studenti i studentice koje zanima ilustracija, dizajn, pisanje ili uredništvo publikacija, ovo je poziv za vas! U sklopu velikog projekta obnove jednog od najpoznatijih spomenika riječke industrijske i kulturne baštine dobit ćete jedinstvenu priliku za sudjelovanje u procesu restauracije „Galeba" kojom će se legendarnom brodu podariti novi život.