Zdrav i lijep ten

Napravite sami prirodnu kremu i ulje za sunčanje

sunčanje

U vrućim ljetnim danima koji su pred nama svakako je važno zaštititi se kremama i uljima za sunčanje, a u članku vam donosimo načine na koje ove korisne preparate možete izraditi i sami.

Iako kalendarski ljeto još uvijek nije počelo, visoke temperature nas svakako griju već neko vrijeme pa je iznimno važno zaštititi se od štetnih UV zraka čije djelovanje može imati izrazito negativan utjecaj na kožu. Bilo da ste među onim sretnicima koji su već na moru ili još uvijek rješavate ispite i privodite sve fakultetske obaveze kraju, svakako je važno pri bilo kakvom izlaganju suncu zaštititi se od istoga. U nastavku članka vam stoga donosimo upute kako na prirodan način možete izraditi vlastitu kremu i ulje za sunčanje.

Pixabay

1. Krema za sunčanje

Sastojci:

  • 1/4 šalice kokosovog ulja
  • 1/2 šalice ulja avokada
  • 1/4 šalice shea maslaca
  • 2 žlice cinkovog oksida.

Upute za pripremu:

Zagrijte otprilike 20 minuta kokosovo ulje, ulje avokada te shea maslac kako bi se svi sastojci sjedinili, a smjesa u potpunosti otopila. Nakon toga u otopljenu smjesu dodajte dvije žlice cinkovog oksida i sve promiješajte.

Važno je spomenuti kako cinkov oksid pojačava zaštitni faktor kreme pa ga se može i dodatno pojačati ovisno o želji. Također kokosovo ulje ima zaštitni faktor 4-10, dok s druge strane shea maslac izrazito hidratizira kožu. Na kraju vaša dobivena krema za sunčanje ima faktor 25-30 te može potrajati čak šest mjeseci.

2. Ulje za sunčanje

Sastojci:

  • 4-5 zelenih oraha
  • 1 mrkva
  • 3 dcl maslinovog ulja

Upute za pripremu:

Orahe i naribanu mrkvu stavite u maslinovo ulje, a zatim smjesu ostavite da stoji desetak dana dok ne potamni. Nakon toga procijedite ulje i stavite ga u bočicu.

Izrada prirodne kreme i ulja za sunčanje vrlo je jednostavna i efikasna, no unatoč tome nastojte izbjegavati sunce od 12 do 16 ili do 17h. Također svakako nosite laganu i prozračnu odjeću te zaštitite glavu kapom ili šeširom.

Komentari na članak

Vezani članci

Ovaj maleni simbol reći će vam kada ističe rok valjanosti vaše kozmetike

Zaboravite na smrdljivu i opasnu kozmetiku

Maleni simbol označava kada istječe rok valjanosti vaših kozmetičkih proizvoda

Ako se pitate koliko dugo možete sigurno koristiti vašu kremu za lice, losion za tijelo, ruž, maskaru ili bilo koji drugi kozmetički proizvod, mi vam donosimo odgovor.

Pjegava djevojka

UV-svjetlo

VIDEO: Pogledajte kako Sunce vidi nas!

Pogledajte kratki, ali upečatljiv video uradak Thomasa Leveritta te zaključite hoćete li ubuduće koristiti preparate za zaštitu kože.

Naslovnica

Izum mladog Kanađanina Aleca Falkenhama

Kanadski student izumio novi trajni način uklanjanja tetovaža – za manje od 30 kuna!

Iako je još u procesu nastajanja, krema za uklanjanje tetovaža, izum mladog Kanađanina, izazvala je veliki interes javnosti. Na bezbolan i način koji nije nimalo štetan, trebala bi nakon nekog vremena u potpunosti ukloniti bilo koju tetovažu na vašem tijelu.

Sunce

Sunce i opekline

Najčešće pogreške pri zaštiti od sunca

I dok još lovimo zrake sunce na plaži i pripremamo se za nove obveze koje dolaze s jesenskim danima, nije naodmet podsjetiti se koje greške u vezi sa sunčanjem neprestano radimo.

Djevojka na plaži

Mitovi o sunčanju

Korisni savjeti za pravilnu zaštitu od sunca

Iako volite izležavanje na suncu i dobivanje tamnijeg tena, pripazite, svatko je ugrožen ako redovito ne upotrebljava kreme sa zaštitnim faktorom. No, čak se i za njihovu upotrebu vežu mitovi u koje ne trebate vjerovati.