Ljetna prehrana

Namirnice i napitci kojima ćete pobijediti vrućinu

Voće-razno

Saznajte koje namirnice treba konzumirati tijekom ljeta kako biste se osvježili i sačuvali zdravlje.

Za vrijeme vrućina osobito je važno paziti na pravilnu prehranu. Potrebno je izbjegavati masnu i slanu hranu jer će vas ona dodatno opteretiti. Također, nećete dobiti potrebnu energiju za obavljanje svojih aktivnosti. Slana hrana, gazirani sokovi i alkohol mogu izazvati dehidraciju. Stoga isprobajte ove zdrave i osvježavajuće grickalice koje će vam pomoći da izdržite ljetne mjesece.

Grčki jogurt s povrćem

Grčki je jogurt odličan u kombinaciji s različitim povrćem poput krastavaca, rajčica i mrkve. Naime, vrlo je lagan te izrazito zdrav zbog svojih nutritivnih vrijednosti. Sadrži visoki postotak proteina, kalcij i natrij.

Lubenica

Lubenica se smatra najzdravijom namirnicom na svijetu te je najbolji izbor za vruće ljetne dane jer gasi žeđ. Lubenica je niskokalorična i bogata vodom zbog čega je pravo osvježenje te je bogat izvor hranjivih tvari. Sadrži kalij, magnezij, vitamine C, B6 i A, likopen i beta-karoten.

Lubenica je vrlo praktična; može se jesti na različite načine. Možete napraviti frape od lubenice i listića metvice, narezati na komadiće i zamrznuti te umjesto leda u vodu staviti kockice lubenice ili narezati lubenicu na trokute i zamrznuti na štapiću kao sladoled.

Lubenice, FOTO: Flickr

Zamrznuto grožđe

Grožđe je odličan izvor vitamina C i vitamina iz skupine B, osim vitamina B12. Još sadrži polifenole, kalij, fosfor, kalcij, magnezij, mangan, natrij, bakar, cink i željezo. Ali smrznuto je grožđe još bolji izbor jer je odlično osvježenje u ljetnim danima. Spremite grožđe u vrećice i stavite u zamrzivač na nekoliko sati. Dobit ćete hladne i hrskave bobice s laganim okusom sorbeta.

Hladna voda s krastavcima

Krastavci su još jedna povrtna namirnica bogata hranjivim tvarima. Sadrže vitamine B1, B2, B3, B5, B6, vitamin C, folnu kiselinu, kalcij, željezo, magnezij, fosfor, kalij i cink. U vodu s ledom stavite tri kolutića krastavca i za nekoliko ćete minuta dobiti napitak osvježavajućeg okusa.

Hladni čaj od lavande i kamilice

Kamilica i lavanda u kombinaciji čine savršen lijek za većinu bolesti i tegoba. Kamilica, između ostalog, pospješuje probavu, snižava temperaturu, ublažava bol, smiruje grčeve, smanjuje osipe, pomaže protiv svih bolova u želucu.

A lavanda je lijek za dušu i tijelo zahvaljujući umirujućim svojstvima. Djeluje protiv nesanice, depresije i anksioznosti jer njezin miris opušta i otklanja osjećaj napetosti. Također, pomaže pri reumatskim bolovima i bolovima u mišićima te je odlično sredstvo pri iscjeljivanju rana, ožiljaka, akni, ekcema i opekotina.

Ugrijte vodu i stavite čaj od kamilice i lavande te ostavite tri minute. Dodajte kockice leda, a po želji možete dodati i med. Ovaj je čaj u isto vrijeme vrlo umirujuć i osvježavajuć.

Čaj, FOTO: Flickr

Agrumi

Naranče, grjep, mandarine, limun i limete, jednom riječju – agrumi, imaju malu nutritivnu vrijednost, malen udio masti i natrija te ne sadrže kolesterol. Također, mali glikemijski indeks pomaže u održavanju razine inzulina, a voće daje osjećaj sitosti. Još sadrže vitamin C, kalij te fitokemikalije koje štite kožu od štetnih UV zraka. Napravite sokove, smoothie ili salate te se u isto vrijeme osvježite i zaštitite kožu.

Povrće

Umjesto klasičnog čipsa izaberite čips od povrća koji je izrazito zdrav, ali i odlična grickalica u ljetnim danima.

Isprobajte čips od mrkve i curryja.

Sastojci:

1 velika mrkva

1 žlica maslinovog ulja

pola žlice curry praha

sol i papar po ukusu

Upute:

Mrkvu narežite na tanke ploškice. Zatim narezanu mrkvu pomiješajte s maslinovim uljem, curryjem, paprom i soli. Začinjenu mrkvu posložite na papir za pečenje na koji prethodno stavite maslinovo ulje. Pecite na 250 stupnjeva dok mrkva ne dobije smeđu boju.

Orašasti plodovi

Svakako u ovim ljetnim danima pružite priliku orašastim plodovima (badem, brazilski oraščić, indijski oraščić. lješnjaci, orasi, pistacije, kikiriki) koji sadrže esencijalne minerale, cink, željezo, magnezij, bakar, vitamine E i B, omega-3 masne kiseline i mnoge druge nutritivne vrijednosti.

Odlični su u borbi protiv bolesti, jačaju imunitet, poboljšavaju pamćenje, kontroliraju razinu hormona stresa i adrenalin te mogu reducirati rizik od moždanog i srčanog udara.Također sadrže antioksidanse koji se učinkovito bore protiv raka.

Komentari na članak

Vezani članci

izvor: https://unsplash.com/photos/mSXMHkgRs8s

Lakši san

Uzroci konstantnog umora i načini prikupljanja energije

Učestao umor koji onemogućava obavljanje svakodnevnih zadataka ozbiljan je problem. Uzrokovati ga mogu brojni faktori, ali konzumacija hrane bogate proteinima i vlaknima te bolja kvaliteta sna mogu pomoći pri rješavanju tog problema.

ništa

Alkoholna žilavost

Zbog nezdravog rumenila od alkohola brusnica se ne čini kao loša ideja?

Alkoholna žilavost izazvana je crvenilom od alkohola. Koliko god suludo zvučalo, bezazleno rumenilo u obrazima možda nije baš toliko zdravo. Jer, kažu, kad se rumenite, zdravi ste! Ali i to ima svoje granice.

FOTO: media.web.britannica.com

Jeste li znali?

12 mitova, uzroka i iznenađujućih činjenica o kihanju

Jeste li se ikad zapitali zašto se to uopće događa ili zašto nakon što kihnemo čujemo „Nazdravlje!“, dok se na kašalj nitko i ne obazire?!

If you know what I mean meme

Spremni za ljeto?

Ljetni praznici: očekivanja vs. stvarnost

Većina studenata već nakon prvih zraka sunca i malo više temperature počne razmišljati o tome kako će i gdje provesti ljeto. Međutim, kao i sa svime u životu, želje su jedno, a realnost nešto sasvim drugo.

Zdrava hrana

Zdrava hrana za bolje pamćenje i koncentraciju

„Pametna“ hrana

Ne pišemo o čarobnoj, egzotičnoj i skupoj hrani. Dapače, radi se o hrani koja je dostupna gotovo uvijek i prihvatljiva za studentski budžet.