Čudno, odvratno ili ukusno?

Najčudnija hrana koju možete probati

hrana

Jedna od prednosti istraživanja novih kultura svakako je upoznavanje jedinstvenih načina prehranjivanja. Donosimo vam najčudniju hranu koja se konzumira diljem svijeta.

Jedna od prednosti istraživanja novih kultura svakako je upoznavanje jedinstvenih načina prehranjivanja. Ponekad je ipak potreban izdržljiv želudac kako biste se mogli nositi s čarima menija različitih kultura. Donosimo vam najčudniju hranu koja se konzumira diljem svijeta.

1. Balut

Balut je razvijeni embrij patke koji se skuha živ u ljuski jajeta. Tipičan je za jugoistočni dio Azije i često se servira s pivom. Na Filipinima se preferira jaje staro 17 dana, a u Vijetnamu 19-21 dan. 

Embrij patke u ljuski jajeta
 

2. Casu marzu (pokvareni sir)

Casu marzu je tradicionalni ovčji sir koji se proizvodi u Sardiniji (Italija). Proizvođači ostavljaju sir na otvorenom kako bi sirna muha polegla svoja jajašca u sir. Ličinke razgrađuju masti u siru i fermentiraju ga. Iako nije potrebno vaditi bijele ličinke sirne muhe prilikom konzumacije sira, neki ljudi to čine. Sir je godinama bio zabranjen, no prije nekoliko godina je proglašen tradicionalnom hranom i sada se može kupiti u trgovinama.

Pokvareni sir
 

3. Kiviak

Kiviak je hrana Inuita koji žive na Grenlandu. Priprema je vrlo jednostavna; u izdubljenu tjelesnu šupljinu tuljana potrebno je staviti 300-500 auksa (auk je ptica nalik pingvinu koja teži od 85 g do 1 kg) i istisnuti što više zraka te zakrpati. Tuljana se potom prekrije hrpom kamenja i nakon 3-18 mjeseci auksi se vade van i jedu se sirovi.

Inuitsko jelo
 

4. Escamoles

Escamoles su ličinke mrava koji žive u korjenju agava i tradicionalna su hrana meksičke kuhinje. Mravi su otrovni pa je sakupljanje ličinki prilično izazovan posao. Najčešće se poslužuju u tacou s guacamole umakom.

Ličinke mrava
 

5. Svinjska krv s kruhom za doručak

U susjednoj Mađarskoj se nakon kolinja svinjska krv prži s lukom i poslužuje s kruhom za doručak.

Svinjska krv s lukom
 

6. Juha od voćnih šišmiša

Na otoku Palau u Mikroneziji tradicionalno jelo je juha od voćnih šišmiša. Ova vrsta živi na vrhu stabala u prašumama Palaua i hrani se voćem, nektrom i cvijećem. Oprašuju biljke i prenose njihovo sjeme. Palau je jedino područje svijeta u kojem žive.

Juha od voćnih šišmiša
 

7. Penis vola

Penis vola je tradicionalna hrana u nekim dijelovima Azije i na Jamajci. Jede se pojedinačno ili priprema kao juha. Pretpostavlja se kako je afrodizijak, a neki mu pripisuju svojstva viagre.

Penis vola
 

8. Pržene tarantule (na kmerskom jeziku: a-ping)

Pržene tarantule su veličine ljudskog dlana i tradicionalna su kuhinja azijske zemlje Kambodže. Pretpostavlja se kako je njihova konzumacija započela za vrijeme nestašice hrane, a popularnost im raste od 1990-ih godina. Okus se opisuje kao mješavina piletine i bakalara.

Pržene tarantule

Komentari na članak

Vezani članci

Growww 2015

Growww program

46 pripravnika započelo staž u INA Grupi

Inin Growww program rezultirao zapošljavanjem 46 pripravnika.

SCZG izvana

Priopćenje SZZG-a

Zbor predložio nove cijene studentskog smještaja

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu uputio je predstavnicima medija priopćenje vezano uz poskupljenje studentskog smještaja u Zagrebu koje prenosimo u cijelosti.

unibike

Za sve studente ljubitelje rekreacije

UNIbike biciklijada 26. rujna u Ogulinu

Voze se tri utrke, jedna rekreativna i dvije natjecateljske. Sudionici se mogu prijaviti mailom na bk.promet@ymail.com ili na dan utrke na info pultu. Prijevoz do Ogulina je besplatan i za sudionike i za njihove bicikle.

Come to the dark side

Studentski.hr otvara svoja vrata

(Budući) HR manageri, prijavite se za rad na Studentskom.hr!

Ako si zainteresiran za radno mjesto HR managera, bez obzira na prethodno iskustvo, pošalji molbu i životopis na ivana.herceg@studentski.hr do 1.10.2014.

Come to the dark side

Studentski.hr otvara svoja vrata

Urednici, novinari, lektori i fotografi, prijavite se za rad na Studentskom.hr!

Ako si zainteresiran za radno mjesto glavnog urednika/ce, njegovog/e zamjenika/ce, urednika/ce kolumni, lekture ili fotografije, novinara, lektora ili fotografa, pošalji molbu i životopis na ivana.herceg@studentski.hr do 1.10.2014.