Čudno, odvratno ili ukusno?

Najčudnija hrana koju možete probati

hrana

Jedna od prednosti istraživanja novih kultura svakako je upoznavanje jedinstvenih načina prehranjivanja. Donosimo vam najčudniju hranu koja se konzumira diljem svijeta.

Jedna od prednosti istraživanja novih kultura svakako je upoznavanje jedinstvenih načina prehranjivanja. Ponekad je ipak potreban izdržljiv želudac kako biste se mogli nositi s čarima menija različitih kultura. Donosimo vam najčudniju hranu koja se konzumira diljem svijeta.

1. Balut

Balut je razvijeni embrij patke koji se skuha živ u ljuski jajeta. Tipičan je za jugoistočni dio Azije i često se servira s pivom. Na Filipinima se preferira jaje staro 17 dana, a u Vijetnamu 19-21 dan. 

Embrij patke u ljuski jajeta
 

2. Casu marzu (pokvareni sir)

Casu marzu je tradicionalni ovčji sir koji se proizvodi u Sardiniji (Italija). Proizvođači ostavljaju sir na otvorenom kako bi sirna muha polegla svoja jajašca u sir. Ličinke razgrađuju masti u siru i fermentiraju ga. Iako nije potrebno vaditi bijele ličinke sirne muhe prilikom konzumacije sira, neki ljudi to čine. Sir je godinama bio zabranjen, no prije nekoliko godina je proglašen tradicionalnom hranom i sada se može kupiti u trgovinama.

Pokvareni sir
 

3. Kiviak

Kiviak je hrana Inuita koji žive na Grenlandu. Priprema je vrlo jednostavna; u izdubljenu tjelesnu šupljinu tuljana potrebno je staviti 300-500 auksa (auk je ptica nalik pingvinu koja teži od 85 g do 1 kg) i istisnuti što više zraka te zakrpati. Tuljana se potom prekrije hrpom kamenja i nakon 3-18 mjeseci auksi se vade van i jedu se sirovi.

Inuitsko jelo
 

4. Escamoles

Escamoles su ličinke mrava koji žive u korjenju agava i tradicionalna su hrana meksičke kuhinje. Mravi su otrovni pa je sakupljanje ličinki prilično izazovan posao. Najčešće se poslužuju u tacou s guacamole umakom.

Ličinke mrava
 

5. Svinjska krv s kruhom za doručak

U susjednoj Mađarskoj se nakon kolinja svinjska krv prži s lukom i poslužuje s kruhom za doručak.

Svinjska krv s lukom
 

6. Juha od voćnih šišmiša

Na otoku Palau u Mikroneziji tradicionalno jelo je juha od voćnih šišmiša. Ova vrsta živi na vrhu stabala u prašumama Palaua i hrani se voćem, nektrom i cvijećem. Oprašuju biljke i prenose njihovo sjeme. Palau je jedino područje svijeta u kojem žive.

Juha od voćnih šišmiša
 

7. Penis vola

Penis vola je tradicionalna hrana u nekim dijelovima Azije i na Jamajci. Jede se pojedinačno ili priprema kao juha. Pretpostavlja se kako je afrodizijak, a neki mu pripisuju svojstva viagre.

Penis vola
 

8. Pržene tarantule (na kmerskom jeziku: a-ping)

Pržene tarantule su veličine ljudskog dlana i tradicionalna su kuhinja azijske zemlje Kambodže. Pretpostavlja se kako je njihova konzumacija započela za vrijeme nestašice hrane, a popularnost im raste od 1990-ih godina. Okus se opisuje kao mješavina piletine i bakalara.

Pržene tarantule

Komentari na članak

Vezani članci

Kolos Neron

Na današnji dan

„Kakav umjetnik umire“ – samoubojstvo zloglasnoga rimskog cara

Neron, jedan od „najomraženijih“ rimskih careva, umro je na današnji dan prije 1949 godina. Za vrijeme vladavine dao je pogubiti suprugu, majku, polubrata, generale, pisce i brojne protivnike.

Tuna salata

Zdrava i brza prehrana

Do zdravog obroka za desetak minuta

Donosimo nekoliko prijedoga zdravih i ukusnih obroka za čiju je pripremu dovoljno desetak minuta.

McDonald's

Svjetska imena popularnog lanca brze prehrane

VIDEO: McDonald's širom svijeta ima nadimke i nudi prilično neobična jela

Jeste li znali da najpoznatiji američki lanac brze prehrane McDonald's ima svoje nadimke širom svijeta? Za onaj hrvatski sigurno ste već čuli, a mi vam otkrivamo kako ga zovu, primjerice, u Hong Kongu i Australiji te što ima u ponudi.

Taste and travel festival

Taste and travel dolazi u Zadar

Posjetite festival dobre hrane i turizma u Zadru

Taste and travel, odnosno festival dobre hrane i turizma održat će se od petka do nedjelje pod okriljem GreenOn Movementa.

Tjestenina u umaku

Brzo, jednostavno i ukusno

VIDEO: Recept za umak s votkom podići će vaše kuhanje na novu razinu

Pokazat ćemo vam kako uklopiti ostatke jeftine votke u nevjerojatno ukusan umak za tjesteninu.