Intervju s mladom kulinarskom blogericom

Kuharica za studentski budžet

Kuharica

Priprema kvalitetnog obroka zahtijeva samo malo volje i pokoja kuna. Ako niste sigurni kako uspjeti u tome, pomoći ćemo vam sa studenskom kuharicom Marije Vrljić.

Teško je biti na studentskom budžetu i zdravo se hraniti… Teško, ali ne i nemoguće!

Pravi primjer je Marija Vrljić koja je ove jeseni diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Naime, odlučila je pisati studentsku kuharicu u obliku bloga. Marija trenutno traži posao, a kako bi pravilno iskoristila višak slobodnog vremena – odlučila je podijeliti svoja iskustva.

Dakle, ova kuharica je namijenjena studentima. Koliko je teško kuhati uz skromna primanja?

Kuharica je namijenjena studentima koji žive daleko od studentskih centara te onima koji su se zasitili studentske hrane, a to su do završne godine gotovo svi (osobito ako se studira duže). Kuhanje uza studentski budžet može, ali i ne mora biti skuplje. Ovisi o broju osoba uključenih u samo kuhanje. Uvijek je jeftinije kuhati za više osoba ili kuhati više obroka za jednu osobu. Općepoznato je kako se studenti kreću u krdima.

A što je sa studentima koji su smješteni u studentskim domovima? Misliš li da je menza bolji izbor za njih?

Ljudi koji žive u domovima mogu koristiti čajne kuhinje za kuhanje, no potrebne su volja i želja za kuhanjem. One moraju biti jače od želje za šetnjom do menze.

Kako si došla do ideje o pisanju bloga?

Ideja o pisanju bloga nekako je došla sama od sebe. WordPress je bio alat koji smo koristili na jednom kolegiju, a ja sam htjela učiniti nešto više i popuniti svoje slobodno vrijeme. Kako se najčešće koristi za pisanje blogova,i ja sam ga iskoristila u tu svrhu. Prvotna je ideja bila pisati blog o traženju posla nakon završenog fakulteta, no to je samo po sebi depresivno (a i nadala sam se da ću ga uskoro naći)… Kuhanje je moja ljubav, stoga sam se odlučila za ovakav blog. Pomalo proračunato i sebično, htjela sam njime i (bez obzira što nema veze s mojom strukom) istaknuti sebe prilikom izbora kandidata za posao.

Odakle ljubav prema kuhanju?

Ljubav prema kuhanju se zapravo javila u studentskim danima. Posjedovanje vlastite kuhinje mi je omogućilo sredstvo za rad i prostor bez nadzora roditelja. Na čašicu vina i slanu kiflicu mogla sam pozvati prijatelje.

Vidjeli smo da na Facebooku imaš fan page pod nazivom „Žlica iskušenja. Što očekuješ od promocije na društvenim mrežama?

Od promocije na društvenim mrežama, kao što sam već navela, očekujem tu osobnu promociju… Pa barem i skrivenu iza naziva „Žlica iskušenja".

I za kraj, podijeli s nama svoj najdraži recept.

Ahhh, najdraži recept… Tjestenina na sve moguće načine. Nje se nikada nisam zasitila. Najdraži recept koji mi budi uspomene na prvu godina faksa i divnu cimericu (ali neuku u kuhanju), svakako je tjestenina s vrhnjem (iz studentskog centra) i kukuruzom. Ne prelazi 10 kuna što je opet – za nas dvije – niža cijena od studentskog menija od 6,5 kuna.

Komentari na članak

Vezani članci

Kako pokrenuti vlastiti blog?

Kako pokrenuti vlastiti blog?

Osnivanje bloga u samo nekoliko koraka

Filip Janečić student je završne godine diplomskog studija komunikologije na Hrvatskim studijima te za Studentski.hr otkriva što je sve potrebno kako biste mogli osnovati vlastiti blog.

kasica prasica

Intervju sa studenticom Fakulteta političkih znanosti

„Pare nisu problem, para nema!“

Porazgovarali smo s Anom, apsolventicom na Fakultetu političkih znanosti. Dotaknuli smo se teme atraktivne svim studentima: kako što lakše preživjeti akademsku godinu na ograničenom budžetu.

Menza na Cvjetnom

Studenti ekonomije ocjenjuju zagrebačke menze

„U menzi na Agronomskom fakultetu najgora atmosfera, a na FER-u najduži redovi“

Koja menza je najbolja? Koja ima hranu skoro poput mamine? U kojoj se najduže čeka u redu? Ako su vas ova pitanja ikada mučila, sada postoji rješenje. Studenti Ekonomije su se uhvatili posla i za vas recenziraju zagrebačke menze.

Linija u menzi

U studentskoj glavi

O čemu razmišljamo dok čekamo red u menzi

Super, nema mjesta. Gdje ima soli i papra? Neću kraj tebe, djeluješ kao serijski ubojica. Sjest ću tu. Zašto nije bilo pohanog sira? Šta je ovo, koji đavo? Nije fino. Zašto sam dala 15 kn za ovo. Gladna sam ko vuk, može proći. Salata nije začinjena. Sad sam našla biti izbirljiva u vezi hrane. Nadam se da ima soli negdje. Naravno da ne. Mah, preživjet ću.

Ella Dvornik, FOTO: Facebook

Intervju s Ellom Dvornik

"Ako uvijek kažeš istinu, nikad ne moraš razmišljati o tome što si rekao"

Od svega je odustala. Najgora je stvar što joj je toliko bilo bitno što ljudi oko nje misle. Bilo joj je bitno što njezina mama misli, što njezin tata misli, što baka misli, što prijatelji misle, što ljudi koje uopće ne poznaje misle i cijelo je vrijeme mislila da je normalan život taj da ideš u školu, na faks i nađeš posao.