Prehrana

Koliki je zapravo rok trajanja određenih namirnica?

Zdrava hrana

Koliko vam se puta dogodilo da ste baš jako željeli pojesti nešto, a nakraju ste vidjeli da je istekao preporučeni rok trajanja? Možda nije sve propalo – donosimo vam rokove trajanja često korištenih namirnica.

Svima nam se koji put dogodilo da smo baš poželjeli pojesti taj voćni jogurt, ali kada smo pogledali datum na ambalaži, shvatili smo je predugo stajao u hladnjaku i rok trajanja mu je istekao. Ako je to jučerašnji datum, mnogi će od nas bez razmišljanja svejedno pojesti jogurt. No, koliko je zapravo dug rok trajanja i nakon isteka preporučenog datuma? U nastavku vam donosimo nekoliko čestih namirnica s preporukama trajanja proizvoda i nakon isteka roka trajanja.

Jaja i mliječni proizvodi

Neotvoreni sir u hladnjaku može biti jestiv još 2 – 4 mjeseca nakon isteka roka trajanja naznačenog na ambalaži, a u zamrzivaču čak 6 – 8 mjeseci. Otvoreni sir u hladnjaku može biti jestiv još 3 – 6 tjedana nakon roka trajanja, a u zamrzivaču također 6 – 8 mjeseci, kao i neotvoreni. Sir narezan na komadiće može biti jestiv još mjesec dana u hladnjaku (neotvoren), a 6 – 8 mjeseci u zamrzivaču. Otvoreni sir narezan na komadiće u hladnjaku će biti dobar još 2 tjedna.

Kiselo vrhnje u hladnjaku dobro je još 1 – 2 tjedna nakon isteka datuma na ambalaži, a otvoreno 7 – 10 dana.

Svježa jaja jestiva su još 3 – 4 tjedna nakon isteka roka trajanja, ako su u hladnjaku.

Neotvoreni sladoled traje još 2 – 3 mjeseca, a otvoreni 1 – 2 mjeseca.

Neotvoreno mlijeko u hladnjaku može trajati još 5 – 7 dana nakon isteka roka trajanja, a isto tako i otvoreno.

Zamrznuti jogurt traje još 2 – 3 mjeseca, tekući jogurt u hladnjaku 7 – 10 dana, a u zamrzivaču 1 – 2 mjeseca. Neotvoreni grčki jogurt u hladnjaku bit će jestiv još 1 – 2 tjedna nakon isteka roka naznačenog na ambalaži, a bilo koji otvoreni jogurt u hladnjaku može biti još tjedan dana, u zamrzivaču 1 mjesec nakon isteka.

Izvor: Pixabay

Pivo, kava, žitarice

Flaširano pivo u ostavi može biti čak 6 – 9 mjeseci nakon isteka roka trajanja, u hladnjaku od 6 mjeseci do 2 godine!

Mljevena kava (neotvorena) u ostavi može stajati 3 – 5 mjeseci, a u zamrzivaču 1 – 2 godine Vjerovali ili ne, instant kava u ostavi može stajati čak do 20 godina, a u zamrzivaču ima neodređen rok trajanja. Otvorena mljevena kava u ostavi traje 3 – 5 mjeseci.

Žitarice (neotvorene) u ostavi mogu biti 6 – 8 mjeseci, a otvorene 4 – 6 mjeseci.

Slastice, pizza...

Pečeni kolač u hladnjaku može stajati 2 – 4 dana, voćni kolač 1 – 2 dana, kao i torta sa šlagom.

Pizza smrznuta 4 – 6 mjeseci, a domaća u hladnjaku 3 – 5 dana.

Kečap se može konzumirati još godinu dana nakon isteka roka trajanja ako je u hladnjaku.

Slanina se može konzumirati još 1 – 2 tjedna ako je u hladnjaku, a smrznuta 6 – 8 mjeseci.

Voće i povrće lako je procijeniti po izgledu, a i najčešće nisu u ambalažama s naznačenim rokom trajanja. Gljive u hladnjaku mogu stajati do 10 dana ako su cijele, a narezane do 7 dana.

Izvor: Pinterest

Bez obzira na navedene rokove, najbolje je da sami procijenite je li nešto još jestivo ili nije – logično je da nećete jesti proizvode sumnjiva mirisa i izgleda. Također, navedeni se rokovi odnose na namirnice koje su skladištene na točno određeni, preporučeni način. Bez obzira na navedene rokove, prvenstveno mislite na svoje zdravlje i konzumirajte one namirnice za koje ste sigurni da vam neće škoditi ako je prošao koji dan nakon preporučenog datuma konzumiranja naznačenog na ambalaži.

Komentari na članak

Vezani članci

Savski nasip

Josip Maslov

Studentski heroji

Svi oni su djelovali u ime revolucije, bilo na facebooku, bilo okupljeni na sastancima u vlažnim podrumima i svi oni su sanjali pobjedu uz pomoć mapa, planova, jeftinih politika i fantastičnih ideja i svi su oni zajedno razjedinjeni - prdnuli u vjetar.

Božićna trpeza

Što se događa u našem tijelu kad se prejedemo?

Reakcije tijela na pretjerane količine hrane

Ako se pitate što se točno događa s vašim tijelom u trenutku kada se prejedete, napokon je došlo vrijeme da saznate odgovor.

Keksi od banane

Jednostavan recept

Kuhajte sa Studentskim: Zdravi keksi od dvaju sastojaka spremni za 15 minuta

Jednostavan recept za zdrave kekse od dvaju sastojaka.

Diplomanti slušaju predavanje

Ujedinjeno Kraljevstvo

Studenti pate od mentalnih bolesti zbog visokih dugova

Trećina studenata je potvrdila da si ne može priuštiti dovoljnu količinu hrane na tjednoj bazi, više od četvrtine nije u mogućnosti na vrijeme platiti stanarinu, a čak 58% nema „niti lipe“ na dan kada je trebaju platiti.

Sendvič

Problem pretilosti na svjetskoj razini

Najdeblje države svijeta u 2014.: Ne, Amerika nije na prvom mjestu!

Donosimo vam popis država koje su vodeće po broju pretilog stanovništva. Istraživanje je provedeno ove godine i u približnom postotku prikazuje broj pretilih osoba.