Bliže se blagdani

Kolačići kojima nećete moći odoljeti

naslovna

Kažu da je studeni mjesec kada iz uskih hlača prelazimo u široke, opuštamo remenje i pripremamo se za nadolazeće blagdane. Što bolje upotpunjuje taj doživljaj nego čaša mlijeka i mnogo, mnogo raznovrsnih kolačića? :)

Kažu da je studeni mjesec kada iz uskih hlača prelazimo u široke, opuštamo remenje i pripremamo se za nadolazeće blagdane.

Što bolje upotpunjuje taj doživljaj nego čaša mlijeka i mnogo, mnogo raznovrsnih kolačića? 

Čokoladni kolačići

Osim punog okusa, ovi kolačići mogu se pohvaliti činjenicom da ne sadrže maslac, brašno ni šećer. To ih čini zdravijima, ali i nevjerojatno ukusnima.

Zbog toga bi vam vrlo lako mogli postati najdraži slatki užitak. Potrebno je 20 minuta posla, čak i ako ste početnik. Za pripremu 18 kolačića potrebno vam je:

2 žličice vanilinog šećera
1 jaje
4 žlice smeđeg šećera
1/2 šalice kokosovog ulja
1,5 šalica zobenog brašna (ili mljevene zobi)
1 žličica sode bikarbone
1 žličica cimeta
prstohvat soli
1/2 šalice kodmadića tamne čokolade
po želji: krupna morska sol


Zagrijte pećnicu na 180°C.
U zdjelicu zamijesite vanilin šećer, jaje i smeđi šećer. Otopite kokosovo ulje, sačekajte da se malo ohladi te dodajte u smjesu. Miksajte dok ne dobijete jedinstvenu smjesu.
Dodajte zobeno brašno, sodu bikarbonu, cimet i sol te mijesite dok ne bude jednoliko. Nakon toga dodajte komadiće čokolade. Potom ostavite tijesto da se hladi barem jedan sat.

Na posudu za pečenje posložite kuglice tijesta iz zdjelice. Po želji na vrh možete dodati komadiće čokolade.

Pecite 8-10 minuta dok lagano ne posmeđe sa strane. Nakon toga ih izvadite iz pećnice te ostavite na pladnju još dvije minute da se hlade (inače će se mrviti).

Najbolje ih je posluživati potpuno hladne.

Čokoladni kolačići
 
FOTO: imgur
 
 

M&M kolačići

Vrijeme je za poslijepodnevnu pauzu uz čašu mlijeka? Ovi su kolačići upravo to što vam treba da upotpunite doživljaj. Što je najbolje, toliko su jednostavni za pripremu da gotovo i ne možete pogriješiti.

Potrebno vam je:

1,5 šalica maslaca od kikirikija
1 šalica smeđeg šećera
1 šalica bijelog šećera
1 malo pakovanje maslaca
3 jaja
1 vanilin šećer
4,5 šalica zobi
2 žličice sode bikarbone
1 šalica komadića čokolade
1 šalica M&M bombona


Zagrijte pećnicu na 180°C i posložite podlogu za kolačiće od pergament–papira. Zamijesite maslac od kikirikija, smeđi šećer, šećer i maslac u veliku zdjelicu, miješajte dok ne dobijete jedinstvenu smjesu. Dodajte vanilin šećer i jaja. Potom u smjesu umiješajte zob i sodu bikarbonu. Ubacite komadiće čokolade i M&M bombone (lagano miješajte da komadići ostanu čitavi).

Na pergament–papir stavljajte otprilike 2 žlice tijesta, a po želji dodajte još M&M bombona na vrh. Nakon toga pecite 10 minuta, pa 5 minuta ostavite da se hladi. Kada se ohlade, spremite ih u hermetičnu posudu.

(Napomena: kolačići možda neće izgledati pečeni nakon 10 minuta, ali zapravo su već tada gotovi, pa pripazite da ih ne prepečete)

M&M kolačići
 
FOTO: imgur
 
 


Kolačići s pudingom i čokoladnim mrvicama

Sastojci:

3/4 slanog maslaca zagrijanog na sobnu temperaturu
1 šalica smeđeg šećera
1 jaje
1 vanilin šećer
1 instant puding od vanilije
2 šalice brašna
3/4 žličice sode bikarbone
1,5 šalica čokoladnih mrvica (preporučljivo tamne čokolade)


Zagrijte pećnicu na 180°C. U posudu zamijesite maslac i smeđi šećer te miksajte dok smjesa ne postane svijetla i pahuljasta. Dodajte jaje i vanilin šećer, miksajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Dodajte puding, brašno i sodu bikarbonu. Nakon toga, u tu jedinstvenu smjesu, umiješajte komadiće čokolade.

Na posudu za pečenje poslažite kuglice tijesta na razmaku od otprilike 5 cm. Pecite 8-9 minuta dok rubovi ne poprime zlatnosmeđu boju. Ostavite da se hlade 5-10 minuta na posudi za pečenje, pa ih prebacite na stalak za hlađenje. Kad se u potpunosti ohlade, spremite ih u hermetičnu posudu.

Kolačići s pudingom i čokoladnim mrvicama
 
FOTO: imgur
 
 


Čokoladni kolačići sa slanom karamelom

Ako ste jedni od onih što i dalje tvrde da im se ne sviđaju slatko–slane kombinacije, to samo može značiti da još uvijek niste probali ove kolačiće. I običan čokoladni biskvit dosta je za utaživanje želje za slatkim, ali tek kad na njega dodate žličicu slane karamele, dobit ćete pravu punoću okusa.

Potrebno vam je:

1/2 šalice otopljenog kokosovog ulja
1/2 šalice + dvije žlice kokosovog šećera (može i obični šećer)
1 jaje
1 žličica paste od vanilije
1 šalica brašna
1/2 šalice kakaa
3/4 žličice soli
slani umak od karamele
krupna morska sol
tamna čokolada, za otopiti ili naribati (po želji)

U zdjelici za električni mikser izmiksajte kokosovo ulje i kokosov šećer. Dodajte jaje i pastu od vanilije te mijesite dok ne bude jednoliko. Dodajte brašno, kakao i sol.
Tijesto nakon toga stavite u hladnjak na 1 sat.

Zagrijte pećnicu na 160°C i obložite pladanj za pečenje s pergament papirom za pečenje. Poslažite kuglice tijesta na pladanj s razmakom od nekoliko centimetara.
Prstom pritisnite svaki od kolačića u sredinu tako da napravite malu udubinu.

Potom ih pecite desetak minuta, te ih hladite minimalno 5 minuta. Kad se u potpunosti ohlade, možete dodati i posljednji dodatak, slanu karamelu, i posuti je komadićima krupne morske soli. Po želji ih možete politi i rastopljenom tamnom čokoladom.

Čokoladni kolačići sa slanom karamelom
 
FOTO: imgur
 

Kolačići s brusnicom i bijelom čokoladom

Sastojci:

1/3 šalice neslanog maslaca zagrijanog na sobnu temperaturu
1/2 šalice smeđeg šećera
1/2 šalice bijelog šećera
1 žlica ekstrakta vanilije
1 jaje
1,5 šalica brašna
1,5 žličica sode bikarbone
1/2 žličice soli
3/4 šalice nasjeckanih suhih brusnica
3/4 šalie komadića bijele čokolade

Zagrijte pećnicu na 180°C. U velikoj zdjelici otprilike minutu miksajte maslac. Dodajte oba šećera, a potom jaje i vaniliju.

U drugoj, manjoj zdjelici izmiješajte brašno, sodu bikarbonu i sol. Postepeno dodavajte sadržaj suhih sastojaka u mješavinu maslaca, te sve zajedno mutite dok ne nastane jedinstvena smjesa. Ubacite brusnice i komadiće čokolade, pa sve promiješajte.

Pecite na pladnju za pečenje obloženom papirom 12-15 minuta, te pustite da se ohlade.

Kolačići s brusnicom i bijelom čokoladom
 
FOTO: imgur

Komentari na članak

Vezani članci

Come to the dark side

Studentski.hr otvara svoja vrata

Urednici, novinari, lektori i fotografi, prijavite se za rad na Studentskom.hr!

Ako si zainteresiran za radno mjesto glavnog urednika/ce, njegovog/e zamjenika/ce, urednika/ce kolumni, lekture ili fotografije, novinara, lektora ili fotografa, pošalji molbu i životopis na ivana.herceg@studentski.hr do 1.10.2014.

Savjet za Kolegu, Studentska udruga Pula

Koji je tvoj #SavjetZaKolegu?

Preporuči kolegama smještaj, dobru hranu, zabavu i fakultet u svom gradu

Svi studenti od sada mogu davati kolegama preporuke na jednom mjestu, u četiri najvažnije kategorije.

Studiranje u inozemstvu

Studiranje u Europi i izvan nje

Erasmus Mundus otvorio natječaj za diplomski studij Novinarstvo, mediji i globalizacija

Erasmus Mundus raspisao natječaj za diplomski studij Novinarstvo, novi mediji i globalizacija. Prijave traju do 10.1.2016. godine.

Zajedništvo

Uspješnost pregovaranja

Možemo li pregovarati učinkovitije?

Pregovaranja imaju zajedničke osnovne karakteristike ali se opet međusobno razlikuju jedno od drugog po strukturi, tijeku i dinamici, stoga je bitno odrediti specifičnu strategiju i taktike u cilju uspješnog vođenja pregovora.

Vip alumni iskustvo

Prilika za mlade i visokoobrazovane bez radnog iskustva

Još se niste prijavili za Vip alumni program? Požurite!

Kandidatima za Vip alumni program poručujem da se potrude biti izabrani jer će kroz godinu dana steći jako bogato znanje i iskustvo. - rekao je Domagoj Rudeš, polaznik prvog Vip alumni programa.