Voda – izvor života

Kako ostati hidriran tijekom zime

Ljevak

Znamo da je voda izvor života, no s prolaskom ljeta i visokih temperatura naša potreba za unosom vode se smanjuje. Koje probleme to sve može donijeti i kako ih možete spriječiti, pročitajte u članku.

Zimski uvjeti mogu oštetiti kosu, kožu, dišni sustav itd. Zbog pada temperature i nedostatka vlage u zraku, naša se tijela doslovno počnu sušiti. Upravo zbog toga trebali bismo prilagoditi naše navike tim promjenama te jednako tako usvojiti naviku unošenja vode u tijelo tijekom hladnog vremena.

Prvo bismo trebali proučiti okolinu u kojoj boravimo i provodimo vrijeme tijekom zime: upravo su naši domovi male pustinje zbog nedostatka vlage. Zbog toga bismo trebali znati optimalnu razinu vlage u zraku. Većina se nas osjeća ugodno kada je u zraku negdje između 30 i 50% vlage. Sve ispod toga može rezultirati suhom kožom, usnama, kosom, osjećajem svrbeža u grlu, suhim nosom, hladnoćom pa čak i jezom. Niska razina vlage može uzrokovati probleme kod drvene stolarije i namještaja. Velika razina vlage pak može dovesti do kondenzacije na prozorima, vlažnih mrlja na zidovima, plijesni, neugodnog mirisa, nekakvih drugih oštećenja i insekata. Toplinski udar, alergije i astma također dolaze u obzir.


IZVOR: Pixabay

Što poduzeti? Pronaći pravu razinu vlage od velike je važnosti. No, koja je prava istina s vlagom tijekom zime? Problem nije u tome što se događa s vremenom vani. Iako je vani hladno, i dalje je relativno vlažno. Problem nastaje kada temperatura unutar naših domova poraste uslijed naglog pada vlage. Tijekom zime vlaga u našim domovima može biti čak ispod 10%, što je ispod preporučene razine od 30 do 50%, a upravo time možemo riskirati naše zdravlje, ali i domove. No, zašto razina vlažnosti tako nisko pada? Tijekom ljeta zrak je topao i može zadržati više vlage, pa je zbog toga i vlažnost veća. Tijekom zime pak, hladni zrak sadrži puno manje vlage.

Srećom, postoji mnogo načina za pozabaviti se ovim problemom i ostati hidriran tijekom zime. Najočitije je rješenje piti više vode. Često se susrećemo s time da prolaskom ljeta i padom temperature više ne osjećamo toliko potrebu za vodom. Iako nećemo osjećati žeđ, to ne znači da naša tijela ne trebaju vodu. Također, hidriranost tijela može održavati naš imunitet jakim i zdravim što nam je toliko potrebno tijekom viroza i prehlada koje haraju zimi.


IZVOR: Pinterest

Drugi je način unijeti biljke u dom jer su one prirodni ovlaživači. Kada biljka apsorbira vodu kroz korijen, voda putuje biljkom i s vremenom pušta paru kroz malene rupe na listovima. I to se događa s 90% vode koju biljka upije. Taj se proces zove transpiracija i ona je krucijalan proces koji pomaže biljkama da povuku vodu od korijena do lišća. Na svojevrstan se način biljka „znoji“, što pojačava vlažnost u domu.

Nadalje, za povećanje razine vlažnosti možete pripremiti čaj na štednjaku što će, logično, ispuštati više vlage u zrak. I inače se preporučuje više pripremanja hrane na štednjaku jer kipuća voda može imati isti efekt kao i čaj. Također, dok se tuširate možete vrata držati otvorenima i pustiti vodu da se ohladi do sobne temperature kad ste gotovi.  

Komentari na članak

Vezani članci

Djevojka spava

Kada san utječe na javu

Promjenom navika do pobjede nad noćnim morama

Noćne more mogu biti uzrokovane stresom, traumom, zdravstvenim stanjem ili uzimanjem određenih lijekova. Malim životnim promjenama moguće ih je pobijediti i vratiti miran san.

Dan zagrljaja

Potvrda najnovijih istraživanja

Opraštanje je dobro za vaše zdravlje

Najnovije istraživanje koje su proveli američki psiholozi dokazalo je da osobe koje su sklonije opraštanju imaju bolje psihičko zdravlje.

Mars

NASA

Što sve trebate znati o otkrivenoj vodi na Marsu?

NASA je došla do otkrića da postoji život na Marsu. Kako su do toga došli te zašto je ovo istraživanje iznimno važno, saznajte u nastavku...

Njega lica

Povoljno i jednostavno do preparata za čisto lice

Njega lica iz kućne radinosti

Lice čistimo svakodnevno, ali ponekad ne dovoljno dobro. Donosimo način na koji studenti sami mogu napraviti pripravke za čišćenje lica, jednostavno ali i prihvatljivo za osobni budžet. Koža je jako važan organ kojeg često zanemarujemo, a mi donosimo jednostavne trikove kako očistiti lice.

Mozak

Nova studija dokazala neurološki poremećaj

VIDEO: Neurolozi objašnjavaju zašto nekima smetaju uobičajeni zvukovi

Ako vas nečije klikanje olovkom na predavanju može razbjesniti i već ste na rubu da mu prigovorite, možda niste preosjetljivi nego imate rijedak neurološki poremećaj.