Koristi za duh i tijelo

Jogom protiv stresa na fakultetima

yoga

Prednosti vježbanja joge višestruke su jer upravo ova vježba u kombinaciji s meditacijom dovodi do uravnoteženja duha i tijela. Stoga i ne čudi činjenica kako se ona danas može vježbati i na fakultetima u sklopu tjelesnog.

Živimo u ubrzanom svijetu u kojem se svakodnevno susrećemo sa stresom koji jednako pogađa stare i mlade generacije. Pogotovo su studenti ti koji su često izloženi pritiscima rješavanja fakultetskih obaveza, stoga je vrlo važno baviti se nekom tjelesnom aktivnošću koja će uravnotežiti duh i tijelo, a upravo je joga idealna za to.

Prednosti ove vježbe višestruke su – joga ne djeluje samo na fizičko stanje čovjeka već i na emocionalno i psihičko. Ona među ostalim smanjuje rizik od srčanih bolesti, poboljšava san, smanjuje stres i tjeskobu, jača imunološki sustav i uravnotežuje hormone. Stoga i ne čudi kako se danas može vježbati i u sklopu tjelesnog, a na primjer Filozofski fakultet u Zagrebu nudi upravo tu mogućnost. Kada govorimo o redukciji stresa, onda se tu radi o kombinaciji kontroliranog disanja i pokreta uslijed koje dolazi do snižavanja krvnog tlaka.

Kombinacija meditacije i joge tako pomaže da istovremeno činimo dobro svom umu i tijelu tako što tehnikama disanja ujednačavamo otkucaje srca i tako izbacujemo sve negativne misli, a tijelo i um se odmaraju pa i regeneriraju. Ove tehnike možete primjenjivati koliko god puta vi to želite, no bilo bi dobro vježbati 2-3 puta tjedno kako biste um i tijelo održavali u dobroj formi.

Vježbama je važno pristupiti kao nečemu što činite za sebe, jer naposljetku one i predstavljaju povezivanje sa samim sobom. Omogućuju vam da se opustite i postignete ravnotežu u kojoj nema mjesta brigama i stresu, odnosno one će vas učiniti energičnijom i optimističnijom osobom koja će svojom ravnotežom duha i tijela privlačiti samo dobro u svoj život, a otpuštati sve ono loše.

Foto: Instagram
 
Za kraj vam donosimo još neke koristi vježbanja joge:
  • povećava fleksibilnost i pokretljivost zglobova
  • pomaže izgradnji mišićne mase
  • dovodi do uspravnog držanja tijela
  • omogućava povećanje kapaciteta pluća
  • poboljšava koncentraciju
  • olakšava bolove u leđnoj i vratnoj kralježnici

Komentari na članak

Vezani članci

22 ukleta kampusa

Studentski život iz horor filma

FOTO: 22 ukleta kampusa u SAD-u

Donosimo vam priče o kampusima u Sjedinjenim Američkim Državama koje kao da su preslikane iz najstrašnijih horor filmova.

Aktivna Hrvatska u Vodicama

Nacionalni projekt

VIDEO: Aktivna Hrvatska upozorava na važnost pronalaska svakodnevnog mira

– Pronađite neki oblik aktivnosti ili meditacije koji će vam najbolje odgovarati i krenite na jedno novo životno putovanje. – ističe Sandra Petra Pintarić.

Harry Potter Yoga

Sat Dumbledorove vojske

Dobro ste čuli – postoji i Harry Potter joga!

Kad smo mislili da nas ništa više ne može oduševiti, u svijetu se pojavila – Harry Potter joga! Pogledajte kako izgleda sat Dumbledorove vojske.

https://pixabay.com/en/balance-beach-ocean-person-sand-1842292/

Jednostavan lijek za bolove

VIDEO: Jogom i pilatesom protiv bolova u leđima

Samo 30 minuta dnevno bavljenja jogom i pilatesom može vam pomoći da se riješite bolova u leđima. Sigurni smo da možete odvojiti toliko vremena samo za sebe. Pokušajte i vi!

Joga

Klub mladih KLOOZ

Udruga CINAZ poziva mlade na spajanje pokreta i daha na radionici joge

Udruga CINAZ u sklopu programa Klub mladih KLOOZ, u suradnji s Društvom športske rekreacije Vitalnost, priprema radionicu joge. Održat će se 8. listopada u 9.30 sati u Kapetanskom parku.