Rezultati istraživanja

Internet spolno odgaja djecu i mlade

Seks

Čak 55% ispitanika o spolnom odgoju informiralo se na internetu, 10% savjetovalo se s roditeljima, dok je tek 7% sudjelovalo na predavanju u školi koje je bilo posvećeno isključivo toj temi.

O uvođenju spolnog odgoja u školski kurikulum u javnosti se vode žestoke rasprave. Portal EduCentar proveo je istraživanje na više od 560 ispitanika o tome gdje se djeca i mladi najčešće informiraju kada je u pitanju spolnost.

Čak 55% ispitanika važne informacije o spolnom odgoju potražilo je surfajući na internetu.

 Poražavajuće, no istinito. U manjoj sredini sramota je pitati za zaštitu jer to znači da stupaš u spolni odnos prije braka i onda "guglaš", pa kasnije o dobivenim informacijama raspravljaš s jednako neupućenim prijateljima. komentira jedan ispitanik, a drugi ističu kako je internet najlakši izbor ako nemaš povjerenja u neku osobu.

Osim interneta, ispitanici navode i tinejdžerske časopise koji su bili logičan izbor nakon što profesori nisu htjeli odgovoriti na pitanje o spolnosti.

 Vrlo često dobivene informacije od drugih, uključujući stručnjake, bile su nepotpune. Nedostajali bi vrlo važni podaci. Na internetu sam mogla pronaći argumente, činjenice i istraživanja, za potporu informacije. Od stručnjaka često ograničena informacija bi bila neargumentirana i očekivalo se puko prihvaćanje. – ističe jedna ispitanica.

Vršnjaci su bili izvor informacija o spolnom odgoju za 15% ispitanika, dok se tek 10% njih savjetovalo s roditeljima.

 Roditelji su tu da podučavaju dječicu, profesori se ne bi trebali miješati u život i odgoj njihovih učenika, to je predmet za roditelje. – riječi su kojima ispitanici ističu važnost roditeljske uloge.

Od učenika koji su o spolnom odgoju slušali na biologiji, njih 13% ima pozitivne dojmove pa tako ističu da su profesori bili odlični predavači i da su na nastavnom satu dosta razgovarali o ovoj temi. Tek 7% ispitanika sudjelovalo je na predavanju u školi posvećenom isključivo toj temi, ali kažu kako je to bilo u sklopu projekta i nije bilo korisno. Tek je nekolicina imala izvannastavnu edukaciju.

 Svakako sam za spolni odgoj, ali ne u obliku u kojem je trenutno predložen. Potrebno ga je prilagoditi dobi i razumijevanju učenika te ih postupno provoditi kroz temu. Bilo kakvo forsiranje i agresija nisu dobar način za podučavanje o ovako važnoj temi.  zaključuje ispitanik.

Komentari na članak

Vezani članci

Junior Freshhh

Istraživanje INE i Studentskog.hr

Prirodne znanosti – korak prema blistavoj budućnosti

INA je s portalom Studentski.hr pokrenula istraživanje o prirodnim znanostima za srednjoškolce. Tri najkreativnija ispitanika osvojit će vrijedni poklon paket.

muško-ženska "prijateljstva"

„Studentologija: zavodljive istine o ljubavnim navikama“

U novoj anketi propitujemo mogu li muškarac i žena biti „samo prijatelji“

Priključite nam se u najvećem studentskom istraživanju o ljubavi i otkrijte nam što mislite o „fenomenu“ muško-ženskih prijateljstava.

Studentski proračun

Anketa portala EduCentar

Stavovi studenata o privatnim visokim učilištima

Više od 40% ispitanika smatra da je privatno obrazovanje bolje i najveći dio ispitanika navodi kako bi iz tog razloga upisali privatni fakultet. Ističu kako je na privatnom fakultetu bolji pristup profesora te da je manje studiranje manje stresno.

Sveučilište u Dubrovniku - Logo

Sveučilište u Dubrovniku

Sveučilište u Dubrovniku provodi studentsku anketu o radu sveučilišnih službi

U periodu od 15. do 30. rujna 2014. na Sveučilištu u Dubrovniku se provodi online studentska anketa o kvaliteti usluga sveučilišnih službi.

Erasmus+ logo

Nova studija Europske unije

Erasmus+ istraživanje: Razmjena studenata potiče zapošljivost i radnu mobilnost

Nova studija o utjecaju programa razmjene studenata Europske unije Erasmus pokazuje da diplomirani studenti s međunarodnim iskustvom puno bolje prolaze na tržištu rada.