Znanstveno otkriće

Dokazano: Zatomljavanje bijesa znatno snižava kvalitetu sna

Spavati goli

Studija koja je provedena na Sveučilištu Iowa State pokazala je kako osobe koje imaju problema s kontroliranjem svojeg temperamenta ili su općenito pune ljutnje i frustracija imaju lošiju kvalitetu sna od osoba koje su generalno sretne.

Važnost kvalitetnog sna za zdravlje, kako fizičko tako i mentalno, nedovoljno je naglašena. U snu se tijelo opušta i oporavlja od štete nastale dnevnim stresom. Znanstvenici već dugo proučavaju njegov utjecaj na cjelokupnu kvalitetu života, a jedan od faktora koji su nedavno doveli u vezu s njegovom lošom kvalitetom jest – bijes.

Naime, studija koja je provedena na Sveučilištu Iowa State pokazala je kako osobe koje imaju problema s kontroliranjem svojeg temperamenta ili su općenito pune ljutnje i frustracija imaju lošiji san od osoba koje su generalno sretne. Tijekom istraživanja 436 ispitanika podijeljeno je u tri skupine, i to prema načinu na koji se nose s osjećajem bijesa. Uz pomoć upitnika, ispitanici su kategorizirani kao anger-in, odnosno osobe koje izražavaju svoj bijes, ili anger-out, osobe koje ga ne iskazuju. Oni koji su ostajali smireni pod pritiskom stavljeni su u tzv. anger control skupinu.

Uz podatke prikupljene upitnicima, istraživači su pratili i obrasce spavanja svakog od ispitanika. Uspoređujući dobivene rezultate, otkrili su kako oni koji zatomljuju svoj bijes imaju i najgoru kvalitetu sna. Objašnjavaju kako bi razlog takvom rezultatu mogla biti činjenica da takve osobe često ne mogu zaspati zbog toga što neprestano razmišljaju o svojim frustracijama što otežava smirivanje i tonjenje u san. No, upozoravaju kako bi nesanica kod osoba koje su ljute mogla imati i fiziološki uzrok. Bijes potiče rad nadbubrežnih žlijezdi koje zatim izlučuju adrenalin. Adrenalin ubrzava rad srca i povisuje krvni tlak, što znatno remeti proces usnivanja.

Stoga, ako se želite dobro naspavati, a imali ste stresan i frustrirajuć dan, pronađite nekakav ispušni ventil za sve te negativne osjećaje. Upišite se na tečaj boksa pa iskalite sav svoj bijes na vreći, napravite playlistu s pjesmama koje volite i koje opisuju vaš bijes pa provedite barem pola sata plešući i glasno pjevajući uz njih ili jednostavno izudarajte jastuk. Garantiramo da ćete se osjećati mnogo bolje i spavati kao beba.

Komentari na članak

Vezani članci

5 neobičnih načina za povečanje kvalitete sna

Savjeti za početak nove akademske godine

Pet neobičnih načina za povećanje kvalitete sna

Kako biste izbjegli nesanicu, isprobajte naše neobične savjete za podizanje kvalitete sna – uspjeh je zagarantiran!

Sat

Ljetno računanje vremena

Pomicanje sata negativno utječe na naše zdravlje

Svaka promjena koja narušava naš san negativno se odražava na naše zdravlje. Tako i pomicanje sata za jedan sat unaprijed može izazvati srčani i moždani udar.

https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/1920254_600417610034444_2078947267_n.jpg?oh=d12935bfe4410c5bd01927e759f0eede&oe=5998BB5A

Summer Camp Ericsson Nikola Tesla

Prijavite se na Ljetnu radionicu Ericcsona Nikole Tesle

Do 20. travnja možete se o prijaviti na Summer Camp Ericssona Nikole Tesle te steći iskustvo u istraživanju i razvoju softvera!

Dan sigurnijeg interneta

Međunarodno obilježavanje Dana sigurnijeg interneta

Svako drugo dijete doživjelo je uznemiravanje na internetu

Uskoro se obilježava međunarodni Dan sigurnijeg interneta. Tim povodom vam donosimo rezultate istraživanja o korištenju informacijsko-komunikacijskih tehnologija djece i mladih u Hrvatskoj.

Beba i pas

Znanstveno otkriće zbog kojeg ćete još više voljeti svojeg kućnog ljubimca

Četveronožni prijatelji mogli bi spriječiti alergije i pretilost djece

Osim što vas obožava, vaš bi kućni ljubimac mogao imati i povoljan utjecaj na vaše zdravlje. Ne mislimo pod time samo na šetnje i rekreaciju, već na zanimljivo otkriće znanstvenika da ljubimci mogu spriječiti razvoj alergija i pretilosti djece.