Znanstveno otkriće

Dokazano: Zatomljavanje bijesa znatno snižava kvalitetu sna

Spavati goli

Studija koja je provedena na Sveučilištu Iowa State pokazala je kako osobe koje imaju problema s kontroliranjem svojeg temperamenta ili su općenito pune ljutnje i frustracija imaju lošiju kvalitetu sna od osoba koje su generalno sretne.

Važnost kvalitetnog sna za zdravlje, kako fizičko tako i mentalno, nedovoljno je naglašena. U snu se tijelo opušta i oporavlja od štete nastale dnevnim stresom. Znanstvenici već dugo proučavaju njegov utjecaj na cjelokupnu kvalitetu života, a jedan od faktora koji su nedavno doveli u vezu s njegovom lošom kvalitetom jest – bijes.

Naime, studija koja je provedena na Sveučilištu Iowa State pokazala je kako osobe koje imaju problema s kontroliranjem svojeg temperamenta ili su općenito pune ljutnje i frustracija imaju lošiji san od osoba koje su generalno sretne. Tijekom istraživanja 436 ispitanika podijeljeno je u tri skupine, i to prema načinu na koji se nose s osjećajem bijesa. Uz pomoć upitnika, ispitanici su kategorizirani kao anger-in, odnosno osobe koje izražavaju svoj bijes, ili anger-out, osobe koje ga ne iskazuju. Oni koji su ostajali smireni pod pritiskom stavljeni su u tzv. anger control skupinu.

Uz podatke prikupljene upitnicima, istraživači su pratili i obrasce spavanja svakog od ispitanika. Uspoređujući dobivene rezultate, otkrili su kako oni koji zatomljuju svoj bijes imaju i najgoru kvalitetu sna. Objašnjavaju kako bi razlog takvom rezultatu mogla biti činjenica da takve osobe često ne mogu zaspati zbog toga što neprestano razmišljaju o svojim frustracijama što otežava smirivanje i tonjenje u san. No, upozoravaju kako bi nesanica kod osoba koje su ljute mogla imati i fiziološki uzrok. Bijes potiče rad nadbubrežnih žlijezdi koje zatim izlučuju adrenalin. Adrenalin ubrzava rad srca i povisuje krvni tlak, što znatno remeti proces usnivanja.

Stoga, ako se želite dobro naspavati, a imali ste stresan i frustrirajuć dan, pronađite nekakav ispušni ventil za sve te negativne osjećaje. Upišite se na tečaj boksa pa iskalite sav svoj bijes na vreći, napravite playlistu s pjesmama koje volite i koje opisuju vaš bijes pa provedite barem pola sata plešući i glasno pjevajući uz njih ili jednostavno izudarajte jastuk. Garantiramo da ćete se osjećati mnogo bolje i spavati kao beba.

Komentari na članak

Vezani članci

Međunarodno istraživanje o selfijima

Međunarodno istraživanje hrvatske studentice

Više od 50 posto ljubitelja „selfija” uljepšava svoje fotografije prije objave

Istraživanje hrvatske studentice Zrinke Peharec provedeno u 40 zemalja pokazalo je zanimljive trendove – „selfie” ruši tabue i uvriježene obrasce ponašanja, o čemu su se proteklih mjeseci raspisali čak i turski mediji.

Studenti istražuju vina

Putovanje za promidžbu

Studenti istražuju sve o hrvatskim vinima

Troje studenata odlučilo je istražiti bogatu i životopisnu povijest vinarstva u Hrvatskoj

Europe on Track

Projekt AEGEE-a

Šest ambasadora putuje Europom ispitujući građanski odgoj

Šest ambasadora mjesec dana putuje Europom u dvije različite rute, upoznaje i intervjuira ljude, organizira debate i diskusije na temu građanskog odgoja. Troje od njih posjetit će Zagreb 17. svibnja.

Glad

Zašto smo uvijek gladni?

Najčešći uzroci neugodnog osjećaja neprestane gladi

Onaj osjećaj kad ste gladni nakon jela. Gladni ste i nakon ponovnog jela te nakon još jednog jela. Neprestani osjećaj gladi neugodna je pojava čiji se uzročnici nalaze u našem tijelu. Donosimo najčešće razloge stalne gladi.

Spavanje

Probudite se svježi i odmorni

Samo 15 minuta više sna može značajno utjecati na vaše zdravlje

Kvalitetan san neophodan je za vaše fizičko i mentalno zdravlje. Mi vam donosimo jednostavne i praktične savjete uz koje ćete se konačno dobro naspavati i značajno poboljšati kvalitetu svog života.