Javnozdravstvena akcija

„Čuvari srca“ procijenili kardiovaskularni rizik studenata

Procjena kardiovaskularnog rizika

Preko 200 studenata je, zahvaljujući projektu „Čuvari srca“, imalo priliku besplatno izmjeriti glukozu, lipidogram, krvni tlak i indeks tjelesne mase, a sve kako bi saznali vlastiti kardiovaskularni rizik.

Zaklada Hrvatska kuća srca i Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba u sklopu projekta Čuvari srca organizirali su na Šumarskom fakultetu procjenu kardiovaskularnog rizika studenata Agronomskog i Šumarskog fakulteta. Cilj ove javnozdravstvene akcije bio je potaknuti mlade ljude na preventivno ponašanje, educirati ih zašto je važno biti upoznat s ovom prijetnjom i kako je moguće zdravim navikama u mladosti spriječiti razvoj bolesti u kasnijoj životnoj dobi. U 2015. godini 25 694 osoba u Hrvatskoj umrlo je od kardiovaskularnih bolesti, što znači da su bolesti iz ove kategorije i dalje na pravom mjestu po smrtnosti u RH.

– Čak 80 posto prijevremenih smrti od kardiovaskularnih bolesti mogu se spriječiti prepoznavanjem rizika i uklanjanjem čimbenika rizika. Upravo zato odlučili smo organizirati javnozdravstvenu akciju među studentima jer smatramo kako se preventivnim ponašanjem u mladosti mogu spriječiti kardiovaskularne boljke u starosti. Ovim putem želimo apelirati na sve mlade ljude da brinu o svojem zdravlju i odbace glavne čimbenike rizika, a to su pušenje, konzumacija alkohola, nezdrava prehrana te tjelesna neaktivnost. – istaknula je Ivana Portolan Pajić, dr. med., pomoćnica Pročelnice Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i članica Upravnog odbora Zaklade Hrvatska kuća srca. 

Preko 200 studenata je ovim događajem imalo priliku besplatno, bez uputnice, izmjeriti glukozu, lipidogram, krvni tlak i indeks tjelesne mase kako bi otkrili vlastiti kardiovaskularni rizik. Mladi su ljudi sve više pod stresom; pred njima su velika očekivanja društva, ali i njih samih, često zanemaruju zdrave navike, a to sve zajedno proizvodi rizike za nastajanje ovakvih opakih bolesti.

Projekt Čuvari srca ima za cilj promicanje kardiovaskularnog zdravlja, skretanje pozornosti na čimbenike razvoja kardiovaskularnih bolesti i njihovo uklanjanje. Upravo je educiranje različitih ciljanih skupina o važnosti prevencije jedan od glavnih njegovih zadataka.

Komentari na članak

Vezani članci

Graduation

Životne odluke

Sedam ključnih odluka koje ćete donijeti tijekom studija

Donosimo vam sedam najvažnijih odluka s kojima ćete se susresti tijekom studiranja i koje vam mogu promijeniti život.

Primatijada

Znanstveno-sportska manifestacija Primatijada

Studente prirodnih znanosti i ove godine očekuju znanstvena izlaganja i sportska natjecanja

Četvrtu godinu zaredom održava se studentska znanstveno-sportska manifestacija Primatijada. Ove godine održat će se u Poreču s temom "Integracija znanosti, IT-a i poduzetništva".

Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu

FESB i Ured za transfer tehnologije EIT ICT Labs u Splitu pozivaju

Radionica ''EIT ICT Labs xEurope Outreach Programme''

Radionica je namijenjena malim i srednjim tvrtkama, start up programima, te studentima i ostalima koji su zainteresirani za razvoj ICT-a, te dobivanje savjeta o razvoju poslovanja i potporama koje se mogu dobiti.

Natječaj IAESTE

Natječaj za stručnu praksu

IAESTE nudi plaćenu praksu u inozemstvu

IAESTE udruga za međunarodnu razmjenu stručnih praksi s područja tehničkih i prirodnih znanosti poziva sve zainteresirane studente da se prijave na Natječaj za dodjelu plaćenih stručnih praksi u inozemstvu.

Sportaši ZŠEM-a

ZŠEM ima poseban program prilagođen obavezama profesionalnih sportaša

Održan susret profesionalnih sportaša studenata ZŠEM-a

Biti profesionalni sportaš i aktivno se baviti sportom svaki dan zahtjeva brojna odricanja zbog čega je često vrlo teško u raspored uklopiti i fakultetske obaveze.