Javnozdravstvena akcija

„Čuvari srca“ procijenili kardiovaskularni rizik studenata

Procjena kardiovaskularnog rizika

Preko 200 studenata je, zahvaljujući projektu „Čuvari srca“, imalo priliku besplatno izmjeriti glukozu, lipidogram, krvni tlak i indeks tjelesne mase, a sve kako bi saznali vlastiti kardiovaskularni rizik.

Zaklada Hrvatska kuća srca i Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba u sklopu projekta Čuvari srca organizirali su na Šumarskom fakultetu procjenu kardiovaskularnog rizika studenata Agronomskog i Šumarskog fakulteta. Cilj ove javnozdravstvene akcije bio je potaknuti mlade ljude na preventivno ponašanje, educirati ih zašto je važno biti upoznat s ovom prijetnjom i kako je moguće zdravim navikama u mladosti spriječiti razvoj bolesti u kasnijoj životnoj dobi. U 2015. godini 25 694 osoba u Hrvatskoj umrlo je od kardiovaskularnih bolesti, što znači da su bolesti iz ove kategorije i dalje na pravom mjestu po smrtnosti u RH.

– Čak 80 posto prijevremenih smrti od kardiovaskularnih bolesti mogu se spriječiti prepoznavanjem rizika i uklanjanjem čimbenika rizika. Upravo zato odlučili smo organizirati javnozdravstvenu akciju među studentima jer smatramo kako se preventivnim ponašanjem u mladosti mogu spriječiti kardiovaskularne boljke u starosti. Ovim putem želimo apelirati na sve mlade ljude da brinu o svojem zdravlju i odbace glavne čimbenike rizika, a to su pušenje, konzumacija alkohola, nezdrava prehrana te tjelesna neaktivnost. – istaknula je Ivana Portolan Pajić, dr. med., pomoćnica Pročelnice Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i članica Upravnog odbora Zaklade Hrvatska kuća srca. 

Preko 200 studenata je ovim događajem imalo priliku besplatno, bez uputnice, izmjeriti glukozu, lipidogram, krvni tlak i indeks tjelesne mase kako bi otkrili vlastiti kardiovaskularni rizik. Mladi su ljudi sve više pod stresom; pred njima su velika očekivanja društva, ali i njih samih, često zanemaruju zdrave navike, a to sve zajedno proizvodi rizike za nastajanje ovakvih opakih bolesti.

Projekt Čuvari srca ima za cilj promicanje kardiovaskularnog zdravlja, skretanje pozornosti na čimbenike razvoja kardiovaskularnih bolesti i njihovo uklanjanje. Upravo je educiranje različitih ciljanih skupina o važnosti prevencije jedan od glavnih njegovih zadataka.

Komentari na članak

Vezani članci

FSB zgrada

Uspjeh zagrebačkih studenata

Studenti Zrakoplovstva FSB-a pobjednici prestižnog međunarodnog natjecanja u projektiranju zrakoplova!

Deseteročlani studentski tim, uz podršku mentora sa studija zrakoplovstva, izradio je FSV TX, najbolje ocijenjeni projekt trenažnog zrakoplova za letačku obuku pilota na suvremenim vojnim zrakoplovima tipa F22 i F35.

Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola RH - novo vodstvo

Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola RH

Izabrano novo vodstvo za 35 000 studenata državnih i privatnih veleučilišta i visokih škola

Predstavničko tijelo 35 000 studenata državnih i privatnih veleučilišta i visokih škola RH dobilo je novo/staro vodstvo na sjednici održanoj u subotu, 24. listopada 2015. na Veleučilištu VERN.

Zlatni indeks 2016

Udruga eStudent

Studenti ocjenjuju i nagrađuju poduzeća projektom „Zlatni indeks“

Zlatni indeks projekt je u kojemu su poduzeća koja su pridonijela kvalitetnijem studentskom životu, obrazovanju i stručnom usavršavanju studenata nagrađena jedinstvenom nagradom na području Republike Hrvatske, ali i šire.

Projekt, naslovna

Projekt „Volontiranjem do znanja za 21. stoljeće”

Održano interaktivno predavanje o upravljanju osobnim financijama i organizaciji vremenom

Institut za stručno usavršavanje mladih u sklopu projekta „Volontiranjem do znanja za 21. stoljeće” održao je svim zainteresiranim korisno predavanje o upravljanju osobnim financijama i organizaciji vremena.

Slavistička filologija 21. stoljeća

Udruga Ludens

Zadarski studenti pripremaju novo izdanje slavističke konferencije

Novo izdanje Slavističke filologije u 21. stoljeću nudi bogat izbor tema za mlade znanstvenike.