Nove dimenzije spolnosti

Činjenice i mitovi o spolno prenosivim bolestima: istospolni parovi

Homoseksualni par

U još jednom članku iz serijala „Nove dimenzije spolnosti” razbijamo mitove o spolno prenosivim bolestima koji se tiču istospolnih parova.

Tema mitova o spolno prenosivim bolestima u istospolnim vezama sljedeća je kojom ćemo se baviti u sklopu projekta Nove dimenzije spolnosti, o kojemu više možete pronaći na poveznici. Istospolne veze nose rizik spolno prenosivih bolesti kao i svaka heteroseksualna veza. Međutim, postoje određene seksualne aktivnosti i faktori u istospolnim odnosima koji mogu povećati rizik prenošenja spolnih bolesti.

Mitovi

Muškarci koji imaju spolne odnose s muškarcima imaju veći rizik od dobivanja spolno prenosivih bolesti, osobito ako ne koriste zaštitu. Također, postoji mit da spolni odnos žene sa ženom ne nosi rizik od prenošenja spolnih bolesti – to jednostavno nije istina. Baš kao i kod muških istospolnih veza, lezbijke i biseksualne žene izložene su većem riziku od dobivanja bolesti kao što su gonoreja, sifilis i HPV nego heteroseksualne žene.

Svi seksualno aktivni muškarci i žene trebaju se redovito testirati jer spolno prenosive bolesti nemaju vidljive simptome. Ako, na primjer, imate gonoreju, imate i veći rizik od dobivanja HIV-a ili drugih spolnih bolesti. Preporučuje se da se barem jednom godišnje testirate na: HIV, sifilis, hepatitis B, klamidiju i gonoreju. Gonoreju je moguće utvrditi iz uzorka urina, no u slučaju oralnog i analnog spolnog odnosa potrebno je uzeti odgovarajuće briseve.

Kako se možete zaštititi?

Prvi i osnovni tip zaštite je cijepljenje. Bez cjepiva izlažete se bolestima poput hepatitisa A i B te HPV-a. Zato liječnici diljem svijeta preporučuju cijepljenje, pogotovo ono protiv HPV-a za muškarce do 26 godina. Otvoreno razgovarajte sa svojim partnerom o spolno prenosivim bolestima i testirajte se prije stupanja u spolni odnos. Koristite prezervative i izbjegavajte korištenje droge i/ili alkohola prije spolnog odnosa. Opojna sredstva mogu vam smanjiti sposobnost razmišljanja i dovesti vas do rizičnih postupaka.

Iako kruže mitovi o tome tko ima veći, a tko manji rizik od prenošenja spolnih bolesti, treba imati na umu da rizik uvijek postoji, neovisno o spolu. Statistike pokazuju da 3 od 4 žene budu zaražene HPV-om barem jednom u životu. Ako samo dodirnete genitalije vašeg partnera ili partner dodiruje vaše, postoji rizik od prijenosa nekih spolnih bolesti poput HPV-a, genitalnih bradavica, klamidije, herpesa i sifilisa. Infekcijski rizici povećavaju se kada se unutar vagine ili anusa stavljaju prsti, što može izazvati rane i traume koje povećavaju rizik od zaraze. Kako bi se zaraza u tom području spriječila, liječnici preporučuju korištenje rukavica od lateksa ili nitrila.

Kako bi imali što sigurnije spolne odnose sa svojim partnerom, jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoje zdravlje jest ići na redovite preglede. Spolno prenosive bolesti predstavljaju rizik za svakoga tko ima spolne odnose.

Komentari na članak

Vezani članci

Švaler

Ivana Budić

Potjeh u epizodi: Moj galebe ili O ženama i švalerima

Oh, kako li sam se uspila dovest u ovu situaciju? Reći ću vam kako, tako da sam izjavila kako su mi dvoje naših poznanika jednako, jel, privlačni, ali bih, kada bi mi netko pričepio na čelo pištolj i natjerao me da biram, ipak prije odabrala ovog koji je sklon mijenjanju žena ko čarapa.

Prezervativ

(Ne)siguran seks

Četvrtina studenata do kraja prve godine imat će neku spolnu bolest!

Najzastupljenije spolne bolesti su klamidija, herpes i genitalne bradavice.

Zanimljiva tribina o cijepljenju i GMO hrani u Klubu mladih Split

Mitovi vs. činjenice

Tribina o cijepljenju i GMO hrani u Klubu mladih Split

U prostorijama Kluba mladih Split će se 15. siječnja održati tribina o cijepljenju i GMO hrani. Očekuje se velik broj posjetitelja kojima će stručne osobe odgovarati na brojna pitanja. Pritom će znanstvenim dokazima odijeliti mitove od činjenica.

Petak 13.

Nesretan dan ili puko praznovjerje?

Korijeni praznovjerja zbog kojih nam petak trinaesti ulijeva strah u kosti

Ako biste zlokobni datum najradije prespavali, velika je vjerojatnost da patite od paraskavedekatriofobije. No, istraživanja su pokazala da nema razloga za zabrinutost.

Najluđi rokeri - Sid Vicious

Seks, droga i još malo droge

FOTO: 10 najluđih rock-zvijezdi

Cijela ta rock-kultura ispresijecana je mitovima i legendama tako da ni sve ove anegdote vjerojatno nisu sto posto istinite, ali su sigurno zanimljive. Također, treba napomenuti da „prekršaji“ ovih glazbenika variraju od običnog pišanja i povraćanja po pločniku pa do višestrukih ubojstava, ali i to je potrebno staviti u vremenski kontekst jer nešto što se smatralo bizarnim u šezdesetima, danas je gotovo normalno.