Nove dimenzije spolnosti

Činjenice i mitovi o spolno prenosivim bolestima: istospolni parovi

Homoseksualni par

U još jednom članku iz serijala „Nove dimenzije spolnosti” razbijamo mitove o spolno prenosivim bolestima koji se tiču istospolnih parova.

Tema mitova o spolno prenosivim bolestima u istospolnim vezama sljedeća je kojom ćemo se baviti u sklopu projekta Nove dimenzije spolnosti, o kojemu više možete pronaći na poveznici. Istospolne veze nose rizik spolno prenosivih bolesti kao i svaka heteroseksualna veza. Međutim, postoje određene seksualne aktivnosti i faktori u istospolnim odnosima koji mogu povećati rizik prenošenja spolnih bolesti.

Mitovi

Muškarci koji imaju spolne odnose s muškarcima imaju veći rizik od dobivanja spolno prenosivih bolesti, osobito ako ne koriste zaštitu. Također, postoji mit da spolni odnos žene sa ženom ne nosi rizik od prenošenja spolnih bolesti – to jednostavno nije istina. Baš kao i kod muških istospolnih veza, lezbijke i biseksualne žene izložene su većem riziku od dobivanja bolesti kao što su gonoreja, sifilis i HPV nego heteroseksualne žene.

Svi seksualno aktivni muškarci i žene trebaju se redovito testirati jer spolno prenosive bolesti nemaju vidljive simptome. Ako, na primjer, imate gonoreju, imate i veći rizik od dobivanja HIV-a ili drugih spolnih bolesti. Preporučuje se da se barem jednom godišnje testirate na: HIV, sifilis, hepatitis B, klamidiju i gonoreju. Gonoreju je moguće utvrditi iz uzorka urina, no u slučaju oralnog i analnog spolnog odnosa potrebno je uzeti odgovarajuće briseve.

Kako se možete zaštititi?

Prvi i osnovni tip zaštite je cijepljenje. Bez cjepiva izlažete se bolestima poput hepatitisa A i B te HPV-a. Zato liječnici diljem svijeta preporučuju cijepljenje, pogotovo ono protiv HPV-a za muškarce do 26 godina. Otvoreno razgovarajte sa svojim partnerom o spolno prenosivim bolestima i testirajte se prije stupanja u spolni odnos. Koristite prezervative i izbjegavajte korištenje droge i/ili alkohola prije spolnog odnosa. Opojna sredstva mogu vam smanjiti sposobnost razmišljanja i dovesti vas do rizičnih postupaka.

Iako kruže mitovi o tome tko ima veći, a tko manji rizik od prenošenja spolnih bolesti, treba imati na umu da rizik uvijek postoji, neovisno o spolu. Statistike pokazuju da 3 od 4 žene budu zaražene HPV-om barem jednom u životu. Ako samo dodirnete genitalije vašeg partnera ili partner dodiruje vaše, postoji rizik od prijenosa nekih spolnih bolesti poput HPV-a, genitalnih bradavica, klamidije, herpesa i sifilisa. Infekcijski rizici povećavaju se kada se unutar vagine ili anusa stavljaju prsti, što može izazvati rane i traume koje povećavaju rizik od zaraze. Kako bi se zaraza u tom području spriječila, liječnici preporučuju korištenje rukavica od lateksa ili nitrila.

Kako bi imali što sigurnije spolne odnose sa svojim partnerom, jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoje zdravlje jest ići na redovite preglede. Spolno prenosive bolesti predstavljaju rizik za svakoga tko ima spolne odnose.

Komentari na članak

Vezani članci

Barbika se kupa u lovi

Pierre de la Boud

Lekcija 2: Spotuše

Jednom davno, postojale su dvije vrste cura; fine cure i one druge. Fine cure su nazivale one druge droljama, a one druge su nazivale fine cure uštogljenima i dosadnima.

Stres, djevojka, zabrinutost, anksioznost

Nove dimenzije spolnosti

Rezultati ankete: Trudnoća i spolne bolesti najveći uzročnici straha nakon seksa

Rezultati ankete provedene u sklopu projekta Nove dimenzije spolnosti pokazali su da otprilike 45 posto sudionika ponekad osjeća strah nakon seksa, oko 40 posto njih ne osjeća strah, a 12 posto ga uvijek osjeća. Najčešći je uzrok straha neželjena trudnoća, nakon čega slijedi strah od spolno prenosivih bolesti te drugi, psihološki uzroci.

Korištenje smartphonea

Smartphone baterije

Kraj mitovima o baterijama za mobitele

Puniti tek kad se baterija isprazni do kraja i slično, istina ili mit?

Predavanje o Troji

Klub mladih Split

Saznajte odgovore na vječna pitanja o legendarnom Trojanskom ratu

Od antike do pronalaska Troja je bila okićena mitskom slavom. Koliko istine ima u slavnom mitu, saznajte na predavanju Luke Baričića u Klubu mladih Split.

s

Anti-age ohrabrenje

Razbijanjem mitova do prihvaćanja zastrašujućeg procesa starenja

Često prisutni stereotipi o starim ljudima mnogima stvaraju odbojnost od samog procesa starenja. Ipak, taj proces je neizbježan, stoga vrijedi prihvatiti svaku novu godinu u životu sa što većim priželjkivanjem.