Nove dimenzije spolnosti

Činjenice i mitovi o induciranom prekidu trudnoće

https://www.flickr.com/photos/130238163@N04/35236613392/

Pobačaj je i danas kontroverzna tema koja se nalazi u središtu žustrih polemika i rasprava. Donosimo vam detalje o samom postupku prekida trudnoće i mitovima koji se nerijetko vežu uz isti.

U sklopu projekta Nove dimenzije spolnosti govorili smo o vrstama kontracepcije te smo proveli anketu o korištenju iste prilikom seksualnih odnosa. 10% naših ispitanika izjasnilo se kako ne koristi zaštitu uopće, dok je 19% koristi povremeno. Stoga smo se odlučili pozabaviti pitanjem što učiniti kada zaštita ili nedostatak iste zakažu.

Namjerni prekid trudnoće dugo je vremena bio ilegalan. U Hrvatskoj je došlo do njegove legalizacije za vrijeme Jugoslavije 1952. godine. Pobačaj je moguće izazvati do desetog tjedna od dana začeća.

Prilikom izvođenja pobačaja kirurškim zahvatom isti se inducira u bolnici. Razlikujemo dvije vrste kirurškog pobačaja, a to su sukcijska aspiracija ili vakum, zahvat koji se sastoji se od odstranjenja fetusa ili embrija postupkom sukcije, ručno ili elektronski. Druga vrsta kirurškog pobačaja je dilatacija i ekstrakcija. Tijekom ovog zahvata grlić maternice je lagano proširen kirurškim alatom te se fetus uklanja iz maternice. 

No prekid trudnoće ne možemo promatrati isključivo s medicinskog stajališta. Naime, u još jednoj anketi koju smo proveli u sklopu projekta Nove dimenzije spolnosti uzrok straha nakon seksualnih odnosa najvećem broju sudionika, u 85% slučajeva, predstavlja mogućnost neželjene trudnoće.

U nastavku bavit ćemo se mitovima vezanim uz trudnoću te ćemo raditi na razbijanju i opovrgavanju istih.

Pobačaj služi kao kontracepcijsko sredstvo

Ovaj mit potječe od argumenta ako je pobačaj široko dostupan onda se pojedinci neće truditi koristiti zaštitu. No u ovom slučaju na navedenu situaciju ne možemo gledati crno-bijelim naočalama. Iz činjenice da je pobačaj lakše dostupan nego što je to bilo prije tridesetak godina, ne proizlazi činjenica kako će pojedinci koristiti samo i isključivo inducirani prekid trudnoće kao sredstvo kontracepcije.

Nakon pobačaja žena više ne može ostati trudna

Ovaj je argument neutemeljen iz razloga što ne postoji nikakva medicinska evidencija koja ukazuje na poveznicu između pobačaja i bilo kakve bolesti koja može naštetiti ženinom zdravlju. Mit o opasnosti pobačaja po zdravlje potječe iz doba kada su pobačaji bili zabranjeni te se nisu izvodili u bolnicama, tj. u kontroliranom okruženju, već su ga izvodili nelicencirani doktori na nesanitarnim mjestima te su takvi zahvati često rezultirali infekcijama i raznim bolestima, a u konačnici dovodili i do nemogućnosti ponovnog začeća.  

Inducirani prekid trudnoće loše utječe na psihičko stanje žene

Pobačaj, kao i mnogi veliki događaji u životu, su iznimno emotivni te im je potrebno pristupiti s oprezom. Ako je uz sam zahvat pružena i psihička njega u smislu potpore i podrške bliskih osoba, osoba će se osjećati ugodnije. Do lošeg psihičkog stanja može doći ako je žena ostavljena sama ili ne uživa potporu svojih bližnjih. Prema medicinskom istraživanju mnogima pobačaj nije predstavljao povredu na psihičkoj razini nego iznimno stresan događaj u životu.

Prekid trudnoće iznimno je kompleksna tema koju je moguće promatrati s raznih stajališta. No ono što je najvažnije jest kako prekid trudnoće nije beznačajan te je potrebno poduzeti sve moguće mjere preventive i zaštite kako se ne biste našli u nepovoljnoj situaciji.  

Komentari na članak

Vezani članci

Pravni fakultet u Zagrebu

Društvo studenata socijalnog rada

Studenti socijalnog rada progovaraju o medijskoj hajci na njihovu struku

Povodom aktualnih napada u hrvatskim medijima o socijalnim radnicima oglasilo se Društvo studenata socijalnog rada. Sagledajte njihovo viđenje cjelokupne situacije.

https://pixabay.com/en/doctor-medical-medicine-health-563428/

KORISNI SAVJETI

Postupak prebacivanja liječniku u mjestu studiranja

Odabir novog liječnika i procedura koja slijedi nije komplicirana uz dobre upute.

Jedanaesti paviljon, Sava

Anketa Domskog odbora

Jeste li zadovoljni menzom, dućanom i čistoćom u SD-u „Stjepan Radić”?

Ispunjavanjem ankete u domskoj praonici možete ukazati na aktualne probleme koji će se pokušati riješiti kako bi život svih stanara Save bio što ugodniji.

Unizg

Projekt Hrvatske školske zaklade

Započele prijave za CSF stipendije

Dodjeljuju se stipendije svim budućim studentima koji će studirati na sveučilištima u Hrvatskoj i BiH.

Najtječa ZABA

Fotonatječaj "Zagreb očima studenta"

Fotkaj duh i ritam Zagreba i osvoji godišnji studentski pokaz!

Studenti, fotkajte duh i ritam Zagreba i osvojite nagradu koja će Vam dobro doći svakoga zagrebačkog dana – ZET-ov godišnji studentski pokaz!