Nove dimenzije spolnosti

Činjenice i mitovi o induciranom prekidu trudnoće

https://www.flickr.com/photos/130238163@N04/35236613392/

Pobačaj je i danas kontroverzna tema koja se nalazi u središtu žustrih polemika i rasprava. Donosimo vam detalje o samom postupku prekida trudnoće i mitovima koji se nerijetko vežu uz isti.

U sklopu projekta Nove dimenzije spolnosti govorili smo o vrstama kontracepcije te smo proveli anketu o korištenju iste prilikom seksualnih odnosa. 10% naših ispitanika izjasnilo se kako ne koristi zaštitu uopće, dok je 19% koristi povremeno. Stoga smo se odlučili pozabaviti pitanjem što učiniti kada zaštita ili nedostatak iste zakažu.

Namjerni prekid trudnoće dugo je vremena bio ilegalan. U Hrvatskoj je došlo do njegove legalizacije za vrijeme Jugoslavije 1952. godine. Pobačaj je moguće izazvati do desetog tjedna od dana začeća.

Prilikom izvođenja pobačaja kirurškim zahvatom isti se inducira u bolnici. Razlikujemo dvije vrste kirurškog pobačaja, a to su sukcijska aspiracija ili vakum, zahvat koji se sastoji se od odstranjenja fetusa ili embrija postupkom sukcije, ručno ili elektronski. Druga vrsta kirurškog pobačaja je dilatacija i ekstrakcija. Tijekom ovog zahvata grlić maternice je lagano proširen kirurškim alatom te se fetus uklanja iz maternice. 

No prekid trudnoće ne možemo promatrati isključivo s medicinskog stajališta. Naime, u još jednoj anketi koju smo proveli u sklopu projekta Nove dimenzije spolnosti uzrok straha nakon seksualnih odnosa najvećem broju sudionika, u 85% slučajeva, predstavlja mogućnost neželjene trudnoće.

U nastavku bavit ćemo se mitovima vezanim uz trudnoću te ćemo raditi na razbijanju i opovrgavanju istih.

Pobačaj služi kao kontracepcijsko sredstvo

Ovaj mit potječe od argumenta ako je pobačaj široko dostupan onda se pojedinci neće truditi koristiti zaštitu. No u ovom slučaju na navedenu situaciju ne možemo gledati crno-bijelim naočalama. Iz činjenice da je pobačaj lakše dostupan nego što je to bilo prije tridesetak godina, ne proizlazi činjenica kako će pojedinci koristiti samo i isključivo inducirani prekid trudnoće kao sredstvo kontracepcije.

Nakon pobačaja žena više ne može ostati trudna

Ovaj je argument neutemeljen iz razloga što ne postoji nikakva medicinska evidencija koja ukazuje na poveznicu između pobačaja i bilo kakve bolesti koja može naštetiti ženinom zdravlju. Mit o opasnosti pobačaja po zdravlje potječe iz doba kada su pobačaji bili zabranjeni te se nisu izvodili u bolnicama, tj. u kontroliranom okruženju, već su ga izvodili nelicencirani doktori na nesanitarnim mjestima te su takvi zahvati često rezultirali infekcijama i raznim bolestima, a u konačnici dovodili i do nemogućnosti ponovnog začeća.  

Inducirani prekid trudnoće loše utječe na psihičko stanje žene

Pobačaj, kao i mnogi veliki događaji u životu, su iznimno emotivni te im je potrebno pristupiti s oprezom. Ako je uz sam zahvat pružena i psihička njega u smislu potpore i podrške bliskih osoba, osoba će se osjećati ugodnije. Do lošeg psihičkog stanja može doći ako je žena ostavljena sama ili ne uživa potporu svojih bližnjih. Prema medicinskom istraživanju mnogima pobačaj nije predstavljao povredu na psihičkoj razini nego iznimno stresan događaj u životu.

Prekid trudnoće iznimno je kompleksna tema koju je moguće promatrati s raznih stajališta. No ono što je najvažnije jest kako prekid trudnoće nije beznačajan te je potrebno poduzeti sve moguće mjere preventive i zaštite kako se ne biste našli u nepovoljnoj situaciji.  

Komentari na članak

Vezani članci

Splitski rektorat

Sveučilište u Splitu

Traju prijave za stipendirani dvotjedni posjet pensilvanijskom Sveučilištu

Sveučilište u Splitu dodjeljuje devet stipendija u iznosu od po 15 000 kuna za posjet sveučilištu Penn State University.

Stručni skup studenata: "Mi imamo rješenja: vizije novih generacija za zeleni razvoj"

Obilježavanje 6. Zagrebačkog energetskog tjedna

Stručni skup studenata „Mi imamo rješenja: vizije novih generacija za zeleni razvoj"

11. svibnja održati će se Stručni skup studenata koji je namijenjen promoviranju studentskih zamisli, projekata, znanstvenih radova i rješenja vezanih uz racionalno korištenje energije i sličnih tema.

Ljubljana naslovna

FELU MBA studij

Otvoren natječaj za stipendije za studij na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani

Studenti Ekonomskog fakulteta, koji zadovoljavaju sve potrebne uvjete, imaju priliku provesti godinu dana na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani. Stipendija iznosi 4000 eura, a prijave traju do 30. rujna 2018.

Studentska udruga eSTUDENT

Najaktivnija studentska udruga proslavila 10. rođendan

eSTUDENT proslavio 10 godina postojanja

Studentska udruga eSTUDENT jučer je proslavila 10 godina svog djelovanja. Tko je sve prisutvovao rođendanskoj proslavi i kako je bilo, pogledajte u članku i foto galeriji.

Natječaj IAESTE

Natječaj za stručnu praksu

IAESTE nudi plaćenu praksu u inozemstvu

IAESTE udruga za međunarodnu razmjenu stručnih praksi s područja tehničkih i prirodnih znanosti poziva sve zainteresirane studente da se prijave na Natječaj za dodjelu plaćenih stručnih praksi u inozemstvu.