Šalica zdravlja

Čaj – prirodni napitak koji poboljšava koncentraciju i kreativnost

Čaj

Hladni su zimski dani izvrsni za tople čajeve koji će vas ugrijati, a još kada vam kažemo da ćete pomoću njih poboljšati koncentraciju i bolje učiti za nadolazeće ispite, ovi zdravi napitci postat će vam omiljeni izbor u stresnim situacijama.

Početak godine za većinu studenata označava samo jedno, a to su ispiti. Tako kraj siječnja i gotovo cijela veljača predstavljaju jedno od najstresnijih razdoblja u godini. Vrijeme je učenja, briga te dugih i neprospavanih noći. Stoga vam donosimo popis šest vrsta čajeva koji će poboljšati vašu koncentraciju i kreativnost te pomoći da lakše izdržite zimske ispitne rokove. 

1. Crni čaj

Crni čaj sadrži najveći postotak kofeina od svih čajeva, stoga je izvrsna zamjena za kavu. Kofein u crnom čaju, za razliku od onoga u kavi, oslobađa se sporije i postepeno, što pozitivno utječe na moždanu aktivnost. Njegova su ljekovita svojstva brojna. Budući da smanjuje razinu hormona koji uzrokuju stres, a njegovo bogatstvo antioksidansima odgovorno je za poboljšanje mentalnih sposobnosti te brže pamćenje i učenje, može se reći da je odgovoran za uklanjanje stresa.

2. Čaj od đumbira

Čaj od đumbira pomaže u pobuđivanju energije koja vam je u vrijeme ispitnih rokova potrebnija nego ikad. Đumbir, kao i crni čaj, ima umirujuća svojstva, a njegova je specifična, jaka aroma glavni krivac za ublažavanje stresa i napetosti. Pozitivno će utjecati i na vašu koncentraciju te cirkulaciju, a najbolje je piti ga uz limun i med koji će ublažiti njegovu jačinu i dati mu određenu dozu slatkoće. Važna napomena nalaže da u svemu treba imati mjeru, pa tako i u dobrim stvarima, zato pazite da ne unosite više čaja nego što vam je potrebno jer njegova ljekovita svojstva u kombinaciji s prevelikim unosom mogla bi izazvati kontraefekt.

3. Čaj od ružmarina

Ružmarin je ljekovita biljka koja čuva zdravlje mozga te sprječava slabljenje njegovih funkcija. Čaj od ružmarina štiti mozak i povećava sposobnost pamćenja tako što poboljšava cirkulaciju krvi te dotok kisika u mozak. Dokazano je da čak i sam miris ove biljke može unaprijediti memoriju i koncentraciju. Zanimljivost koja se veže uz ružmarin potječe još iz stare Grčke kada su učenice u kosu stavljale grančicu ružmarina kako bi bolje i lakše usvojile školsko gradivo.

FOTO: Pixabay

4. Čaj od borovnice

Budući da sadrži prirodni sastojak epikatehin koji pozitivno utječe na dio mozga zadužen za pamćenje, borovnica djeluje kao čuvar mladosti mozga. Zbog rezultata novijih istraživanja koja pokazuju da konzumiranje borovnice uvelike poboljšava memoriju i ostale kognitivne sposobnosti, smatra se kako bi upravo ona u budućnosti mogla imati važnu ulogu u borbi protiv Alzheimerove bolesti.

5. Čaj od limunske trave

Limunska trava jest biljka koja okusom i mirisom podsjeća na limun. Budući da zbog velikog broja vitamina, minerala i antioksidansa koje sadrži djeluje poput aspirina, čaj od ove biljke može vam pomoći u ublažavanju glavobolja i migrena. Najbolje je konzumirati ga u večernjim satima jer umiruje živce i mišiće te će zbog toga vaš san biti dulji i kvalitetniji. Također, ovaj je čaj zbog svog antidepresivnog djelovanja izvrstan izbor u stresnim situacijama.

6. Čaj od kamilice

Za kraj smo ostavili vječni klasik među čajevima, a to je onaj od kamilice. Iako kamilica neće direktno utjecati na vašu sposobnost boljeg pamćenja i koncentracije, svakako će vas najbolje od nabrojanih čajeva umiriti i opustiti. Za njezino umirujuće djelovanje odgovoran je spoj pod nazivom apigenin. Ako ne konzumirate ovaj ljekoviti napitak, vrijeme je da počnete jer još od davnina smatra se općim lijekom sa širokim spektrom pozitivnih utjecaja na zdravlje.

FOTO: Pixabay

Komentari na članak

Vezani članci

Hrana za učenje

Izbjegnite ispitni stres

Savjeti koji će vam olakšati učenje za ispite

Kako bi se što bolje pripremili za ispite i izbjegli veliki stres, pokušajte slijediti ove savjete. Osim što ćete postići dobre rezultate, sačuvat ćete i svoje zdravlje.

Žena koja spava

Ne možete zaspati?

Pronašli smo uzroke nesanice i rješenja za miran san

Ako vam kada legnete u krevet na oči dolazi sve osim sna, ne očajavajte. Pronašli smo uzroke nesanice i jednostavne načine kako ju pobijediti.

5 internetskih stranica za izradu infografskog životopisa

Kreativnost u radu

Pet internetskih stranica za izradu infografičkog životopisa

Donosimo vam pet internetskih stranica koje će vaš životopis učiniti zanimljivijim i privlačnijim potencijalnom poslodavcu.

Che-Wei Wang

Festival u Rovinju

Roboti dolaze, i to na velika vrata – poruka je još jedne zvijezde novog izdanja Dana komunikacija

Nagrađivani dizajner, alumnus MIT-a, NYU-a te izlagač slavne MoMA-e Che-Wei Wang predstavit će robote koji već danas preuzimaju čovjekov kreativni rad.

FOTO: Facebook.com/Marija Šaja

Studenti kreativci – predstavljamo Mariju Šaja

INTERVJU i FOTO: Marija omiljeni hobi pretvorila u kreativni biznis

Marija Šaja dvadesetjednogodišnja je studentica Menadžmenta na Sveučilištu u Zadru. Već se tri godine bavi izradom nakita te je vrlo brzo svoj omiljeni hobi pretvorila u pravi mali biznis. Svakodnevno joj se javljaju cure sa svojim željama i narudžbama koje Marija uspješno provodi u djelo.