Zamrzavanje namirnica

Brzi i zdravi načini pripreme i čuvanja hrane

zdrava hrana

Neovisno o tome studirate li ili radite, uvijek možete pojesti zdravi obrok. Zato saznajte koje sve namirnice i jela možete zamrznuti i olakšajte si život.

Svi težimo zdravoj i uravnoteženoj prehrani, ali često zbog užurbanog načina života nemamo vremena kuhati. Najbolje je rješenje zamrzavanje hrane jer možete zamrznuti gotovo sve namirnice. Jedino pripazite na namirnice koje su bogate vodom i masnoćom jer nakon odmrzavanja gube svoju konzistenciju, okus i miris. Možete zamrznuti voće, povrće, meso, perad, ribu, svježu tjesteninu, tijesto, kolače koji ne sadrže kreme od jaja i slatko vrhnje te kuhanu hranu. Također, donosimo vam i nekoliko jednostavnih recepata koje možete brzo pripremiti.

Povrće

Povrće je odlično za zamrzavanje jer može stajati u hladnjaku deset mjeseci, stoga ljudi koji imaju svoj vrt često spreme povrće za zimu. Ako i nemate vrt, uvijek je dobro u hladnjaku imati nešto povrća jer će vam to skratiti vrijeme pripreme obroka.

Povrće se nareže na kockice ili manje komade i stavi u vrećice za zamrzavanje. Stoga, spremite grašak, mrkvu, tikvice, bundevu, paprike, mahune, špinat, poriluk, blitvu, peršin i ostalo željeno povrće koje možete uzeti kad god vam zatreba i brzo napraviti jelo. Mi vam preporučamo ovaj fini recept:

Zapečeni špinat sa sirom

Sastojci:

1 kg svježeg špinata

3 dl čaše toplog mlijeka

20 dg ribanog sira (vrsta po želji)

2 žlice maslaca

2 žlice brašna

žličica soli, papar, muškatni orašćić

Priprema:

Staviti zamrznuti špinat u zakipjelu posoljenu vodu i ostaviti da se kuha par minuta. Zatim napraviti bešamel umak, tako da rastopite maslac i dodate brašno, mlijeko, sol i muškatni orašćić po želji. Bešamel kuhati uz stalno miješanje dok ne dobijete jednoličnu masu bez grudica. U posudu za pečenje staviti kuhani i ocijeđeni špinat, bešamel i sir. Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva i peći oko 20 minuta.

Voće

Kao i povrće, voće je također zahvalno za zamrzavanje, a rok trajanja mu je 12 mjeseci. Tako možete jesti željeno voće i kad nije sezona. Raznovrsno voće, kao što su jabuke, jagode, višnje, trešnje, šljive, borovnice, brusnice, maline, kupine i kruške, ogulite ili očistite od koštica te narežite na komadiće i u vrećicama za zamrzavanje spremite u hladnjak.

Također, ako volite smoothie, ovo je odličan način da ih brzo pripremite jer sve što trebate jest staviti voće u blender. Zato unaprijed složite željene kombinacije voća i uživajte u ovim odličnim i zdravim napitcima. Okušajte se i u drugim voćnim pripravcima, na primjer, možete napraviti jednostavnu i ukusnu savijaču:

Savijača od višanja sa grizom

Sastojci za 4 štrudle:

3 jaja

3 čašice čvrstog jogurta

2 čašice (od jogurta) šećera

2 čašice griza

1 čašica ulja

1 vanilin šećer

1 prašak za pecivo

450 g višanja

500 g tijesta za savijače

Priprema:

Zamutiti jaja, jogurt, šećer, griz, vanilin šećer, ulje i prašak za pecivo. Odmrznuti kore i rastvoriti ih, pa jednu koru premazati smjesom, zatim ju poklopiti drugom korom. Tako namazati i drugu i treću koru, te na namazanu treću koru poslagati ¼ pakiranja višanja, a potom ju zarolati. Postupak ponoviti još 3 puta, a preostalu količinu smjese preliti preko štrudli.

Kuhana jela

Zamrznuti možete i različita kuhana jela te na taj način pripremiti obroke za dane kada nemate vremena kuhati. Juhe i variva odlični su za zamrzavanje jer ih možete napraviti u većim količinama i tako dobiti obroke za nekoliko dana.

Također, možete zamrznuti sarmu, punjene paprike, lazanje, pizzu, rižu, peciva, kolače od dizanog, prhkog i lisnatog tijesta, knedle, sirove ili pečene savijače i štrudle, kruh i muffine. Jelo podijelite na manje porcije i spremite u aluminijske posudice u kojima ih poslije možete podgrijati u pećnici ili mikrovalnoj. U zamrznutom stanju kuhana jela mogu biti do tri mjeseca. Za hladnije dane odlično će vam doći lagana juha od tikvice i mrkve koju također možete unaprijed pripremiti:

Juha od tikvica i mrkve

Sastojci:

2 tikvice

1 glavica luka

2-3 žlice griza

1 veća mrkva

1 povrtna kocka za juhu

vegeta po ukusu

Priprema:

Tikvice očistiti od sjemenki i nasjeckati na veće komade. Na malo maslaca popržiti luk, tikvice i cijelu mrkvu te dodati malo vode i pirjati povrće desetak minuta. Zatim dodati griz, 1.5 l vode, povrtnu kocku i kuhati dok povrće ne omekša. Kada je povrće kuhano, izvaditi mrkvu, a tikvicu usitniti štapnim mikserom. Mrkvu izrezati na kolutiće i vratiti u juhu te dodati žlicu vegete po želji, a zatim još malo prokuhati.

Komentari na članak

Vezani članci

Pržena hrana

Razmislite o ovome dok čekate red u menzi

Slasni zalogaji koji uzrokuju loš ten

Nije lako voditi zdrav život i brinuti se o zdravlju. Treba zanemariti estetiku i početi obraćati pažnju na znakove koje vam vaša koža daje jer su odraz stanja vašeg organizma.

8 jednostavnih čokoladnih recepata

Raj za čokoljupce

VIDEO: Osam jednostavnih čokoladnih recepata

Za sve koji se još uvijek ne mogu odlučiti koje božićne kolačiće pripremiti, donosimo osam čokoladnih recepata koji su jednostavni i prilično jeftini.

Zdravi doručak

Najvažniji obrok u danu

Brz i zdrav doručak za svaki dan u tjednu

Mnogi su rekli i dokazali da je doručak najbitniji obrok u danu. Mnogi kažu da se po jutru dan poznaje. Mi kažemo da se po doručku dan poznaje. Uz ove recepte, to će postati i vaša omiljena uzrečica.

Rolada od špinata

Brzo i zdravo

Kuhajte sa Studentskim: Špinat i posni sir u ljetnoj kombinaciji

Za sve ljubitelje posnog sira donosimo recept koji će kombinaciju s povrćem učiniti zanimljivijom.

Traveling couple

Životna „to-do” lista

Pitat će te starost, gdje ti je bila mladost

Mladost iskoristite na najbolji mogući način jer bi vam se, u protivnom, moglo dogoditi da ostatak života provedete pitajući se što bi bilo kad bi bilo. Zato vam donosimo popis stvari koje morate napraviti dok ste još mladi jer poslije možda nećete imati vremena, a ni prilike.