Blagdanski duh

Božićne pjesme mogu negativno utjecati na mentalno zdravlje

Pokloni

Istraživanja pokazuju da će nas prvih nekoliko pjesama božićne „playliste" razveseliti i oraspoložiti, ali nakon nekog vremena stalnog slušanja istih naše raspoloženje može početi naglo opadati.

Pred nama je, kako kažu, najljepše doba u godini. Došao je prosinac, mjesec dobrog raspoloženja, ukusne hrane, kreativnih ukrasa, obiteljskih okupljanja i veselih božićnih pjesama. Upravo su božićne pjesme u posljednjih nekoliko godina negativno percipirane, i to zahvaljujući nekim istraživanjima koja pokazuju kako je slušanje istih štetno za mentalno zdravlje ljudi.

Sada se sigurno pitate kako Zvončići ili Bijeli Božić mogu uopće na bilo koji način biti loši za vas i vaše mentalno zdravlje, no donosimo vam čak tri moguća odgovora na ovo pitanje.

1. Glasnoća i vrijeme slušanja božićnih pjesama

Preglasna glazba nije ugodna ni za koga, bilo da je riječ o božićnoj bilo nekoj drugoj, a božićne su pjesme vrlo često upravo to: preglasne. Osim toga one nas u blagdansko vrijeme prate na svakom koraku, nalazili se mi u restoranu/kafiću, shopping centrima ili na ulici, sveprisutne su. Ono što dodatno razvija negativan stav prema njima činjenica je da se u zadnjih par godina počinju puštati već početkom studenog.

2. Božićne pjesme na radnom mjestu

Božićne pjesme mogu biti posebno naporne ljudima koji su zaposleni u shopping centrima, jer su oni na neki način prisiljeni slušati božićne melodije tijekom cijeloga radnog vremena. Upravo konstantno slušanje može negativno utjecati na njihovu produktivnost u prodaji. Kako se to ne bi dogodilo, prodavači moraju naučiti ignorirati glazbu, a ta činjenica izaziva veliki stres jer moraju uložiti dodatnu energiju kako ne bi čuli ono što trenutno svira.

3. Potrošačka groznica

Riječ koja se često ponavlja u većini božićnih pjesama odnosi se na poklone, stoga nas one vrlo često podsjećaju na obvezu kupovanja istih, trošenja velike količine novca i organiziranja božićnih slavlja i domjenaka. Može se reći da takve stvari kod ljudi izazivaju stres i stvaraju osjećaj zarobljenosti, i to zbog načina života koji nam današnji svijet nameće, a u kojem većina vodi borbu s dvjema stvarima: vremenom i novcem.

Za kraj vam ipak donosimo playlistu „10 najboljih božićnih pjesama". Opustite se i uživajte u njoj jer božićne pjesme slušamo samo u jednom dijelu godine Pokušajte ne dozvoliti da vas one podsjećaju na trošenje novca, poklone, stres i bogat blagdanski stol jer materijalno bogatstvo uopće nije bit Božića, već su to zajedništvo i briga za druge ljude.


 

 

Komentari na članak

Vezani članci

White Lies u Zagrebu

Koncert u Tvornici kulture

„Post punk“ bend White Lies u Zagrebu će održati jedini nastup u regiji

Glavna je fascinacija bendom White Lies mračniji zvuk koji je obogaćen modernom produkcijom, a uspoređuju ga s bendovima kao što su Joy Division, Editors, Interpol ili The Killers.

google_music

Googleova poslastica za ljubitelje glazbe

Music Timeline – vizualizacija popularnosti glazbenih žanrova kroz desetljeća

Pomoću Music Timelinea može se pratiti popularnost određenih izvođača i glazbenih žanrova tijekom desetljeća, kao i preslušati odabrane naslove koristeći usluge Google Play Music.

The Prodigy

Objava "soundtracka"

VIDEO: The Prodigy obilježava nastavak kultnog filma "Trainspotting"

Ususret nastupu na Sea Star Festivalu bend The Prodigy donosi željno iščekivanu obradu pjesme "Lust For Life" Iggyja Popa za drugi nastavak filma "Trainspotting."

Christmas loading

Božićno raspoloženje među studentima

VIDEO: Erasmus ekipa izaziva zagrebačke studente

Prije nekoliko sati u Facebook grupi Erasmus Zagreb 2015/2016 Official Group osvanuo je jedan zanimljiv video izazov. 

Beyonce mtv vma

Održana još jedna dodjela

MTV VMA 2014: Ne, ni mi ne znamo koji su to kriteriji odabira pobjednika!

MTV Video Music Awards održane su 24. kolovoza, a dodjeljene nagrade nisu vjerojatno iznenadile nikoga.