Blagdanski duh

Božićne pjesme mogu negativno utjecati na mentalno zdravlje

Pokloni

Istraživanja pokazuju da će nas prvih nekoliko pjesama božićne „playliste" razveseliti i oraspoložiti, ali nakon nekog vremena stalnog slušanja istih naše raspoloženje može početi naglo opadati.

Pred nama je, kako kažu, najljepše doba u godini. Došao je prosinac, mjesec dobrog raspoloženja, ukusne hrane, kreativnih ukrasa, obiteljskih okupljanja i veselih božićnih pjesama. Upravo su božićne pjesme u posljednjih nekoliko godina negativno percipirane, i to zahvaljujući nekim istraživanjima koja pokazuju kako je slušanje istih štetno za mentalno zdravlje ljudi.

Sada se sigurno pitate kako Zvončići ili Bijeli Božić mogu uopće na bilo koji način biti loši za vas i vaše mentalno zdravlje, no donosimo vam čak tri moguća odgovora na ovo pitanje.

1. Glasnoća i vrijeme slušanja božićnih pjesama

Preglasna glazba nije ugodna ni za koga, bilo da je riječ o božićnoj bilo nekoj drugoj, a božićne su pjesme vrlo često upravo to: preglasne. Osim toga one nas u blagdansko vrijeme prate na svakom koraku, nalazili se mi u restoranu/kafiću, shopping centrima ili na ulici, sveprisutne su. Ono što dodatno razvija negativan stav prema njima činjenica je da se u zadnjih par godina počinju puštati već početkom studenog.

2. Božićne pjesme na radnom mjestu

Božićne pjesme mogu biti posebno naporne ljudima koji su zaposleni u shopping centrima, jer su oni na neki način prisiljeni slušati božićne melodije tijekom cijeloga radnog vremena. Upravo konstantno slušanje može negativno utjecati na njihovu produktivnost u prodaji. Kako se to ne bi dogodilo, prodavači moraju naučiti ignorirati glazbu, a ta činjenica izaziva veliki stres jer moraju uložiti dodatnu energiju kako ne bi čuli ono što trenutno svira.

3. Potrošačka groznica

Riječ koja se često ponavlja u većini božićnih pjesama odnosi se na poklone, stoga nas one vrlo često podsjećaju na obvezu kupovanja istih, trošenja velike količine novca i organiziranja božićnih slavlja i domjenaka. Može se reći da takve stvari kod ljudi izazivaju stres i stvaraju osjećaj zarobljenosti, i to zbog načina života koji nam današnji svijet nameće, a u kojem većina vodi borbu s dvjema stvarima: vremenom i novcem.

Za kraj vam ipak donosimo playlistu „10 najboljih božićnih pjesama". Opustite se i uživajte u njoj jer božićne pjesme slušamo samo u jednom dijelu godine Pokušajte ne dozvoliti da vas one podsjećaju na trošenje novca, poklone, stres i bogat blagdanski stol jer materijalno bogatstvo uopće nije bit Božića, već su to zajedništvo i briga za druge ljude.


 

 

Komentari na članak

Vezani članci

Panorama 2

Advent u Splitu

Blagdani na Rivi uz kuhano vino i raznovrsnu glazbu

Slijedi nam više od 40 dana ugodnog i vedrog blagdanskog raspoloženja. Novo izdanje Adventa u Splitu i ove godine nudi raznovrsne glazbene, gastronomske i kulturne doživljaje privlačne svim generacijama.

vrtlog zivota

Žurke bez harmonike

VIDEO: Soundtrackovi koji srce diraju

Hans Zimmer, Thomas Newman, Alexandre Desplat i Ludovico Einaudi samo su neki od skladatelja koji su svoju reputaciju izgradili na glazbi za filmove.

Film "Priča o klubu Trezor"

Motovun Film Festival

Rap, rock i techno zavladat će brdom filmova!

Uz vrlo bogat i atraktivan filmski program Motovun Film Festival kao i svake godine donosi obilje koncerata i DJ-nastupa na brdu.

Brkovi 2

Intervju s basistom grupe Brkovi

''Pa ako se ne znam sam obući kao kreten, šta onda znam?''

Ovog vikenda Brkovi promoviraju novi album, ''Torzo Dade Topića'', u Tvornici kulture. Tomac, basist grupe, otkrio nam je što možemo očekivati na koncertu.

Dance Hard - klub Super Super - 10. listopad

Super Super

Subota uz Dance Hard i DJ Knežu!

DJ Kneža za vas će puštati eurodance, cro dance, techno te najjače plesne pop hitove 90ih godina, uz pokoji MEGAhit iz 80ih ili 2000ih