Zdravlje i prehrana

5 pogrešaka koje činimo pokušavajući smršavjeti

Zdrava hrana

Često nam se čini da su prečice bolje od dugoročnog plana te da je zdrava prehrana precijenjena. Donosimo nekoliko pogrešaka s kojima su se susreli svi koji su odlučili smanjiti broj kilograma.

Kada je riječ o fizičkom izgledu, okolina na nas stavlja velik pritisak. Jednostavno je nemoguće biti nesvjestan svih svojih nesavršenosti kada nas sa svih strana obasipaju retuširane fotografije, brojni savjeti i proizvodi koji bi nam trebali pomoći u borbi s kilogramima. Važno je zapamtiti da je gubitak kilograma dobar jedino u kontekstu zdravlja – i da opseg struka sa zdravljem često nema veze. U nastavku donosimo pogreške koje često činimo pokušavajući izgubiti (suvišne) kilograme.

Mislite da su svi ugljikohidrati loši

Ugljikohidrati su glavni izvor energije za naše tijelo. Istraživanje je pokazalo da dijete koje se baziraju na drastičnom smanjenju ugljikohidrata mogu imati opasne posljedice poput problema sa srcem, osteoporoze i povišenog rizika od raka. Ako u svoju prehranu uvrstite ugljikohidrate koji se mogu pronaći u namirnicama poput žitarica, to vam može pomoći u gubljenju kilograma jer će vas učiniti sitima i potaknuti da unesete manje kalorija u tijelo.

Vjerujete da su masnoće glavni neprijatelji

Često baš namirnice na kojima je naznačeno da sadrže manje masnoća sadržavaju više šećera kako bi ih se učinilo ukusnijima. Ono što piše na prednjoj strani često nije usklađeno s pravim sastojcima, stoga nemojte vjerovati marketingu i velikim slovima, nego posegnite za deklaracijom.

Mislite da je zdrava prehrana puno skuplja od nezdrave

Ovo u nekim slučajevima jest istina, no kada sagledate širu sliku, shvatit ćete da nezdrav način života zapravo košta daleko više, posebice dugoročno. Ako smanjite unos brze hrane, grickalica, slatkiša i sokova, ostaje vam puno više prostora za kupnju kvalitetnijih namirnica Ne zaboravite na zamrznuto povrće – jeftinije je od svježeg, a nije od njega ništa lošije.

Preskačete obroke

Preskakanje obroka često znači samo da ćete kasnije tijekom dana pojesti više. Iscrpljivanjem svoga tijela imat ćete manje energije i osjećat ćete se lošije. Važno je usvojiti dobre navike i imati dugoročan plan – to će donijeti prave rezultate.

Zanemarujete male stvari

Male su stvari zaista važne – pogotovo kad govorimo o preljevima za salatu, malo majoneze u sendviču ili kavi s mnogo šećera. Svijest o sastojcima može vam pomoći eliminirati prikrivene izvore suvišnih kalorija koje vašem tijelu neće donijeti nikakve benefite.

Formula za gubitak kilograma jednostavna je: količina kalorija koju tijekom dana potrošite mora biti veća od broja kalorija koje ste unijeli u tijelo. Dobrim balansom i zdravom prehranom imat ćete više energije, osjećat ćete se bolje i samopouzdano, smanjit ćete srčane rizike i bolje ćete spavati. Vježbajte, jedite umjereno, kvalitetno spavajte i slušajte svoje tijelo.

Komentari na članak

Vezani članci

Brucošijada FFZG-a, TBF

Nakon 5 godina iščekivanja

Više od 1000 studenata na Brucošijadi Filozofskog uživalo u dobroj glazbi

Studentima Filozofskog fakulteta, ali i ostalima koji uživaju u dobroj glazbi i provodu, konačno je vraćena brucošijada. Zabavu su uz TBF i Alena Vitasovića obogatili Fire in Cairo, Jolly Rogers, Kuku$ i Moskau.

Studentski.hr/Doriana Tomac

Grad na Rječini

Deset skrivenih mjesta u Rijeci

Donosimo deset drugačijih načina za doživljaj grada Rijeke.

https://pixabay.com/en/luggage-leather-suitcase-3167359/

„Meet and stay with locals“

Ususret ljetnim putovanjima: studentska iskustva s Couchsurfingom

Jedan je od najjeftinijih načina putovanja i korištenje usluga Couchsurifnga, koji osim mogućnosti spavanja na tuđim kaučima nudi i upoznavanje samih sebe pomoću priča s putovanja drugih ljudi.

Laptop i mobitel

Savjeti stručnjaka

Kako se nositi sa stresom uzrokovanim vijestima

Svi smo barem jednom iskusili koliko nas mediji i vijesti koje nam „serviraju“ iscrpljuju i ostavljaju pod stresom. Donosimo vam savjete kako s tim stresom izaći na kraj.

http://cdn.theatlantic.com

Savjet dana

Savjet: riješite se mrlja od znoja na lak način

Otkrivamo vam nekoliko jednostavnih načina da se riješite neugodnih mrlja.