Zdrave navike

4 načina prakticiranja veganske prehrane tijekom stanovanja u domu

https://pixabay.com/en/tacos-mexican-eat-delicious-lunch-1613795/

S početkom nove akademske godine ne morate se nužno odreći svojih zdravih navika. Donosimo vam četiri načina kako možete uspješno održati svoju zdravu prehranu tijekom studentskih dana.

Veganska prehrana donosi veće odgovornosti sa sobom nego što to čine uobičajena zdrava prehrana ili vegetarijanstvo. Naime, vegani ne jedu meso, ribu, morske plodove, jaja, mlijeko, mliječne proizvode i sve ostalo životinjskog podrijetla. Prehrana je uglavnom biljna stoga je potrebno unositi dovoljnu količinu zamjenskih proteina i ostalih hranjivih tvari koje se ne dobivaju uobičajenim putem poput konzumacije mesa i slično.  

Prakticiranje veganstva kao načina prehrane je iznimno odgovorno ponašanje prema životinjama, kao i prema samima sebi ako se hranimo ispravno i prakticiramo je na poželjan način. Donosimo vam četiri savjeta kako održati vegansku prehranu tijekom studentskih dana provedenih u domovima. 

Kuhanje

Čajna kuhinjica može biti idealno mjesto za pripremu finih veganskih jela. Ukoliko se odlučite za kuhanje u neko mirnije doba dana, primjerice jutarnje sate, nećete morati dugo čekati svoj red. Nakon što ste kupili unaprijed određene sastojke za odabrane recepte možete uživati u kuhanju te si pripremiti ručak za nekoliko dana unaprijed kada zapnete na faksu po cijeli dan. Najbolji je savjet misliti unaprijed. Još je bolja opcija ako vam prijateljica ili prijatelj žive u stanu pa se poslužite njihovom kuhinjom, a zauzvrat im pokažete kako veganska hrana uistinu može biti ukusna i zadovoljavajuća po pitanju apetita. 

Smoothie

Idealni početak dana sa kojim biste dobili potrebnu dozu vitamina za uspješno funkcioniranje tijekom cijeloga dana jest smoothie za doručak.  Prilikom selidbe u dom stavite blender na vrh popisa jer vam upravo on pruža mogućnost izvlačenja onog najzdravijeg iz svježeg voća i povrća uz najmanji mogući trud pritom. 

Grickalice

Naravno, radi se o zdravim grickalicama. Kada primjerice imate druženje ili movie night u domskoj sobi te su jedino što se nudi na jelovniku nezdravi čips ili smoki, a vama kruli želudac, potrebno je imati grickalice pri ruci. Mali prutići, grisini raznih okusa ili krekeri jednostavno su rješenje za prikratiti muke koje osjećaje te ne prekršiti vašu vegansku prehranu.

Veganski kafići i restorani 

Prilikom dolaska u novi grad ili promjene doma potrebno je istražiti sredinu u kojoj se nalazite. Naime, fast food i nezdrave hrane bit će na svakom koraku, ali veganski restoran će možda biti sakriven i teško će se pronalaziti, no nemojte očajavati. Kada tek stignete noseći sa sobom pune zdjelice već gotove hrane koju ste ponijeli od doma, krenite u istraživanje te se bavite otkrivanjem novih okusa i senzacija za vaše nepce. 

Komentari na članak

Vezani članci

foto

Upisi u plesnu školu SC-a su u tijeku

Zaplešite u studentskom domu i budite oslobođeni tjelesnog

Ako si uvijek želio/željela naučiti plesati kao pravi profesionalac, sada imaš priliku, i to u svojem studentskom domu! Uz potvrdu s plesa možeš biti oslobođen/a pohađanja tjelesnog na matičnom fakultetu. Ne zvuči loše!

Sveti Nikola Domski

Studenti, ulaštite čizmice!

Sveti Nikola Domski otkrio tko će večeras dobiti poklone

Sveti Nikola Domski i ove će se godine poigrati sa studentima u domovima te im dati poklone. Najbrži će osvojiti nagrade, a za to će morati upregnuti svoje moždane stanice.

Veganska degustacija Prijatelja životinja

Iz programa Dana otvorenih vrata Prijatelja životinja

Zagovara se uvođenje veganskih obroka i u studentske menze

– Zbog velikog zanimanja studenata za proširenje jelovnika u menzama na veganske obroke, naglasak ovogodišnjih Dana otvorenih vrata upravo je na apelu na nadležne institucije da omoguće osnovno pravo na obrok po izboru, kako u studentskim restoranima tako i u školama i vrtićima. – poručuju iz udruge Prijatelji životinja.

Steve Jobs

Obnova studentskih domova

Novi nadzornik radova na Savi

Radove budnim okom "nadgleda" i čovjek koji toliko dugo živi u ovom domu da su ga odlučili po njemu i nazvati. Riječ je o Stjepanu Radiću, poznatom kao Steve Jobs, a u nekim krugovima i kao Legenda.

Rektorat

Ministar Mornar posjetio Osijek

Sveučilište u Osijeku dobiva nove studijske programe?

U četvrtak, 5. ožujka 2015, održan je sastanak članova Uprave UNIOS-a, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Govorilo se o novom studentskom domu i novim studijskim programima za osječke studente.