Nadoknada nastave

Zbog štrajka moguća promjena datuma održavanja mature i upisa na fakultete

Matematika, univerzalna

Zbog štrajka koji se već određeno vrijeme održava u Hrvatskoj najviše će ispaštati maturanti. Postoji mogućnost znatnog pomaka datuma održavanja mature te kasnijeg upisa budućih studenata na fakultete.

Budući da je do srijede, 20. studenog, svaka škola u štrajku ukupno provela osam dana, sindikati obrazovanja zajedno s ministricom Divjak i njezinim timom sastali su se kako bi razmotrili moguća rješenja vezana za nadoknadu nastave, prenosi Jutarnji.hr.

Rezime sastanka jest da su najugroženiji osmaši, ali i maturanti koji nemaju pretjerane mogućnosti nadoknade nastave, osim skraćivanja zimskih i proljetnih praznika. Sindikati nisu pristali na ministričinu ideju o održavanju nastave za maturante, kako se ne bi morala pomicati matura. Ako se dogodi da štrajk potraje i da se nadoknada održi nakon 17. lipnja, postoji velika mogućnost o intervenciji i promijeni datuma održavanja mature kao i kasnijeg upisa srednjoškolaca na fakultete.

Sve izmijene kalendara državne mature provodi Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Problem je, ako se nadoknada nastave održi nakon 17. lipnja, paralelno pisanje ispita državne mature i održavanja nastave u srednjim školama. Jedini razumni način nadoknade u tom slučaju bio bi održavanje nastave u popodnevnom terminu kada je određeni ispit državne mature već završen.

Kada je u pitanju objava rezultata državne mature, dobre vijesti se ne naziru. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje objavio je kalendar polaganja mature. Po svemu sudeći, upis maturanata na fakultete održao bi se najranije 21. srpnja, s obzirom na to da se službeni rezultati objavljuju tek 20. srpnja.

Točne informacije o nadoknadama i promjene važnih datuma u provedbi državne mature bit će objavljene po završetku štrajka. Kako bi pravovremeno bili obaviješteni, maturanti se mole da redovito prate službene stranice NCVVO-a.

Komentari na članak

Vezani članci

Diplomanti slušaju predavanje

Statistika Agencije za znanost i visoko obrazovanje

Na hrvatskim visokim učilištima ima još gotovo 3000 slobodnih mjesta za brucoše, prijave počinju uskoro

Gledajući znanstvena polja, prema omjeru prvih prioriteta i kvote, najveći je interes za polje javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, slijedi psihologija, kliničke medicinske znanosti, edukacijsko-rehabilitacijske znanosti i temeljne medicinske znanosti.

Agronomski fakultet

Vremenske neprilike

Terenska nastava Agronomskog fakulteta izazvala burne reakcije roditelja, situaciju komentirala i prodekanica za nastavu

Studenti zagrebačkog Agronomskog fakulteta unatoč vremenskim uvjetima i upozorenjima stručnjaka u ponedjeljak, 13. svibnja, trebali su na terensku nastavu na otok Krk. Put je odgođen nakon verbalnog sukoba, a cijelu situaciju komentirala je i prodekanica za nastavu.

women-studying

Prijave za neke studije moguće su prije 17. siječnja

Krajnji rok za prijave studijskih programa ne vrijedi za sve fakultete

Pojedini fakulteti mogu promijeniti krajnji rok za prijavu, stoga je potrebno pregledati službene web stranice željenih studijskih programa.

Izvor: Pixabay

Algebrino testiranje

Probna državna matura: Uvjerljivo najlošiji rezultati iz matematike, najbolji iz engleskog

Obrađeni su rezultati Algebrinih probnih ispita mature koje je pisalo gotovo 3000 maturanata diljem Hrvatske. U prosjeku su najbolje riješili probni ispit iz engleskog na A razini te ispit iz hrvatskog na B razini, dok je najveći izazov matematika u kojoj postižu najlošije rezultate. Čak četiri probna ispita najbolje su riješili učenici u Varaždinu.

Mala crna haljina

PROMijeni me

Osmišljeno rješenje za učenike koji si ne mogu si priuštiti odjeću za maturalnu večer

– Pokrenula sam ovu inicijativu zato što vjerujem da netko ima viška, netko manjka, ali pametnijom raspodjelom možemo postići da nitko ne oskudijeva. – kaže Tea Čizmek Mesarić.