LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nadoknada nastave

Zbog štrajka moguća promjena datuma održavanja mature i upisa na fakultete

Zbog štrajka koji se već određeno vrijeme održava u Hrvatskoj najviše će ispaštati maturanti. Postoji mogućnost znatnog pomaka datuma održavanja mature te kasnijeg upisa budućih studenata na fakultete.

Zbog štrajka koji se već određeno vrijeme održava u Hrvatskoj najviše će ispaštati maturanti. Postoji mogućnost znatnog pomaka datuma održavanja mature te kasnijeg upisa budućih studenata na fakultete.

Budući da je do srijede, 20. studenog, svaka škola u štrajku ukupno provela osam dana, sindikati obrazovanja zajedno s ministricom Divjak i njezinim timom sastali su se kako bi razmotrili moguća rješenja vezana za nadoknadu nastave, prenosi Jutarnji.hr.

Rezime sastanka jest da su najugroženiji osmaši, ali i maturanti koji nemaju pretjerane mogućnosti nadoknade nastave, osim skraćivanja zimskih i proljetnih praznika. Sindikati nisu pristali na ministričinu ideju o održavanju nastave za maturante, kako se ne bi morala pomicati matura. Ako se dogodi da štrajk potraje i da se nadoknada održi nakon 17. lipnja, postoji velika mogućnost o intervenciji i promijeni datuma održavanja mature kao i kasnijeg upisa srednjoškolaca na fakultete.

Sve izmijene kalendara državne mature provodi Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Problem je, ako se nadoknada nastave održi nakon 17. lipnja, paralelno pisanje ispita državne mature i održavanja nastave u srednjim školama. Jedini razumni način nadoknade u tom slučaju bio bi održavanje nastave u popodnevnom terminu kada je određeni ispit državne mature već završen.

Kada je u pitanju objava rezultata državne mature, dobre vijesti se ne naziru. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje objavio je kalendar polaganja mature. Po svemu sudeći, upis maturanata na fakultete održao bi se najranije 21. srpnja, s obzirom na to da se službeni rezultati objavljuju tek 20. srpnja.

Točne informacije o nadoknadama i promjene važnih datuma u provedbi državne mature bit će objavljene po završetku štrajka. Kako bi pravovremeno bili obaviješteni, maturanti se mole da redovito prate službene stranice NCVVO-a.

FOTO: PIXABAY