LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Jedino natjecanje u obliku simuliranog suđenja na hrvatskom jeziku namijenjeno studentima pravnih fakulteta

Završen ovogodišnji Moot Court Croatia, prvo mjesto osvojio Zagreb

Otprilike šest mjeseci posvećenih organizaciji Moot Court Croatia natjecanju i četiri mjeseca utrošena na pripremu za samo natjecanje od natjecateljskih ekipa sada su iza marljivih članova studentske udruge eSTUDENT.

Otprilike šest mjeseci posvećenih organizaciji Moot Court Croatia natjecanju i četiri mjeseca utrošena na pripremu za samo natjecanje od natjecateljskih ekipa sada su iza marljivih članova studentske udruge eSTUDENT.

Otprilike šest mjeseci posvećeno je organizaciji Moot Court Croatia natjecanju od istoimenoga organizacijskog tima i četiri mjeseca utrošena su na pripremu za natjecanje od natjecateljskih ekipa. Sada je to vrijeme iza marljivih članova studentske udruge eSTUDENT.

Dugačak je to bio put, ali, kao i svaki, započeo je prvim korakom.

Za neke je to bila odluka da se pridruže eSTUDENTu i odaberu MCC kao svoj tim, a za druge je to bila prijava na natjecanje potaknuta željom za prikupljanjem praktičnoga iskustva i odmjeravanjem snaga s kolegama studentima prava iz cijele države.

MCC natjecanje sastoji se od dvaju dijelova: pisanja podnesaka te usmenih ročišta. Do usmenoga dijela natjecanja, uz potporu mentora, doguralo je točno 14 natjecateljskih ekipa. One su bile najuspješnije u prvoj fazi natjecanja, pisanju podnesaka.

Treba napomenuti da je partner projekta IUS-INFO omogućio svim natjecateljima neograničeno pretraživanje pravnih izvora na svome portalu te im tako olakšao snalaženje u moru informacija s kojima su se trebali suočiti u pripremi svojih argumenata.

Svečano otvorenje usmenoga dijela natjecanja održano je u petak, 8. svibnja, u prostoru Državnoga arhiva u Zagrebu. Tada su natjecateljske ekipe ždrijebom saznale protivnike kojima će se suprotstaviti na ročištima prvoga dana. Usmena ročišta podijeljena u dva dijela održala su se u subotu i nedjelju, 9. i 10. svibnja. Upravo usmena faza predstavlja vrhunac Moot Court Croatia natjecanja.

Studenti imaju priliku pred sudačkim tijelom pokazati umijeća pravne argumentacije, logičkog zaključivanja i retoričkih sposobnosti. Njihov uspjeh uvelike ovisi o radu i trudu koji su uložili tijekom priprema. Prvoga dana usmenih rundi u prostorijama Općinskoga kaznenog suda u Zagrebu svaka od ekipa sudjelovala je na dvama ročištima, jednom u ulozi tužitelja, a drugi put u ulozi tuženika. Četiri tima s najboljim rezultatima prošla su dalje u polufinale i finale.

Posljednje dvije runde održane su 10. svibnja u prostorijama Županijskoga suda u Zagrebu. U finale su ušle ekipe 202 iz Zagreba i 207 iz Osijeka. O njihovoj kvaliteti govori i činjenica da su upravo oni pokupili sve najvažnije nagrade.  Tako je ekipa 207 iz Osijeka, koju čineRomana Ćosić, Katarina Kneževič, Tomislav Metelko i Mario Vrdoljak, osvojila nagradu za najbolji pisani podnesak. Članica njihove ekipe Katarina Knežević nagrađena je kao najbolji govornik. Prvo mjesto osvojila je ekipa 202 iz Zagreba. Nju čine: Daria Drpić, Jasmina Đapo, Marko Lučić i Marko Maligec.

Uz laskave titule pobjednici su osvojili i vrlo vrijedne i primamljive nagrade. Tako su članovi pobjedničke ekipe osigurali ljetnu praksu u partnerskim odvjetničkim uredima i put u Bruxelles, dok je drugoplasirana ekipa osvojila besplatno sudjelovanje na prestižnoj eSTUDENTovoj Dubrovnik Summer School.

Najbolja govornica dobila je Pravni leksikon kao poklon Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, a ekipa s najboljim pisanim podneskom zaslužila je paket knjiga iz pravne struke koje je osigurao partner projekta Narodne novine. Nakon proglašenja pobjednika slavlje je nastavljeno opuštenim druženjem u hostelu Swanky Mint gdje je održan party s karaokama za sve natjecatelje i sudionike.

Svi koji su odvojili vikend za podršku natjecateljima donijeli su pravu odluku i bili su posljednji komadić ove nevjerojatne slagalice zvane Moot Court Croatia. I ovogodišnje natjecanje još je jednom potvrdilo da u Hrvatskoj postoji puno odvažnih i proaktivnih mladih pravnika koji svoje vrijeme i trud ulažu u pripremu za ovo (po mišljenju mnogih sudaca, odvjetnika i članova akademske zajednice) jako korisno i hvalevrijedno natjecanje, koje je odlična priprema za budući rad u struci.

FOTO: ESTUDENT