LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
"Za bolje pravne fakultete"

Završen „1. Međunarodni kongres studenata prava ”u Sarajevu

 Potpisivanjem ugovora o suradnji između hrvatskih i bosansko- hercegovačkih pravnih fakulteta zatvoren je 1. Međunarodni kongres studenata prava održan u Sarajevu od 21. do 24. listopada.

 Potpisivanjem ugovora o suradnji između hrvatskih i bosansko- hercegovačkih pravnih fakulteta zatvoren je 1. Međunarodni kongres studenata prava održan u Sarajevu od 21. do 24. listopada.

Potpisivanjem ugovora o suradnji između hrvatskih i bosansko - hercegovačkih pravnih fakulteta zatvoren je 1. Međunarodni kongres studenata prava održan u Sarajevu od 21. do 24. listopada.

Ovaj je kongres, koji se vodio sloganom "Za bolje pravne fakultete", projekt Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu, s ciljem ostvarivanja kvalitetnije suradnje pravnih fakulteta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, potpisivanja ugovora o međusobnoj suradnji, prezentiranja raznih udruga koje su povezane s pravnim obrazovanjem te izlaganja studenata pravnih fakulteta. 

Konges je započeo pozdravnim govorima predsjednika organizacijskog odbora te predsjednika Studentskog zbora Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu Paska Tomaša, a potom i potpredsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu Duje Maretića, koji je kongres svečano otvorio. Nakon pozdravnih govora, prvu je temu "Važnost debatiranja u pravnom obrazovanju i njegova primjena u praksi" izložila predsjednica Debatnog kluba Pravog fakulteta u Splitu, Tea Barač.

Nakon nje redom su izlagali predsjednik ELSA Sarajevo Mirza Hebib ("Važnost i uloga nevladina sektora u obrazovanju mladog pravnika"), član Studentskog zbora Pravnog fakulteta u Splitu i Josip Gojak, bivši stažist u Europskom parlamentu ("Mogućnost mladih pravnika u institucijama Europske unije"), članica ELSA Mostar Matea Cvitković ("Ustavnopravno uređenje i izborni sustav Bosne i Hercegovine"), generalni sekretar ELSA Sarajevo Harun Išerić ("Primjeri iz prakse Europskog suda za ljudska prava vezani uz ustavnopravno uređenje Bosne i Hercegovine") te članica ELSA Bosne i Hercegovine Ajdina Batalović ("Predstavljanje dosadašnjeg rada te budućeg plana i programa ELSA mreže u Bosni i Hercegovini").

Drugog su dana kongesa sudionicu posjetili Ustavni sud i Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine gdje se vodila rasprava o problemima političko - pravnog uređenja Bosne i Hercegovine. Izlagači drugog dana kongesa bili su: Mara Zovko s temom "Usporedba pravnih fakulteta Hrvatske i Španjolske", Nina Glumac koja je izložila temu "Prednosti mobilnosti studenata te studiranje u Italiji", potpredsjednik Studentskog zbora Pravnog fakulteta Sveučilišta u Osijeku Tomislav Metelko te glavna urednica časopisa Legos Pravnog fakulteta u Osijeku Katarina Knežević.

Trećeg su se dana kongesa sudionici izlagači upoznavali sa kulturom i znamenitostima Sarajeva. 

Nakon zatvaranja 1. Međunarodnog kongresa studenata Prava u Sarajevu, studenti su dobili potvrde o sudjelovanju te su posjetili i Pravni fakultet Sveučilišta u Mostaru, te potpisali sporazum o suradnji s ELSA-om Mostar i Studentskim zborom Pravnog fakulteta u Mostaru

Ovaj su projekt podržala Sveučilišta u Splitu, Osijeku, Sarajevu i Mostaru.  Organizatori su već najavili još šest sličnih kongresa u ovoj godini, a idući će se održati u Splitu

FOTO: FACEBOOK