Nova menza Studentskog centra

Zavirili smo u menzu NSK-a: hrana je dobra, ambijent ugodan, no postoje i neki nedostaci

Autorska fotografija / tgabelic

Od sredine studenoga restoranu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu osim zaposlenika mogu pristupiti i studenti, kojima je odobrena subvencija prehrane. Međutim, za pristup menzi potrebno je učlaniti se.

Prije nešto više od tri tjedna zagrebački su studenti na korištenje dobili još jednu menzu u sklopu Studentskog centra u Zagrebu. Naime, nakon što je peticiju potpisao dovoljan broj zainteresiranih, u postojećem je restoranu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici odobreno korištenje iksice, tj. državne subvencije na prehranu. Takav potez znatno je olakšanje studentima koji više neće morati napuštati zgradu knjižnice kako bi nešto bacili u kljun za vrijeme pauze od učenja.

Ambijent nove menze ugodan je iako je prostor nešto manji u odnosu na ostale menze u Zagrebu. Isto tako, manji je i broj sjedećih mjesta i stolova. U restoranu ne postoji ograda za održavanje reda, što pridonosi ugodnoj atmosferi. Nakon naručivanja i plaćanja na šalteru podjela hrane vrši se u dvjema linijama samoposluživanja. U onoj prvoj moguće je preuzeti raznovrsna jela s dnevnog jelovnika. Prošloga su petka na meniju bili juha od rajčice, prženi oslić, blitva, puding i zelena salata, a kao vegetarijanska varijanta u ponudi tortelini sa sirom. U drugoj se liniji preuzimaju pizze, sendviči, kolači, krafne i ostala prehrana koja ne zahtijeva dugu termičku obradu.

Za razliku od ostalih menzi, u ovoj nije potrebno odnijeti pladanj s priborom i tanjurima direktno u kuhinju na pranje, već je za to predviđena pokretna polica.

FOTO: Linija 1, Studentski.hr / Tonči Gabelić

Budući da se nalazi na petom katu Nacionalne i sveučilišne knjižnice, restoranu mogu pristupiti samo zaposlenici i članovi Knjižnice. Za godišnju bi pretplatu studenti trebali izdvojiti sto kuna. Usto, prilikom ulaska u prostor potrebno je sve stvari (jakne, torbe, itd.) odložiti u garderobu jer je s njima zabranjeno ući u knjižnicu, a samim time i u prostor restorana.

Radno vrijeme menze nije usklađeno s radom Knjižnice i potrebama studenata. Naime, obrok je moguće pojesti od ponedjeljka do petka, ali ne subotom, nedjeljom i blagdanima, kada studenti imaju najviše vremena na raspolaganju. Unatoč tome što knjižnica radi od 8 do 21 h (uz mogućnost produženja do 24 h za noćni rad), restoran zatvara u 15:30, što nije sukladno potrebi studenata za obrokom u večernjim satima.

U svakom slučaju, nova će menza znatno olakšati onima koji ne mogu učiti na prazan želudac. Ako ste i vi jedan/na od takvih, dnevnom jelovniku možete pristupiti na poveznici.

Komentari na članak

Vezani članci

Rast nezaposlenosti u Hrvatskoj

Mjera aktivne politike zapošljavanja

Stručno osposobljavanje kao rješenje za nezaposlenost – ima li napretka?

U sklopu mjere aktivne politike zapošljavanja uvedeno je stručno osposobljavanje, što je prvi korak u zapošljavanju. Cilj je mjere bio pružanje prilike pripravnicima za iskustvo i povećanje zaposlenosti u Hrvatskoj. Je li se cilj ostvario?

Menza na Cvjetnom

Studenti ekonomije ocjenjuju zagrebačke menze

„U menzi na Agronomskom fakultetu najgora atmosfera, a na FER-u najduži redovi“

Koja menza je najbolja? Koja ima hranu skoro poput mamine? U kojoj se najduže čeka u redu? Ako su vas ova pitanja ikada mučila, sada postoji rješenje. Studenti Ekonomije su se uhvatili posla i za vas recenziraju zagrebačke menze.

FOTO

Studentski centar u Zagrebu

Novo radno vrijeme teretana zagrebačkih studentskih domova

Teretane studenstkih domova u gradu Zagrebu rade prema novom radnom vremenu, najavljeno je 19. siječnja 2018.

Menza S.D. Stjepan Radić

Obavijest Studentskog centra

Radno vrijeme menzi od 20. 12. 2013. do 7. 1. 2014.

SC objavio raspored rada menzi za vrijeme praznika.

Učiteljski fakultet Čakovec

Kraj studentskim mukama s prehranom

Čakovečki studenti konačno dobivaju novu menzu

Čakovečki su se studenti izborili za svoje pravo na subvencioniranu prehranu. Nova će se menza otvoriti na Učiteljskom fakultetu.