Nova menza Studentskog centra

Zavirili smo u menzu NSK-a: hrana je dobra, ambijent ugodan, no postoje i neki nedostaci

Autorska fotografija / tgabelic

Od sredine studenoga restoranu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu osim zaposlenika mogu pristupiti i studenti, kojima je odobrena subvencija prehrane. Međutim, za pristup menzi potrebno je učlaniti se.

Prije nešto više od tri tjedna zagrebački su studenti na korištenje dobili još jednu menzu u sklopu Studentskog centra u Zagrebu. Naime, nakon što je peticiju potpisao dovoljan broj zainteresiranih, u postojećem je restoranu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici odobreno korištenje iksice, tj. državne subvencije na prehranu. Takav potez znatno je olakšanje studentima koji više neće morati napuštati zgradu knjižnice kako bi nešto bacili u kljun za vrijeme pauze od učenja.

Ambijent nove menze ugodan je iako je prostor nešto manji u odnosu na ostale menze u Zagrebu. Isto tako, manji je i broj sjedećih mjesta i stolova. U restoranu ne postoji ograda za održavanje reda, što pridonosi ugodnoj atmosferi. Nakon naručivanja i plaćanja na šalteru podjela hrane vrši se u dvjema linijama samoposluživanja. U onoj prvoj moguće je preuzeti raznovrsna jela s dnevnog jelovnika. Prošloga su petka na meniju bili juha od rajčice, prženi oslić, blitva, puding i zelena salata, a kao vegetarijanska varijanta u ponudi tortelini sa sirom. U drugoj se liniji preuzimaju pizze, sendviči, kolači, krafne i ostala prehrana koja ne zahtijeva dugu termičku obradu.

Za razliku od ostalih menzi, u ovoj nije potrebno odnijeti pladanj s priborom i tanjurima direktno u kuhinju na pranje, već je za to predviđena pokretna polica.

FOTO: Linija 1, Studentski.hr / Tonči Gabelić

Budući da se nalazi na petom katu Nacionalne i sveučilišne knjižnice, restoranu mogu pristupiti samo zaposlenici i članovi Knjižnice. Za godišnju bi pretplatu studenti trebali izdvojiti sto kuna. Usto, prilikom ulaska u prostor potrebno je sve stvari (jakne, torbe, itd.) odložiti u garderobu jer je s njima zabranjeno ući u knjižnicu, a samim time i u prostor restorana.

Radno vrijeme menze nije usklađeno s radom Knjižnice i potrebama studenata. Naime, obrok je moguće pojesti od ponedjeljka do petka, ali ne subotom, nedjeljom i blagdanima, kada studenti imaju najviše vremena na raspolaganju. Unatoč tome što knjižnica radi od 8 do 21 h (uz mogućnost produženja do 24 h za noćni rad), restoran zatvara u 15:30, što nije sukladno potrebi studenata za obrokom u večernjim satima.

U svakom slučaju, nova će menza znatno olakšati onima koji ne mogu učiti na prazan želudac. Ako ste i vi jedan/na od takvih, dnevnom jelovniku možete pristupiti na poveznici.

Komentari na članak

Vezani članci

Linija u menzi

Restoran u Varaždinu

Novi slučaj starog problema hrvatskih studentskih menza

Pretrpani rasporedi predavanja studentima često ne ostavljaju puno vremena za iskušavanje kulinarskih sposobnosti te stoga svakodnevno odlaze u studentske menze, a ono što je dočekalo varaždinske studente nikako ne biste voljeli vidjeti na svom tanjuru.

Menza na Cvjetnom

Studentska prehrana

Studenti pokrenuli peticiju za vraćanje Euforije u zagrebačke menze

Euforija, nekada slavni jogurt zagrebačkih menzi, maknut je iz ponude. Online peticija koju su pokrenuli studenti pokušaj je ispravljanja ove „kardinalne pogreške.“

NSK

Upute za lakše snalaženje

Posuđivanje knjiga u NSK u nekoliko koraka

Donosimo vam upute o posuđivanju knjiga u NSK kako bi ono što bezbolnije prošlo. Ne brinite, pravila postoje, ali nisu komplicirana.

Menza

Obavijest uprave SC-a

Izmijenjeno radno vrijeme zagrebačkih menzi povodom Međunarodnog praznika rada

Od 27. travnja do 2. svibnja mijenja se radno vrijeme zagrebačkih studentskih restorana.

Sajam stipendija 2015. - naslovna

Ekonomski oporavak i pravednost u visokom obrazovanju

Sajam stipendija i visokog obrazovanja: povećanje pristupa visokom obrazovanju kao ekonomska nužnost

Sajam stipendija i visokog obrazovanja koji organizira Institut za razvoj obrazovanja već 11. godinu zaredom zagovara potrebu kontinuiranog unapređivanja pristupa visokom obrazovanju za sve društvene skupine.