Nova menza Studentskog centra

Zavirili smo u menzu NSK-a: hrana je dobra, ambijent ugodan, no postoje i neki nedostaci

Autorska fotografija / tgabelic

Od sredine studenoga restoranu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu osim zaposlenika mogu pristupiti i studenti, kojima je odobrena subvencija prehrane. Međutim, za pristup menzi potrebno je učlaniti se.

Prije nešto više od tri tjedna zagrebački su studenti na korištenje dobili još jednu menzu u sklopu Studentskog centra u Zagrebu. Naime, nakon što je peticiju potpisao dovoljan broj zainteresiranih, u postojećem je restoranu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici odobreno korištenje iksice, tj. državne subvencije na prehranu. Takav potez znatno je olakšanje studentima koji više neće morati napuštati zgradu knjižnice kako bi nešto bacili u kljun za vrijeme pauze od učenja.

Ambijent nove menze ugodan je iako je prostor nešto manji u odnosu na ostale menze u Zagrebu. Isto tako, manji je i broj sjedećih mjesta i stolova. U restoranu ne postoji ograda za održavanje reda, što pridonosi ugodnoj atmosferi. Nakon naručivanja i plaćanja na šalteru podjela hrane vrši se u dvjema linijama samoposluživanja. U onoj prvoj moguće je preuzeti raznovrsna jela s dnevnog jelovnika. Prošloga su petka na meniju bili juha od rajčice, prženi oslić, blitva, puding i zelena salata, a kao vegetarijanska varijanta u ponudi tortelini sa sirom. U drugoj se liniji preuzimaju pizze, sendviči, kolači, krafne i ostala prehrana koja ne zahtijeva dugu termičku obradu.

Za razliku od ostalih menzi, u ovoj nije potrebno odnijeti pladanj s priborom i tanjurima direktno u kuhinju na pranje, već je za to predviđena pokretna polica.

FOTO: Linija 1, Studentski.hr / Tonči Gabelić

Budući da se nalazi na petom katu Nacionalne i sveučilišne knjižnice, restoranu mogu pristupiti samo zaposlenici i članovi Knjižnice. Za godišnju bi pretplatu studenti trebali izdvojiti sto kuna. Usto, prilikom ulaska u prostor potrebno je sve stvari (jakne, torbe, itd.) odložiti u garderobu jer je s njima zabranjeno ući u knjižnicu, a samim time i u prostor restorana.

Radno vrijeme menze nije usklađeno s radom Knjižnice i potrebama studenata. Naime, obrok je moguće pojesti od ponedjeljka do petka, ali ne subotom, nedjeljom i blagdanima, kada studenti imaju najviše vremena na raspolaganju. Unatoč tome što knjižnica radi od 8 do 21 h (uz mogućnost produženja do 24 h za noćni rad), restoran zatvara u 15:30, što nije sukladno potrebi studenata za obrokom u večernjim satima.

U svakom slučaju, nova će menza znatno olakšati onima koji ne mogu učiti na prazan želudac. Ako ste i vi jedan/na od takvih, dnevnom jelovniku možete pristupiti na poveznici.

Komentari na članak

Vezani članci

Filozofski fakultet u Zagrebu

Studentska prehrana

Dekanica Filozofskog fakulteta otkriva nekoliko detalja o novoj zagrebačkoj menzi

– Novi restoran studentske prehrane u organizaciji SC-a bit će smješten u podrumu glavne zgrade, na mjestu gdje su i prije bili kantina, odnosno neki drugi restorani. – istaknula je dekanica Vesna Vlahović-Štetić.

Ručak za van

Sveučilište u Osijeku

Osijek: Od sada svoju hranu možete iznijeti iz menze

Ako studirate u Osijeku, hranu, koju kupite u menzi, ne morate u njoj i pojesti.

Menza grad studentski jad

Akcija „Menza grad – studentski jad!“

S4S organizira besplatno dijeljenje kuhane hrane splitskim studentima

Akcija je osmišljena kao „mini-prosvjed“ kojim se želi ukazati na postojeću problematiku, osvijestiti Ministarstvo, Grad, Sveučilište i Studentski centar kako studenti ne pristaju više na prazna obećanja.

SCZG dvorište

Prekid dovoda električne energije

Ako u ponedjeljak idete u SCZG, učinite to u popodnevnim satima

Menza u Savskoj počinje s radom tek u 14 sati.

NSK¸

Sajam stipendija i visokog obrazovanja u Zagrebu

Studentima ponuđene brojne mogućnosti na Sajmu stipendija

Ovo je bila izvanredna prilika za sve željne novih iskustava i izazova u budućnosti, ali i boljih mogućnosti koje mogu obogatiti naš sustav školstva. Najvažnije je informirati se, a sve ostalo ide lako.