LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
EWEM – „European Wind Energy Master”

Zašto studirati vjetroenergiju?

Kako bi nam pobliže predstavio svoj studij energije vjetra, iz Danske nam se javlja Mihael Plut. Jedan je od dvojice hrvatskih studenata Erasmus Mundus programa „EWEM“.

Kako bi nam pobliže predstavio svoj studij energije vjetra, iz Danske nam se javlja Mihael Plut. Jedan je od dvojice hrvatskih studenata Erasmus Mundus programa „EWEM“.

Četiri vodeća svjetska sveučilišta u polju energije vjetra udružila su snage i 2012. godine osnovala jedinstven program diplomskog studija European Wind Energy Master (EWEM). Radi se o međunarodnom master programu za motivirane studente koji se žele posvetiti studiju vjetroenergije.

Što je EWEM?

EWEM je dvogodišnji Erasmus Mundus program vrijedan 120 ECTS-a. Program je osnovan na temelju rastuće potražnje za visokoobrazovanim kadrom koji bi pridonio sve snažnijem zamahu istraživanja potencijalnih za budućnosti vjetroenergije. Program obrazuje 120-150 inženjera godišnje te tako upotpunjuje sam vrh svjetske potražnje (1-2%) za stručnjacima s diplomskim obrazovanjem.

EWEM konzorcij se sastoji od četiri vrhunska sveučilišta u polju vjetroenergije: Tehničkog sveučilišta u Danskoj (DTU), Sveučilišta znanosti i tehnologije u Norveškoj (NTNU), Sveučilišta Carla von Ossietzkyskog u Oldenburgu (UniOl) i Tehničkog sveučilišta Delft (TUDelft). Svako od sveučilišta pridonosi svojim ekspertizama.

Studenti imaju na raspolaganju četiri različita usmjerenja na diplomskom studiju: Fizika vjetra (DTU, UniOl), Dizajn i konstrukcija rotora (DTU, TUDelft), Elektroenergetski sustavi (DTU, TUDelft, NTNU), Offshore vjetroelektrane (DTU, NTNU). Svaki smjer sadrži različite kolegije što utječe na sveučilište na kojem student provodi određen semestar. S obzirom da studenti na studiju prolaze kroz više sveučilišta, mogu upijati znanje najboljih stručnjaka.

EWEM raspored

EWEM raspored, FOTO: Mihael Plut

Nakon uspješnog završetka diplomskog studija, dva sveučilišta koja su nadzirala izradu diplomskog rada dodjeljuju dvostruku MSc (Master of Science) diplomu.

Hrvatska se trenutno može pohvaliti s dva studenta na EWEM-u. Od 2013. godine EWEM pohađa Stjepan Mahulja koji je preddiplomski studij završio na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. godine 2014., kao drugi hrvatski predstavnik, upisao se Mihael Plut. Završio je preddiplomski studij na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Stjepan je diplomski studij započeo 2013. godine, a bliži se pisanju diplomskog rada u ljetnom semestru 2015. godine Njegovo viđenje smjera Dizajn i konstrukcija rotora je sljedeće:

– DTU je jedno od najbolje rangiranih sveučilišta u svijetu, posebice ako se u obzir uzme suradnja s industrijom. Danska je izvrsna zemlja za inženjere; ima snažnu industriju i mnogo uspješnih kompanija. Posebno se ističu kompanije koje se bave vjetroenergijom. Danci su sretni s načinom funkcioniranja svoje države, a nakon 2 semestra provedenih u Kopenhagenu – mogu razumjeti i zašto. Cjelokupno iskustvo je nemoguće sažeti u jednu rečenicu. Tijekom studija sam upoznao velik broj novih ljudi i kultura, a iskustvo studiranja na internacionalnoj razini pruža jedinstvenu priliku –  izgradnju svjetskog karaktera. Svima toplo preporučam EWEM program, a najviše onima koji su spremi kročiti u veliku avanturu studiranja u inozemstvu.

Dok Stjepan studira Dizajn rotora, Mihael Plut se odlučio za Fiziku vjetra. Prethodno stečeno iskustvo u struci te velik potencijal i mogućnost istraživanja učinkovitosti vjetroresursa su glavni razlozi upisa tog smjera.

Za sada potvrđuje da su uvjeti i radna atmosfera na DTU-u na iznimno visokoj razini. Iako je do sada imao prilike raditi i studirati kroz programe iznimno kvalitetnih institucija, smatra da uz ovaj zahtjevan program može napredovati još više. Kvalitetu institucije na kojoj pohađa studij dokazuju i vodeći svjetski stručnjaci u svojim područjima. Činjenica da se studij održava u Danskoj koja svijet usmjerava prema iskorištavanju energije iz vjetroresursa, omogućuje mu da bude na samom vrhu znanstvenog napretka u istraživanju vjetroenergije. Smatra da će ga ovo iskustvo unaprijediti kao stručnjaka, ali i snažno utjecati na njega kao osobu.

Rok za prijavu

Konačan rok za prijavu na program u akademskoj godini 2015./2016. je 1. travnja 2015. godine.

Stjepan (smahulja@gmail.com) i Mihael (mihael.plut@gmail.com) stoje vam na raspolaganju i rado će odgovoriti na sva pitanja u vezi programa.

FOTO: EWEM