LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Europske sveučilišne igre

Zašto nije počela obnova studentskih domova Stjepan Radić i Cvjetno naselje?

Europske sveučilišne igre bit će održane u Zagrebu i Rijeci u sedmom mjesecu 2016. godine, a do početka igara obećana je obnova studentskih domova Stjepan Radić i Cvjetno naselje.

Europske sveučilišne igre bit će održane u Zagrebu i Rijeci u sedmom mjesecu 2016. godine, a do početka igara obećana je obnova studentskih domova Stjepan Radić i Cvjetno naselje.

Europske sveučilišne igre bit će održane u Zagrebu i Rijeci u sedmom mjesecu 2016. godine, a do početka igara obećana je obnova studentskih domova Stjepan Radić i Cvjetno naselje.

Prošle godine na sastanku predstavnika Studentskog centra i studenata, o kojem ste mogli čitati ovdje, sanacijski upravitelj SC-a Pejo Pavlović najavio je kako će sanacija studentskih domova Stjepan Radić i Cvjetno naselje za potrebe igara početi u srpnju ove godine.

Međutim, sanacija studentskih domova još nije krenula, a nitko ni ne zna točan datum početka:

„Način realizacije i financiranja projekata, poput uređenja studentskih domova Stjepan Radić i Cvjetno naselje (a koji se odnosi na preuređenju i proširenju soba te uređenju kupaonica i zajednički prostorija), u potpunosti je odluka vlasnika (bilo Ministarstva ili sveučilišta). Stoga nismo upoznati da li će navedeni infrastrukturi projekt biti financiran iz EIB-ovog kredita ili iz drugih izvora, a time nismo upoznati niti o vremenskim rokovima njihove realizacije,“ izjavio je Gordan Kožulj, voditelj projekta.

Krunoslava Kauzlarić iz Odjela za marketing Europskih sveučilišnih igara nam je rekla kako Studentski centar u Zagrebu trenutno priprema dokumentaciju za raspisivanje natječaja uređenja dvaju studentskih domova s planom završetka sredinom 2016. godine

„Obzirom da vjerujemo da će svi radovi biti završeni na vrijeme, studenti (natjecatelji op.a.) će biti smješteni u navedenim studentskim domovima u Rijeci i Zagrebu“, stoji u odgovoru na naše pitanje.

Gordan Kožulj i Krunoslava Kauzlarić su bile jedine osobe koje su odgovorile na naš upit. Iako smo upite o početku obnove studentskih domova proslijedili Studentskom centru u Zagrebu, Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, zagrebačkom Sveučilištu i Hrvatskom akademskom sportskom savezu, odgovore nismo dobili.

Grad će se urediti, a što sa studentima?

Rijeka je ovoga tjedna najavila plan i program renovacije, odnosno izgradnje novih smještajnih kapaciteta. Što je sa Zagrebom? Podsjetimo se što je još obećano:

Osim studentskih domova, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek je izjavila kako Grad Zagreb planira niz projekata kako bi uredio grad prije početka Europskih sveučilišnih igara. Planirana je rekonstrukcija krune Savskog nasipa te izgradnja intermodalnog putničkog terminala na jugu Savske ceste koji bi trebao biti praktičniji prilikom prijelaza s jednog prijevoznog sredstva na drugi. Na intermodalnom putničkom terminalu će pored tramvaja, taxija i buseva biti omogućeno i ostavljanje bicikala, a izgradit će se i pješačko-biciklistički most koji će povezivati Jarun i Arenu. Planirani su i obnove Doma sportova te stadiona Maksimir, uređenje istočnog dijela parka Bundek i rasvjetljavanje mostova. Švaljek je izjavila kako bi Šarengradska ulica trebala preuzeti glavninu automobilskog prijevoza te tako rasteretiti Savsku cestu.

Ono što je problematično jest to da se sve opet lomi na leđima studenata. Naime, svi ovi projekti, koji su namijenjeni boljem izgledu grada domaćina, fokusiraju se na sami grad, no ne i na studente. Uzmite u obzir kako se gradovi bore za domaćinstva ne samo da imaju privilegiju ugostiti neko natjecanje ili manifestaciju, nego kako bi i nadogradili postojeći izgled. Ovo je bila izvanredna prilika da se studentima iz hrvatske metropole omoguće bolji uvjeti života u domovina, na razini kojoj i pripadaju.

Ovaj primjer komunikacije nikako ne služi na slavu nadležnim institucijama, a pogotovo ne osobama koje su pružile javno obećanje svim građanima. Među studentima su već počele kolati glasine kako do obnove navedenih domova neće ni dolaziti poznavajući sustav. Hoće li se ovo pretvoriti u još jednu priču sa isprikama poput onih da nema dovoljno sredstava, ostaje za vidjeti. 

FOTO: EUSA