Predstavljanje rezultata projektnih aktivnosti

Zaključen Smart Inno, projekt koji budi ljubav prema znanosti i istraživanju

Zgrada rektorata Sveučilišta u Puli

Jedna od najvažnijih aktivnosti projekta "Smart Inno" bila je međunarodna znanstvena konferencija "European Union Future Perspectives: Innovation, Entrepreneurship and Economic Policy". U njezinom su fokusu bili učinci ekonomske politike u kontekstu perspektiva razvoja EU.

Pri Fakultetu ekonomije i turizma Dr. Mijo Mirković u Puli (FET) održana je zajednička konferencija za medije FET-a i Istarske razvojne agencije (IDA) d.o.o., dvaju hrvatskih partnera na projektu Smart Inno IPA Adriatic CBC programa 2007-2013. Povod organiziranoj konferenciji za medije bilo je zaključenje ovog projekta 30. rujna 2016., a cilj informirati javnost o provedenim projektnim aktivnostima te postignutim rezultatima.

Prof. dr. sc. Danijela Križman Pavlović, napomenula je kako je u studenome 2013. godine započeo projekt Smart Inno u okviru IPA CBC Adriatic programa, ukupne vrijednosti više od 5 milijuna eura. Nositelj projekta je Provinicia di Rimini, a na njemu je angažirano 18 partnera, među kojima su Sveučilište Jurja Dobrile u Puli (FET) i Istarska razvojna agencija (IDA) d.o.o. Projektni partneri su razvojne agencije, obrtničke i gospodarske komore, tehnološki centri, tehnološki parkovi i konzultantske agencije iz Italije, Grčke, Slovenije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije, i Crne Gore.

Jedna od najvažnijih projektnih aktivnosti za FET bila je međunarodna znanstvena konferencija European Union Future Perspectives: Innovation, Entrepreneurship and Economic Policy, održana od 21. do 23. svibnja 2015. u Puli (Hotel Park Plaza Histria) i organizirana u suradnji s IDA-om. Na konferenciji je oko 90 znanstvenika izložilo svoje radove u 15 znanstvenih sesija, na temu inovacija i poduzetništva, s naglaskom na društveno poduzetništvo i društvene inovacije. U fokusu rasprave bili su učinci ekonomske politike u kontekstu perspektiva razvoja EU. Glavni govornici bili su istaknuti članovi međunarodne znanstvene zajednice. Izdana je i monografija koja sadrži 34 znanstvena rada ukupno 68 autora.

Prema riječima direktora IDA-e dr.sc. Borisa Sabatti-a, Istarska razvojna agencija opremila je i otvorila Centar za popularizaciju znanosti i inovacije Istarske županije u mjesecu svibnju 2015. godine koji se nalazi u središtu Pule, na Usponu Frana Glavinića, te uspješno djeluje u prvih godinu dana rada. Agencija je omogućila nabavu opreme za opremanje novoosnovanog Centra u sklopu europskog projekta Smart Inno (Program Jadranske prekogranične suradnje IPA II). U svojih prvih godinu dana postojanja, funkcionira tako da se svi zainteresirani profesori fizike iz osnovnih i srednjih škola s područja Istarske županije mogu javiti u Centar te u suradnji s mentorima odraditi praktični dio nastave na opremi koja se nalazi u Centru. Takav pristup nastavi potiče mlade da svoju prirođenu znatiželju i interes pretvore u ljubav prema znanosti i istraživanju.

Od početka rada Centra (tijekom 2015/2016. školske godine) praktičnu nastavu odradilo je 1400 učenika sa preko 160 radnih sati iz različitih škola s područja Istarske županije. Namjera je da se u konačnici što više djece školuje na tehničkim i prirodoslovnim fakultetima te da im se potakne želja da jednog dana postanu istraživači ili znanstvenici, odnosno inovatori, jer samo ulaganje u istraživanje i razvoj mogu dati dodatnu vrijednost razvoju te posljedično osigurati ekonomsku održivost društva.

Više o temi pogledajte na studentskoj emisiji Indeks.

 

Komentari na članak

Vezani članci

rundek

Novo ime festivala

Darko Rundek premijerno na INmusic festivalu

Povodom 20 godina od izlaska prvog samostalnog albuma „Apokalipso“, Darko Rundek premijerno u Hrvatskoj na glavnoj pozornici INmusic festivala predstavlja jedinstvenu retrospektivu svoje bogate karijere – „Apocalypso Now“!

OTH 1

Na današnji dan

Dan kojim se „One Tree Hill“ zauvijek uvukao u srca gledatelja

Prošlo je 13 godina od prve epizode popularne serije „One Tree Hill". Tim povodom pripremili smo vam brojne zanimljivosti o seriji koja je i dan-danas u srcima brojnih obožavatelja.

Valentinovo

Najslađe Valentinovo

FOTO i VIDEO: 14 recepata pomoću kojih ćete očarati svoju voljenu osobu slastičarskim umijećem

Zasladite sebi i svojoj dragoj ili dragom ovaj medeni dan asortimanom najprimamljivijih kolačića.

Naslovna

Doček uz filmove

Filmovi za sve tipove novogodišnjih „partijanera“

Imaš taj osjećaj da ne želiš biti u gužvi, ali ipak želiš ostati u svom duhu? Jednostavno ti je draže biti pod dekicom za Novu godinu gledajući filmove? Mi ti olakšavamo i donosimo popis filmova po tipovima novogodišnjih "partijanera".

Pisanice

Neobične tradicije

Bizarno-simpatični običaji slavljenja Uskrsa diljem svijeta

Da su neki otišli mnogo dalje od bojanja pisanica i poklanjanja čokoladnih zečeva, pokazuju neobične tradicije kojima se diljem svijeta slavi najveći kršćanski blagdan.