LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Fakultet organizacije i informatike

Zahvaljujući Inicijativi privatnog sektora za mlade studenti spremniji za tržište rada

Na predstavljanju Inicijative privatnog sektora za mlade sudjelovao je velik broj poslodavaca i studenata. Izneseni su zaključci o potrebnim koracima kako bi se smanjio jaz između poslovnog sektora i akademske zajednice, nezaposlenost te kako bi se zahtjevi tržišta uskladili s kadrovima koji završavaju svoje visokoškolsko obrazovanje.

Na predstavljanju Inicijative privatnog sektora za mlade sudjelovao je velik broj poslodavaca i studenata. Izneseni su zaključci o potrebnim koracima kako bi se smanjio jaz između poslovnog sektora i akademske zajednice, nezaposlenost te kako bi se zahtjevi tržišta uskladili s kadrovima koji završavaju svoje visokoškolsko obrazovanje.

Na Fakultetu organizacije i informatike 9. veljače održalo se predstavljanje Inicijative privatnog sektora za mlade (PSYI). Popratne aktivnosti obuhvatile su panel diskusiju Kako pripremiti studenta za tržište rada te trening za predstavnike poslodavaca.

Inicijativu privatnog sektora za mlade pokrenule su Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u suradnji s privatnim tvrtkama, profesionalnim udrugama žena i akademskim institucijama. Događaj je organizirao regionalni ured HUP-a u Varaždinu i Centar za podršku studentima i razvoj karijera Fakulteta (CPSRK FOI). Sudjelovao je velik broj poslodavaca i studenata te su izneseni važni zaključci o potrebnim koracima kako bi se smanjio jaz između poslovnog sektora i akademske zajednice, kako bi se smanjila nezaposlenost te kako bi se zahtjevi tržišta uskladili s kadrovima koji završavaju svoje visokoškolsko obrazovanje u Republici Hrvatskoj.

U prvom dijelu aktivnosti direktorica regionalnog ureda HUP-a i ujedno organizatorica regionalnog predstavljanja Inicijative u Varaždinu Sanja Ostroški te voditelj ureda za odnose s javnošću Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola RH Dino Juratovac predstavili su samu Inicijativu. Naglasili su kako je njen cilj doprinijeti smanjenju neusklađenosti vještina, omogućiti kvalitetnu studentsku praksu te otvoriti put za zapošljavanja. Prakse su dostupne svim studentima čiji su fakulteti uključeni u Inicijativu, a zasad se uključilo više od 30 visokoškolskih ustanova te više od 130 tvrtki. Dogovoreno je preko 550 mjesta za praksu, no ti će brojevi zasigurno rasti sudeći po trenutnom interesu. Standardno trajanje studentske prakse u okviru ovog projekta najmanje je šest tjedana, a najviše šest mjeseci, čime su osigurani i kvaliteta i najviši standardi prema kriterijima Europske unije. Dodatna podrška Inicijative usmjerena je prema mladim ženama, kako bi se poboljšala njihova mogućnost zapošljavanja i kako bi im se pomoglo da prevladaju meke barijere prilikom stupanja na tržište rada.

Nakon kratkog uvoda uslijedila je panel rasprava na temu Kako pripremiti studenta za tržište rada na kojoj su sudjelovali predstavnici poslodavaca, akademske institucije (FOI) i studenata, zajedno s brojnim predstavnicima poslodavaca i studentima u publici. Panelisti koji su doprinijeli ovoj aktualnoj raspravi su Zvonko Biškup, vlasnik i CEO u tvrtki Influendo, Marko Linke, CTO u tvrtki Repsly, Marijana Kežić, voditeljica odjela za ljudske potencijale u tvrtki Metronet komunikacije, izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, prodekanica za znanstvenoistraživački rad na Fakultetu organizacije i informatike, Sara Lončar, tajnica Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola RH, Petra Pavić, mlađa konzultantica za biznis development u tvrtki Sedam IT d.o.o., Danijel Dadović, voditelj Centra za podršku studentima i razvoj karijera FOI, Kristijan Gašljević, predsjednik FOI Studentskog zbora te Sanja Ostroški. Tijekom panela otvorena su razna pitanja jednako kao i prostor za poboljšanje praksi kako akademskih institucija, tako i poslovnog sektora, ali i same studentske populacije i mladih osoba koje moraju preuzeti dio odgovornosti prilikom pronalaska svojih zaposlenja i karijera

Zajednički nazivnik rasprave svakako je potreba za stručnom studentskom praksom koja bi se trebala uvesti kao obavezan kolegij na fakultetima, a potrebno je i ranije uvođenje praksi, odnosno i na preddiplomskim studijima. Osim toga, važno je da predstavnici poslodavaca prepoznaju važnost suradnje s fakultetima i visokim učilištima kako bi se uključivali u razne aktivnosti i doprinijeli kvaliteti kadrova koje će jednog dana zapošljavati, ali i kako bi se predstavili studentima i na vrijeme ostvarili kontakte. Prepoznata je i važnost proaktivnosti studenata i mladih ljudi, tražitelja zaposlenja, koji bi se i za vrijeme studija mogli uključiti u razne inicijative, udruge, studentske poslove i/ili volonterske projekte kako bi utjecali na vlastitu zapošljivost. Angažman studenata izrazito je važan kako bi i prije završetka fakulteta spoznali čime se zapravo žele baviti. Iznimno važan zaključak odnosi se na potrebno veće razumijevanje vladajućih struktura koje mogu omogućiti prostor za djelovanje karijernih centara na akademskim razinama jer takvi centri, poput CPSRK FOI, imaju ključnu ulogu u spajanju poslovnog sektora sa studentima. Drugim riječima, karijerni centri direktno utječu na smanjenje nezaposlenosti te bi fakulteti u RH cijenili potporu nadležnog ministarstva kako bi im mogli omogućiti samostalno djelovanje.

U sklopu Inicijative održan je i trening za 15-ak predstavnika poslodavaca, odnosno za buduće mentore studentima u tvrtkama pod vodstvom gđe. Jayne Norman, konzultantice tvrtke People 1st iz Velike Britanije. Stručnjakinje iz Velike Britanije zainteresiranim predstavnicima poslodavaca predstavile su niz metoda i praksi kojima oni, kao budući mentori studentima na stručnim praksama, mogu prenijeti važna znanja, ali i dalje ih motivirati za razvoj i rast unutar tvrtke.

FOTO: FOI