Izložba inovacija u Ženevi

Zagrebački fakulteti za inovacije osvojili dvije zlatne i srebrnu medalju

Ženeva

Hrvatska je sudjelovala 23. put na jednoj od najprestižnijih izložbi inovacija u svijetu, gdje se predstavila s trinaest inovacija koje su izazvale veliko zanimanje poslovne zajednice. Sveučilišne inovacije osvojile su dvije zlatne i srebrnu medalju nakon brojnih prethodno osvojenih nagrada u Hrvatskoj i inozemstvu.

Na 45. izložbi inovacija u Ženevi, održanoj od 29. ožujka do 2. travnja 2017., Sveučilište u Zagrebu predstavljale su tri sastavnice – Grafički fakultet, Fakultet prometnih znanosti i Šumarski fakultet. Za svoje inovacije osvojile su dvije zlatne i jednu srebrnu medalju. Na događaj su pristigli inovatori iz 40 zemalja svijeta koji su predstavili više od 1000 inovacija na 8500 m2 izložbenoga prostora.

Inovacija s Grafičkoga fakulteta pod nazivom Nevidljivo označavanje u vizualnom i infracrvenom spektru na tekstilu s INK-JET tehnologijom autora prof. dr. sc. Klaudija Papa, prof. dr. sc. Vilka Žiljka, izv. prof. dr. sc. Ivane Stanimirović Žiljak, i dr. sc. Jane Žiljak Vujić, prof. osvojila je zlatnu medalju. Dobila je posebnu pohvalu žirija te posebno priznanje grada Ženeve za najbolju inovaciju.

Inovacija Samohodni vagon za prijevoz rasutog tereta s Fakulteta prometnih znanosti voditelja doc. dr. sc. Mladena Nikšića ostvarena u suradnji s Radionicom željezničkih vozila, također je osvojila zlatnu medalju. U čakovečkoj Radionici proizveden je vagon koji ne treba lokomotivu za pokretanje i premještanje tijekom istovarnog procesa, a najviše će se upotrebljavati na poslovima izgradnje i rekonstrukcije željezničke infrastrukture. U projekt je uloženo gotovo 900 tisuća eura, a polovinu novca osigurala je Europska unija iz programa ekoinovacije.

Uređaj za ispitivanje pokretnih dijelova namještaja – inovacija Šumarskoga fakulteta osvojila je srebrnu medalju. Predstavio ju je doc. dr. sc. Zoran Vlaović. Ovaj patentirani uređaj je projektiran, razvijen i proizveden za potrebe ispitivanja kvalitete namještaja u akreditiranom Laboratoriju za ispitivanje namještaja i dijelova za namještaj na Zavodu za namještaj i drvne proizvode Drvnotehnološkoga odsjeka. Komparativne prednosti uređaja u odnosu na konkurentske proizvode su velike, a važnija među njima je da nije isključivo namijenjen ispitivanju kvalitete namještaja, nego je njegova primjena moguća i pri ispitivanjima izdržljivosti i trajnosti drugih proizvoda.

Hrvatska je sudjelovala 23. put na jednoj od najprestižnijih izložbi inovacija u svijetu, gdje se predstavila s trinaest inovacija koje su izazvale veliko zanimanje poslovne zajednice. Hrvatske inovacije osvojile su ukupno dvije brončane, šest srebrnih i pet zlatnih medalja, a tri među njima dobile su i posebne pohvale i priznanja. I ove je godine događaj posjetilo oko 45 tisuća posjetitelja, od kojih značajan dio iz lokalne i međunarodne poslovne zajednice.

Izložene inovacije ocjenjivao je međunarodni ocjenjivački sud u kojem je sudjelovalo više od 85 stručnjaka različitih profila. Hrvatske inovatore na izložbi je posjetio i hrvatski veleposlanik u Švicarskoj Konfederaciji mr. sc. Aleksandar Heina, koji svojom nazočnošću svake godine pruža podršku našim izlagačima. Posjetio ih je i hrvatski konzul u Švicarskoj Konfederaciji mr. sc. Slobodan Mikac.

Sve sveučilišne inovacije već su dobile brojne nagrade na izložbama inovacija u Hrvatskoj i inozemstvu. Predstavljene su i na Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu u prosincu 2016.

Komentari na članak

Vezani članci

Oral giving - izložba usmene predaje

Loš engleski ili dobra reklama?

„Oral giving“ – izložba o lošim i smiješnim prijevodima na engleski jezik

Izložba će trajati od 27. do 29. studenoga, a bit će izloženi primjeri najsmješnijih i najbizarnijih doslovnih prijevoda s hrvatskog na engleski jezik.

FFZG izvana

Sveučilište u Zagrebu

Dan Filozofskoga fakulteta u Zagrebu

Povodom proslave 140. godišnjice osnutka modernoga sveučilišta, u petak, 17. listopada 2014. u 12 sati, Filozofski fakultet proslavit će svoj dan.

Ne znam što želim

Crteži, ilustracije, stripovi

Nakon angažmana za Reebok Mihaela Erceg postavlja izložbu u Info zoni

– Ovo je moja prva samostalna izložba i drago mi je da se održava u prostoru u kojem sam rasla i razvijala se kao umjetnik. – rekla je Mihaela.

Katarina Mihaljević ESI

Europske sveučilišne igre

Velika taekwondo bronca studentice Zdravstvenog veleučilišta

Članica taekwondo kluba Čigra Katarina Mihaljević sudjelovala je na Europskim sveučilišnim igrama. Nakon četiri teške borbe, zauzela je treće mjesto.

Sveučilište u Zagrebu

Akademska godina 2017/2018.

Objavljeni rezultati Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu; nagrađena ukupno 172 rada

Objavljen je popis od ukupno 172 rada koja će se nagraditi Rektorovom nagradom na svečanoj dodjeli zakazanoj za 6. srpnja.