Izložba inovacija u Ženevi

Zagrebački fakulteti za inovacije osvojili dvije zlatne i srebrnu medalju

Ženeva

Hrvatska je sudjelovala 23. put na jednoj od najprestižnijih izložbi inovacija u svijetu, gdje se predstavila s trinaest inovacija koje su izazvale veliko zanimanje poslovne zajednice. Sveučilišne inovacije osvojile su dvije zlatne i srebrnu medalju nakon brojnih prethodno osvojenih nagrada u Hrvatskoj i inozemstvu.

Na 45. izložbi inovacija u Ženevi, održanoj od 29. ožujka do 2. travnja 2017., Sveučilište u Zagrebu predstavljale su tri sastavnice – Grafički fakultet, Fakultet prometnih znanosti i Šumarski fakultet. Za svoje inovacije osvojile su dvije zlatne i jednu srebrnu medalju. Na događaj su pristigli inovatori iz 40 zemalja svijeta koji su predstavili više od 1000 inovacija na 8500 m2 izložbenoga prostora.

Inovacija s Grafičkoga fakulteta pod nazivom Nevidljivo označavanje u vizualnom i infracrvenom spektru na tekstilu s INK-JET tehnologijom autora prof. dr. sc. Klaudija Papa, prof. dr. sc. Vilka Žiljka, izv. prof. dr. sc. Ivane Stanimirović Žiljak, i dr. sc. Jane Žiljak Vujić, prof. osvojila je zlatnu medalju. Dobila je posebnu pohvalu žirija te posebno priznanje grada Ženeve za najbolju inovaciju.

Inovacija Samohodni vagon za prijevoz rasutog tereta s Fakulteta prometnih znanosti voditelja doc. dr. sc. Mladena Nikšića ostvarena u suradnji s Radionicom željezničkih vozila, također je osvojila zlatnu medalju. U čakovečkoj Radionici proizveden je vagon koji ne treba lokomotivu za pokretanje i premještanje tijekom istovarnog procesa, a najviše će se upotrebljavati na poslovima izgradnje i rekonstrukcije željezničke infrastrukture. U projekt je uloženo gotovo 900 tisuća eura, a polovinu novca osigurala je Europska unija iz programa ekoinovacije.

Uređaj za ispitivanje pokretnih dijelova namještaja – inovacija Šumarskoga fakulteta osvojila je srebrnu medalju. Predstavio ju je doc. dr. sc. Zoran Vlaović. Ovaj patentirani uređaj je projektiran, razvijen i proizveden za potrebe ispitivanja kvalitete namještaja u akreditiranom Laboratoriju za ispitivanje namještaja i dijelova za namještaj na Zavodu za namještaj i drvne proizvode Drvnotehnološkoga odsjeka. Komparativne prednosti uređaja u odnosu na konkurentske proizvode su velike, a važnija među njima je da nije isključivo namijenjen ispitivanju kvalitete namještaja, nego je njegova primjena moguća i pri ispitivanjima izdržljivosti i trajnosti drugih proizvoda.

Hrvatska je sudjelovala 23. put na jednoj od najprestižnijih izložbi inovacija u svijetu, gdje se predstavila s trinaest inovacija koje su izazvale veliko zanimanje poslovne zajednice. Hrvatske inovacije osvojile su ukupno dvije brončane, šest srebrnih i pet zlatnih medalja, a tri među njima dobile su i posebne pohvale i priznanja. I ove je godine događaj posjetilo oko 45 tisuća posjetitelja, od kojih značajan dio iz lokalne i međunarodne poslovne zajednice.

Izložene inovacije ocjenjivao je međunarodni ocjenjivački sud u kojem je sudjelovalo više od 85 stručnjaka različitih profila. Hrvatske inovatore na izložbi je posjetio i hrvatski veleposlanik u Švicarskoj Konfederaciji mr. sc. Aleksandar Heina, koji svojom nazočnošću svake godine pruža podršku našim izlagačima. Posjetio ih je i hrvatski konzul u Švicarskoj Konfederaciji mr. sc. Slobodan Mikac.

Sve sveučilišne inovacije već su dobile brojne nagrade na izložbama inovacija u Hrvatskoj i inozemstvu. Predstavljene su i na Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu u prosincu 2016.

Komentari na članak

Vezani članci

Izložba Pavla Sviličića

„Mladi izlažu”

Izložba Pavla Sviličića: 365 dana života u digitalnoj ilustraciji i pismu

– Razočaran shvaćanjem dizajna i korištenjem dizajnera kao automata za izbacivanje marketinških rješenja, Sviličić projektom #onevectordiary pokušava naglasiti ekspresionistički aspekt dizajna. – objašnjava kustosica izložbe.

Sveučilište u Zagrebu

Popularizacija inovacija

Tribina povodom 100. međunarodnoga priznanja za inovacije sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu

Sveučilište će tribinom zakazanom za 4. prosinca predstaviti inovacijski potencijal svojih sastavnica i to kako bi pokazao da dobra suradnja između fakulteta i gospodarske zajednice može rezultirati stvaranjem vrlo uspješnih proizvoda te uspješnih ostvarenja na međunarodnoj razini.

Izložba „Blago srednjeg vijeka“

Otvorenje izložbe „Blago srednjeg vijeka“

Veličanstveni srednjovjekovni nakit iz Poljske u Arheološkom muzeju u Zagrebu

Na izložbi „Blago srednjeg vijeka“ možete vidjeti srebrne, brončane, staklene i zlatne predmete od kojih su mnogi bogato ukrašeni, a neki se na ovoj izložbi prvi put izlažu.

Startup Factory Zagreb 2017

Predakceleracijski program

Ako ste spremni za inovacije, prijavite se na novi Startup Factory Zagreb

Ove jeseni Startup Factory Zagreb kreće s novim ciklusom. U sklopu ovogodišnjeg izdanja do 20 timova imat će priliku razvijati svoja inovativna rješenja.

Smotra Sveučilišta u Zagrebu 2014

Ovaj vikend u Studentskom se centru održava

Smotra Sveučilišta u Zagrebu

U petak i subotu, 14. i 15. studenoga 2014. u Studentskom centru u Zagrebu (Savska 25) ne propustite 19. po redu Smotru Sveučilišta u Zagrebu. Detaljne informacije i program na linku!