Izložba inovacija u Ženevi

Zagrebački fakulteti za inovacije osvojili dvije zlatne i srebrnu medalju

Ženeva

Hrvatska je sudjelovala 23. put na jednoj od najprestižnijih izložbi inovacija u svijetu, gdje se predstavila s trinaest inovacija koje su izazvale veliko zanimanje poslovne zajednice. Sveučilišne inovacije osvojile su dvije zlatne i srebrnu medalju nakon brojnih prethodno osvojenih nagrada u Hrvatskoj i inozemstvu.

Na 45. izložbi inovacija u Ženevi, održanoj od 29. ožujka do 2. travnja 2017., Sveučilište u Zagrebu predstavljale su tri sastavnice – Grafički fakultet, Fakultet prometnih znanosti i Šumarski fakultet. Za svoje inovacije osvojile su dvije zlatne i jednu srebrnu medalju. Na događaj su pristigli inovatori iz 40 zemalja svijeta koji su predstavili više od 1000 inovacija na 8500 m2 izložbenoga prostora.

Inovacija s Grafičkoga fakulteta pod nazivom Nevidljivo označavanje u vizualnom i infracrvenom spektru na tekstilu s INK-JET tehnologijom autora prof. dr. sc. Klaudija Papa, prof. dr. sc. Vilka Žiljka, izv. prof. dr. sc. Ivane Stanimirović Žiljak, i dr. sc. Jane Žiljak Vujić, prof. osvojila je zlatnu medalju. Dobila je posebnu pohvalu žirija te posebno priznanje grada Ženeve za najbolju inovaciju.

Inovacija Samohodni vagon za prijevoz rasutog tereta s Fakulteta prometnih znanosti voditelja doc. dr. sc. Mladena Nikšića ostvarena u suradnji s Radionicom željezničkih vozila, također je osvojila zlatnu medalju. U čakovečkoj Radionici proizveden je vagon koji ne treba lokomotivu za pokretanje i premještanje tijekom istovarnog procesa, a najviše će se upotrebljavati na poslovima izgradnje i rekonstrukcije željezničke infrastrukture. U projekt je uloženo gotovo 900 tisuća eura, a polovinu novca osigurala je Europska unija iz programa ekoinovacije.

Uređaj za ispitivanje pokretnih dijelova namještaja – inovacija Šumarskoga fakulteta osvojila je srebrnu medalju. Predstavio ju je doc. dr. sc. Zoran Vlaović. Ovaj patentirani uređaj je projektiran, razvijen i proizveden za potrebe ispitivanja kvalitete namještaja u akreditiranom Laboratoriju za ispitivanje namještaja i dijelova za namještaj na Zavodu za namještaj i drvne proizvode Drvnotehnološkoga odsjeka. Komparativne prednosti uređaja u odnosu na konkurentske proizvode su velike, a važnija među njima je da nije isključivo namijenjen ispitivanju kvalitete namještaja, nego je njegova primjena moguća i pri ispitivanjima izdržljivosti i trajnosti drugih proizvoda.

Hrvatska je sudjelovala 23. put na jednoj od najprestižnijih izložbi inovacija u svijetu, gdje se predstavila s trinaest inovacija koje su izazvale veliko zanimanje poslovne zajednice. Hrvatske inovacije osvojile su ukupno dvije brončane, šest srebrnih i pet zlatnih medalja, a tri među njima dobile su i posebne pohvale i priznanja. I ove je godine događaj posjetilo oko 45 tisuća posjetitelja, od kojih značajan dio iz lokalne i međunarodne poslovne zajednice.

Izložene inovacije ocjenjivao je međunarodni ocjenjivački sud u kojem je sudjelovalo više od 85 stručnjaka različitih profila. Hrvatske inovatore na izložbi je posjetio i hrvatski veleposlanik u Švicarskoj Konfederaciji mr. sc. Aleksandar Heina, koji svojom nazočnošću svake godine pruža podršku našim izlagačima. Posjetio ih je i hrvatski konzul u Švicarskoj Konfederaciji mr. sc. Slobodan Mikac.

Sve sveučilišne inovacije već su dobile brojne nagrade na izložbama inovacija u Hrvatskoj i inozemstvu. Predstavljene su i na Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu u prosincu 2016.

Komentari na članak

Vezani članci

Muzička akademija

Koncert u KD „Blagoje Bersa”

Muzička akademija priča priču o Ivani Lang

Ivana Lang samozatajna je glazbenica, samohrana majka, pedagoginja i autorica zadivljujućeg opusa od preko stotinu djela, a upravo će o njoj pričati novi koncert u sklopu ciklusa „Vivat Academia”.

Pravni fakultet/Sveučilište

Zagrebačko Sveučilište raspisalo natječaj

Prijavi se za studentske razmjene u Moskvu i Singapur!

Sveučilište u Zagrebu raspisalo je natječaje za razmjenu studenata u Moskvu i Singapur.

Svakodnevno razmišljajte o sebi, 1981.

Muzej suvremene umjetnosti

Otvorenje izložbe: Vlasta Delimar: To sam ja

Otvorenje izložbe bit će u četvrtak, 15. svibnja, u 20 sati u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Na otvorenju će biti izvedeni performansi: Vlasta Delimar, Zrela žena i Zli bubnjari. Izložba će biti otvorena do 24. kolovoza.

Stipendije

Sveučilište u Zagrebu

Objavljene konačne rang-liste dobitnika stipendija Sveučilišta u Zagrebu

Svečanost dodjele stipendija i potpisivanje Ugovora o stipendiranju održat će se u ponedjeljak, 25. travnja 2016. s početkom u 10 sati u Koncertnoj dvorani Blagoja Berse Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, Trg maršala Tita 12. 

Startup Factory Zagreb 2017

Predakceleracijski program

Ako ste spremni za inovacije, prijavite se na novi Startup Factory Zagreb

Ove jeseni Startup Factory Zagreb kreće s novim ciklusom. U sklopu ovogodišnjeg izdanja do 20 timova imat će priliku razvijati svoja inovativna rješenja.