LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Crtice iz studentskih klupa

Za stalak za čikove i kukice s vrećicama za boce u okolici EFZG-a zaslužne su studentice

Kako bi dale svoj doprinos zaštiti okoliša, ali i socijalizaciji, priča nam Danijela Briški, studentice s EFZG-a odradile su nekoliko aktivnosti na tome polju.

Kako bi dale svoj doprinos zaštiti okoliša, ali i socijalizaciji, priča nam Danijela Briški, studentice s EFZG-a odradile su nekoliko aktivnosti na tome polju.

Tim studentica prve godine specijalističkog diplomskog studija Ekonomika energije i okoliša u sklopu kolegija Upravljanje društveno odgovornim projektima pokrenule su zanimljiv projekt o temi zaštite okoliša i društveno odgovornog rada pod nazivom Zaštitom okoliša do socijalizacije. U protekla otprilike dva mjeseca provedbe uspjele su ostvariti neke od postavljenih ciljeva, a ako ste primijetili stalak za čikove i kukice s vrećicama za boce u okolici EFZG-a – sada znate zašto su postavljene. 

Foto: Danijela Briški

Započele su, pričaju nam, sa zajedničkom sadnjom drveta iza fakulteta, svojevrsnim team buildingom na koji ih je profesor obvezao. Uvidjevši da su pritom napravili nešto dobro za prirodu, nastavile su s novim aktivnostima. Uslijedilo je osvještavanje pušača na važnost čistog ulaza na Fakultet i pažljivo odlaganje čikova. Pogledajte stalak koji su izradile i postavile.

Postavljanje kukica s vrećicama za boce bio je sljedeći korak. Na njima je stajao natpis: Olakšaj ljudima koji traže bocu u smeću. Ubaci bocu u vreću. Nažalost, one su funkcionirale samo par dana, kako kažu. 

Foto: Danijela Briški

Budući da projektom žele objediniti zaštitu okoliša sa socijalizacijom, stupile su u kontakt s udrugom za beskućnike koja ih je dovela do skupljača boca. Plan im je upoznati se s njihovim pričama te provesti s njima određeno vrijeme. Osim što žele razbiti predrasude o skupljačima u Gradu Zagrebu, žele istaknuti da se pravilnim recikliranjem postižu veliki učinci za očuvanje okoliša. 

Kako će se ostvarivanje ciljeva dalje razvijati, tek ćemo vidjeti. A dotad članica tima Danijela Briški ima poruku za druge studente:

– Naša je želja da projekt ostane održiv. Njegova je svrha potaknuti ljude, posebice studente, da i oni na nekom prostoru učine neki mali, ali značajan pomak prema zaštiti okoliša i time pomognu svima oko sebe. Želimo osvijestiti ljude kako pravilnim recikliranjem možemo postići puno pozitivnih stvari koje će pomoći ne samo okolišu nego i ljudima koji ovise o našem pravilnom recikliranju. Također, želimo upoznati studente s činjenicom da se i iz otpada može stvoriti nešto korisno. Potrebno je samo malo kreativnog uma kako bi te ideje postale stvarnost. 

FOTO: DANIJELA BRIŠKI