LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Do papira iz naslonjača

Za potvrdu o studiranju više nije potrebno čekati u redu ispred referade

Studentima je sustav e-Građani posebno zanimljiv jer preko njega mogu uštedjeti vrijeme i preskočiti omraženo čekanje pred referadom ili putovanje u rodno mjesto kako bi zatražili domovnicu ili rodni list. Za prijavu su potrebni važeći AAI@EduHr podatci.

Studentima je sustav e-Građani posebno zanimljiv jer preko njega mogu uštedjeti vrijeme i preskočiti omraženo čekanje pred referadom ili putovanje u rodno mjesto kako bi zatražili domovnicu ili rodni list. Za prijavu su potrebni važeći AAI@EduHr podatci.

Svi studenti u Hrvatskoj već imaju svoj AAI@EduHr identitet i koriste ga gotovo svakodnevno, bilo da se radi o prijavi ispita preko Studomata bilo spajanju na Internet. No, on može poslužiti i za mnogo više. Naprimjer, za bezbolno vađenje domovnice ili potvrde o studiranju.

Elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr autentikacijska je i autorizacijska infrastruktura sustava znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj. Do sada je kreirano 905 869 e-identiteta u 233 matične ustanove, a koriste se za gotovo 700 različitih usluga. Među njima je i portal e-Građani preko kojega korisnici mogu brže i lakše doći do potrebnih dokumenata i obavijesti. Studentima je posebno zanimljiv jer preko njega mogu uštedjeti vrijeme i preskočiti omraženo čekanje pred referadom kako bi podigli potvrdu o studiranju. Za prijavu su potrebni važeći AAI@EduHr podatci.

Osim toga, na svoju e-mail adresu ili u osobni pretinac možete dobiti i elektroničke verzije matične knjige, domovnice, rodnog lista, izvatka iz matice rođenih i radne knjižice. Na istom mjestu možete provjeriti vjerodostojnost izdanog e-zapisa ili se prijaviti na diplomski studij. Zatreba li vam, možete podnijeti i zahtjev za izdavanje uvjerenja da se protiv vas ne vodi kazneni postupak ili pak zahtjev za izdavanje Europske kartice zdravstvenog osiguranja.

Također, jednom kad se prijavite, u Osobni korisnički pretinac stizat će poruke i obavijesti o isteku osobne iskaznice, putovnice, vozačke dozvole ili registracije vozila, zatim obavijesti o biračkom mjestu, pravima iz mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, pravima za vrijeme nezaposlenosti, cijepljenju kućnih ljubimaca i druge važne obavijesti.

No, prijava na Središnji državni portal preko AAI@EduHr-a ima i nedostatke. Razina sigurnosti takve prijave je 2, što znači da na ovaj način ne možete zatražiti promjenu boravišta ili izdavanje vozačke dozvole. Za to trebate ePass korisničko ime i lozinku koje izdaje Financijska agencija (FINA).

Sustav e-Građani pokrenula je Vlada Republike Hrvatske s ciljem modernizacije, pojednostavljenja i ubrzanja komunikacije građana i javne uprave. Prijaviti se može pomoću elektroničke osobne iskaznice, mTokena, ePASS-a, AAI@EduHr identiteta, HZZO-a, tokena raznih banaka ili korisničkim podacima drugih kompanija.

FOTO: FLICKR