Nastavljaju se suđenja u velikoj osječkoj aferi "Indeks"

Za ispit iz Matematike 1 000, a iz Računovodstva 800 eura

Ekonomski fakultet

Ovaj su se tjedan nastavila suđenja optuženima u aferi Indeks na osječkom Ekonomskom fakultetu. Jedna od svjedokinja za prolaznu ocjenu iz Matematike dala 1 000 eura, janje i prase.

Nakon što je optužnice protiv profesora, studenata i posrednika na Pravnom fakultetu u Osijeku potvrdio zagrebački Županijski sud, nastavljaju se suđenja u aferi Indeks zbog korupcije na osječkoj "ekonomiji". Među 38 optuženika koji se nisu nagodili s USKOK-om su i profesori Miljenko Crnjac i Luka Crnković, posrednik Božo Omazić, kao i studenti Dragana Karlušić, Branko Maravić i Dražen Šestić. 

Studentica Barbara Lukavečki već je ranije priznala sudjelovanje u aferi i nagodila se s USKOK-om, a ovaj je tjedan svjedočila o kupovini ispita iz Matematike i Financijskoga računovodstva:

- Suprug i ja smo došli do broja telefona posrednika Ivana Vukadinovića i dogovorili susret. Cijena za matematiku bila je 1 000 eura. Dogovor je bio da ja prijavim redovno ispit, izađem na pismeni. Tako sam i učinila te sam pala na pismenom. Potom mi je rečeno da na usmeni dođem prije svih studenata u ured profesora Crnjca. Došla sam kod profesora u ured, predstavila mu se, on je već bio upućen u sve. Znao je zašto sam došla. Pitao me kako mi je na poslu i upisao mi ocjenu dovoljan bez ispitivanja gradiva - sudskom je vijeću ispričala Lukavečki. 

Osim novca, posrednik Vukadinović od njih je tražio i janje i prase, što su mu također dali, dodala je Lukavečki. Isti je posrednik za ispit iz Računovodstva kod profesora Crnkovića tražio 800 eura, koji su osigurali svjedokinji prolaznu ocjenu, iako je pala pismeni ispit. 

Sudac Darko Krušlin pitao je svjedokinju zašto se uopće odlučila na kupovinu ispita, na što je Lukavečki odgovorila kako je na ispit iz Financijskog računovodstva ranije izlazila šest puta, no svaki puta je pala, unatoč instrukcijama. Za kupovinu ispita iz Matematike odlučila se odmah jer je zaposlena i nije imala vremena odlaziti na predavanja. Pošto je čula da se "sve može riješiti", Lukavečki je došla do posrednika Vukadinovića koji joj je rekao kako sve ide preko profesora Gorana Marijanovića koji dalje sve dogovara s određenim profesorima.

Marijanović je inače prvooptuženi u aferi Indeks, a s USKOK-om se nagodio za bezuvjetnih godinu dana u zatvoru i još godinu i 11 mjeseci koje neće izvršiti ukoliko u roku od pet godina ne počini novo kazneno djelo.

Suđenja u aferi Indeks i dalje se nastavljaju. 

Komentari na članak

Vezani članci

34. Osječko ljeto mladih

Besplatni koncerti

34. Osječko ljeto mladih u humanitarnom tonu

Ovogodišnje svečano otvorenje Osječkog ljeta mladih održat će se u srijedu, 4. lipnja 2014. godine na Rektoratu, s početkom u 16 sati. Većina programa održavat će se u baroknoj jezgri, Tvrđi.

https://pixabay.com/en/graduation-scroll-cap-university-2148715/

Tržište cvjeta

Dobar dan, može jedan završni rad?

Istražili smo mišljenja i pravilnike o plagiranju i prezentiranju tuđeg rada kao svojeg, a javili smo se i na nekoliko profila koji nude usluge pisanja završnih i diplomskih radova. Cijena? Prava sitnica, samo 1300 kn.

Otvorenje Kreativne riznice 2018

Kreativna riznica

Osijek pokazuje primjer kreativnog sveučilišnog grada

Već četvrtu godinu EFOS otvara svoja vrata raznovrsnim događanjima kojima je cilj promicanje kulture i kreativnosti te promišljanje o kulturnoj baštini i kreativnim transformacijama njezinih dobara u proizvode.

Marija Završki, FOTO: Privatna arhiva

Osijek četvrtkom

S prosjekom 5,0 i studentskim poslovima do brojnih televizijskih priloga na Televiziji Slavonije i Baranje

Marija Završki magistrica je kulturologije koja trenutno radi na Televiziji Slavonije i Baranje te pohađa Poslijediplomski studij na bivšem fakultetu. Može se pohvaliti s nekoliko stotina novinskih priloga iz domene kulture, gospodarstva i društvenih događanja, raznolikim volonterskim iskustvom, onim ispred i iza kamera te tribinama i izložbama čiji je idejni začetnik. Uz sve to, dobitnica je Rektorove nagrade u akademskoj godini 2014/2015. za izvrstan seminarski rad „Meandriranje jugoslavenskim književnim bastardom” i diplomirala je kao najbolji student u generaciji s najvišim mogućim prosjekom ocjena 5,0.

Matej Pilaš, FOTO: Matej Pilaš

Intervju s požeškim fotografom na osječkoj adresi

„Bitno je razumjeti svjetlo, shvaćati boje, uhvatiti emocije i trenutak, slušati sebe i svoje ideje“

Zajednički nazivnik za pojmove fotografija, elektrotehnika, planinarenje, pivo i hrana je Matej Pilaš, požeški student na osječkom FERIT-u, ali prije svega ogromni zaljubljenik u fotografiju.