Nastavljaju se suđenja u velikoj osječkoj aferi "Indeks"

Za ispit iz Matematike 1 000, a iz Računovodstva 800 eura

Ekonomski fakultet

Ovaj su se tjedan nastavila suđenja optuženima u aferi Indeks na osječkom Ekonomskom fakultetu. Jedna od svjedokinja za prolaznu ocjenu iz Matematike dala 1 000 eura, janje i prase.

Nakon što je optužnice protiv profesora, studenata i posrednika na Pravnom fakultetu u Osijeku potvrdio zagrebački Županijski sud, nastavljaju se suđenja u aferi Indeks zbog korupcije na osječkoj "ekonomiji". Među 38 optuženika koji se nisu nagodili s USKOK-om su i profesori Miljenko Crnjac i Luka Crnković, posrednik Božo Omazić, kao i studenti Dragana Karlušić, Branko Maravić i Dražen Šestić. 

Studentica Barbara Lukavečki već je ranije priznala sudjelovanje u aferi i nagodila se s USKOK-om, a ovaj je tjedan svjedočila o kupovini ispita iz Matematike i Financijskoga računovodstva:

- Suprug i ja smo došli do broja telefona posrednika Ivana Vukadinovića i dogovorili susret. Cijena za matematiku bila je 1 000 eura. Dogovor je bio da ja prijavim redovno ispit, izađem na pismeni. Tako sam i učinila te sam pala na pismenom. Potom mi je rečeno da na usmeni dođem prije svih studenata u ured profesora Crnjca. Došla sam kod profesora u ured, predstavila mu se, on je već bio upućen u sve. Znao je zašto sam došla. Pitao me kako mi je na poslu i upisao mi ocjenu dovoljan bez ispitivanja gradiva - sudskom je vijeću ispričala Lukavečki. 

Osim novca, posrednik Vukadinović od njih je tražio i janje i prase, što su mu također dali, dodala je Lukavečki. Isti je posrednik za ispit iz Računovodstva kod profesora Crnkovića tražio 800 eura, koji su osigurali svjedokinji prolaznu ocjenu, iako je pala pismeni ispit. 

Sudac Darko Krušlin pitao je svjedokinju zašto se uopće odlučila na kupovinu ispita, na što je Lukavečki odgovorila kako je na ispit iz Financijskog računovodstva ranije izlazila šest puta, no svaki puta je pala, unatoč instrukcijama. Za kupovinu ispita iz Matematike odlučila se odmah jer je zaposlena i nije imala vremena odlaziti na predavanja. Pošto je čula da se "sve može riješiti", Lukavečki je došla do posrednika Vukadinovića koji joj je rekao kako sve ide preko profesora Gorana Marijanovića koji dalje sve dogovara s određenim profesorima.

Marijanović je inače prvooptuženi u aferi Indeks, a s USKOK-om se nagodio za bezuvjetnih godinu dana u zatvoru i još godinu i 11 mjeseci koje neće izvršiti ukoliko u roku od pet godina ne počini novo kazneno djelo.

Suđenja u aferi Indeks i dalje se nastavljaju. 

Komentari na članak

Vezani članci

unisporthr

UniSport – poluzavršnica u košarci

VERN i Sveučilište u Zagrebu predstavljat će Sjever u Poreču

Hrvatsko sveučilišno natjecanje za akademsku godinu 2014./2015. stiglo je do poluzavršnice. Prošlog se tjedna u Osijeku održalo posljednje kvalifikacijsko natjecanje za košarkaše skupine Sjever.  

Advent u Osijeku

Kada glamur i nepraktičnost zamijene idilu

Besmisao i kaos obilježili Advent u Osijeku, ništa od studentskih cijena i sadržaja

Mnogi će se složiti da advent u Osijeku nema istu čar kao u protekle dvije godine. Toplu, rustikalnu atmosferu malog, ali smislenog i simpatičnog adventa u Tvrđi prekinula je nekakva nelogična i nesimetrična postava ovogodišnjeg adventa u centru grada. Pitanje je: što promijeniti i kako se vratiti na staro?

TOF Varaždin

Sljedeća postaja je Osijek

Tuborg Open Fair protresao Varaždin

Kandžija & Gole žene i Chew The Fat!Cro ekipa protresli su klub Rogoz sve do vrha varaždinskog HNK i sve do ranih jutarnjih sati. Jedina predstava nakon koje bole i ruke od pljeskanja i noge od plesanja oduševila je Varaždince!

sudnica

Na današnji dan

Ustanovljeno sudsko Mirandino pravilo

Prošlo je gotovo pola stoljeća od kada policijski službenici diljem svijeta pri svakom uhićenju izgovaraju dobro poznatu frazu u sudskom rječniku poznatu kao Mirandino pravilo.

Sveučilište J.J. Strossmayera Osijek

STUDENTSKI FILOZOFSKI SIMPOZIJ U OSIJEKU

Sveučilište, filozofija, obrazovne politike

Poziv za sudjelovanje na 4. studentskom filozofskom simpoziju u organizaciji studenata Odsjeka filozofije Filozofskog fakulteta u Osijeku te udruge studenata "logOS" 8. i 9. svibnja 2014.