Nastavljaju se suđenja u velikoj osječkoj aferi "Indeks"

Za ispit iz Matematike 1 000, a iz Računovodstva 800 eura

Ekonomski fakultet

Ovaj su se tjedan nastavila suđenja optuženima u aferi Indeks na osječkom Ekonomskom fakultetu. Jedna od svjedokinja za prolaznu ocjenu iz Matematike dala 1 000 eura, janje i prase.

Nakon što je optužnice protiv profesora, studenata i posrednika na Pravnom fakultetu u Osijeku potvrdio zagrebački Županijski sud, nastavljaju se suđenja u aferi Indeks zbog korupcije na osječkoj "ekonomiji". Među 38 optuženika koji se nisu nagodili s USKOK-om su i profesori Miljenko Crnjac i Luka Crnković, posrednik Božo Omazić, kao i studenti Dragana Karlušić, Branko Maravić i Dražen Šestić. 

Studentica Barbara Lukavečki već je ranije priznala sudjelovanje u aferi i nagodila se s USKOK-om, a ovaj je tjedan svjedočila o kupovini ispita iz Matematike i Financijskoga računovodstva:

- Suprug i ja smo došli do broja telefona posrednika Ivana Vukadinovića i dogovorili susret. Cijena za matematiku bila je 1 000 eura. Dogovor je bio da ja prijavim redovno ispit, izađem na pismeni. Tako sam i učinila te sam pala na pismenom. Potom mi je rečeno da na usmeni dođem prije svih studenata u ured profesora Crnjca. Došla sam kod profesora u ured, predstavila mu se, on je već bio upućen u sve. Znao je zašto sam došla. Pitao me kako mi je na poslu i upisao mi ocjenu dovoljan bez ispitivanja gradiva - sudskom je vijeću ispričala Lukavečki. 

Osim novca, posrednik Vukadinović od njih je tražio i janje i prase, što su mu također dali, dodala je Lukavečki. Isti je posrednik za ispit iz Računovodstva kod profesora Crnkovića tražio 800 eura, koji su osigurali svjedokinji prolaznu ocjenu, iako je pala pismeni ispit. 

Sudac Darko Krušlin pitao je svjedokinju zašto se uopće odlučila na kupovinu ispita, na što je Lukavečki odgovorila kako je na ispit iz Financijskog računovodstva ranije izlazila šest puta, no svaki puta je pala, unatoč instrukcijama. Za kupovinu ispita iz Matematike odlučila se odmah jer je zaposlena i nije imala vremena odlaziti na predavanja. Pošto je čula da se "sve može riješiti", Lukavečki je došla do posrednika Vukadinovića koji joj je rekao kako sve ide preko profesora Gorana Marijanovića koji dalje sve dogovara s određenim profesorima.

Marijanović je inače prvooptuženi u aferi Indeks, a s USKOK-om se nagodio za bezuvjetnih godinu dana u zatvoru i još godinu i 11 mjeseci koje neće izvršiti ukoliko u roku od pet godina ne počini novo kazneno djelo.

Suđenja u aferi Indeks i dalje se nastavljaju. 

Komentari na članak

Vezani članci

Studenti novinarstva

Kamp za mlade

Skupi znanja iz novinarstva, multimedije, plesa i primijenjenog dizajna u okviru „Pokretnih slika umjetnosti i kulture"

Pozivaju se mladi u dobi od 15 do 25 godina za sudjelovanje na kampu koji će se održati u Osijeku krajem svibnja ove godine. Prednost pri odabiru imat će nezaposleni, pripadnici nacionalnih manjina te mladi koji dolaze iz obitelji u sustavu socijalne skrbi. Prijave se zaprimaju do 5. svibnja 2018.

Borna Biljan, FOTO: Privatna arhiva

Osijek četvrtkom

„Skoro su padali u nesvijest kada sam odlučio ostati u Osijeku na Medicini, iako sam upao u Zagreb"

Borna Biljan dvadesetšestogodišnji je doktor medicine koji se trenutno specijalizira u području pedijatrije u Osijeku. Odradio je bilateralne prakse u Turskoj, Japanu i Španjolskoj te je stažirao godinu dana u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici „Sveti duh". Sudjelovao je na raznim kongresima i samostalno održavao predavanja. Unatoč trendu iseljavanja u Slavoniji, Borna se u budućnosti vidi u Osijeku gdje želi raditi i zasnovati obitelj.

SVEUČILIŠNA KNJIŽNICA I MULTIMEDIJSKI CENTAR

Radi se punom parom

Najsuvremenija Sveučilišna knjižnica i multimedijski centar niču u Osijeku

Osječani dobivaju najsuvremeniju Sveučilišnu knjižnicu i multimedijski centar za kvalitetnije znanstvenoistraživačke radove.

erasmus+

Informativna prezentacija

Sve o Erasmus+ programu za osječke studente

Studenti Sveučilišta u Osijeku pozvani su na Erasmus+ info dan kako bi saznali sve o mogućnostima studentske razmjene u zemljama EU. Informativna prezentacija održat će se 26. veljače u 12 sati.

Najava događaja

Izvještaj s panela "Što radiš, osim što studiraš?"

Poslodavci studentima: "Nemojte biti samo ono što studirate!"

Što je potrebno kako bismo se istaknuli na tržištu rada i potaknuli zanimanje poslodavca za nas, na današnjem su panelu pod nazivom "Što radiš, osim što studiraš?" otkrili uspješni mladi poduzetnici iz područja IT-a i (digitalnog) marketinga.