Nastavljaju se suđenja u velikoj osječkoj aferi "Indeks"

Za ispit iz Matematike 1 000, a iz Računovodstva 800 eura

Ekonomski fakultet

Ovaj su se tjedan nastavila suđenja optuženima u aferi Indeks na osječkom Ekonomskom fakultetu. Jedna od svjedokinja za prolaznu ocjenu iz Matematike dala 1 000 eura, janje i prase.

Nakon što je optužnice protiv profesora, studenata i posrednika na Pravnom fakultetu u Osijeku potvrdio zagrebački Županijski sud, nastavljaju se suđenja u aferi Indeks zbog korupcije na osječkoj "ekonomiji". Među 38 optuženika koji se nisu nagodili s USKOK-om su i profesori Miljenko Crnjac i Luka Crnković, posrednik Božo Omazić, kao i studenti Dragana Karlušić, Branko Maravić i Dražen Šestić. 

Studentica Barbara Lukavečki već je ranije priznala sudjelovanje u aferi i nagodila se s USKOK-om, a ovaj je tjedan svjedočila o kupovini ispita iz Matematike i Financijskoga računovodstva:

- Suprug i ja smo došli do broja telefona posrednika Ivana Vukadinovića i dogovorili susret. Cijena za matematiku bila je 1 000 eura. Dogovor je bio da ja prijavim redovno ispit, izađem na pismeni. Tako sam i učinila te sam pala na pismenom. Potom mi je rečeno da na usmeni dođem prije svih studenata u ured profesora Crnjca. Došla sam kod profesora u ured, predstavila mu se, on je već bio upućen u sve. Znao je zašto sam došla. Pitao me kako mi je na poslu i upisao mi ocjenu dovoljan bez ispitivanja gradiva - sudskom je vijeću ispričala Lukavečki. 

Osim novca, posrednik Vukadinović od njih je tražio i janje i prase, što su mu također dali, dodala je Lukavečki. Isti je posrednik za ispit iz Računovodstva kod profesora Crnkovića tražio 800 eura, koji su osigurali svjedokinji prolaznu ocjenu, iako je pala pismeni ispit. 

Sudac Darko Krušlin pitao je svjedokinju zašto se uopće odlučila na kupovinu ispita, na što je Lukavečki odgovorila kako je na ispit iz Financijskog računovodstva ranije izlazila šest puta, no svaki puta je pala, unatoč instrukcijama. Za kupovinu ispita iz Matematike odlučila se odmah jer je zaposlena i nije imala vremena odlaziti na predavanja. Pošto je čula da se "sve može riješiti", Lukavečki je došla do posrednika Vukadinovića koji joj je rekao kako sve ide preko profesora Gorana Marijanovića koji dalje sve dogovara s određenim profesorima.

Marijanović je inače prvooptuženi u aferi Indeks, a s USKOK-om se nagodio za bezuvjetnih godinu dana u zatvoru i još godinu i 11 mjeseci koje neće izvršiti ukoliko u roku od pet godina ne počini novo kazneno djelo.

Suđenja u aferi Indeks i dalje se nastavljaju. 

Komentari na članak

Vezani članci

parni valjak Osijek

Koncert u Gradskom vrtu

FOTO: Nakon 7 godina u Osijeku Parni valjak oduševio trosatnim nastupom

Trosatni koncert Parnog valjka održan u subotu u dvorani Gradski vrt u Osijeku oduševio je brojne posjetitelje. Donosimo vam dašak atmosfere s istog.

Hrvoje Pavić, FOTO: Privatna arhiva

Osijek četvrtkom

„Povijest za mene predstavlja stil života, a ne samo znanstvenu disciplinu”

Hrvoje Pavić bivši je student Filozofskog fakulteta u Osijeku. Može se pohvaliti titulama magistra edukacije hrvatskoga jezika i književnosti i magistra edukacije povijesti. Trenutno radi kao nastavnik hrvatskog jezika u OŠ Vijenac, a istovremeno je i suradnik za marketing i odnose s javnošću u Erdutskim vinogradima d.o.o. Također je član udruge HistOs, a vremena je našao i za nastavak školovanja pa je tako upisao poslijediplomski studij moderne i suvremene hrvatske povijesti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bez obzira na jako gust raspored, Hrvoje radi poslove iz snova. Da, tri posla iz snova.

Organizatorice Filmske RUNDE

Revija kratkometražnih filmova

Preko 30 nagrađivanih filmova prikazuje ovogodišnja Filmska RUNDA

Vođen kvalitetom, ovogodišnji program Filmske RUNDE donosi selekciju profesionalnih i studentskih filmova nagrađenih na domaćim i međunarodnim festivalima, koji će se napokon zavrtiti i pred osječkom publikom.

 Povezivanje gradova sa sveučilištima u projektu Europska prijestolnica kulture

Dubrovnik, Rijeka i Osijek kandidirani za Europsku prijestolnicu kulture

Povezivanje gradova sa sveučilištima u projektu Europska prijestolnica kulture

Cilj partnerstva između gradova kandidata i njihovih sveučilišta jest uspostavljanje dugoročne suradnje koja će omogućiti šire razumijevanje načina na koje kultura može doprinijeti razvoju grada.

Nicolas Sarkozy

Afera Bettencourt

Obustavljena istraga protiv Sarkozyja

Kriminalna istraga protiv bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja u aferi Bettencourt je odbačena, javljaju francuski pravosudni izvori.