Projekt Croskills

Wienerberger i Građevinski fakultet Zagreb surađuju na edukaciji domaćih radnika

Croskills edukacija

Organizatori edukacija pokrenuli su projekt ponukani lošim stanjem na tržištu rada, neadekvatnom edukacijom radnika te nedostatkom cjeloživotnog obrazovanja radnika.

Projekt Croskills, edukacija kojom domaći radnici mogu besplatno steći vještine potrebne za kvalitetnu gradnju, energetsku obnovu i izgradnju niskoenergetskih zgrada, do kraja ljeta održava se diljem Hrvatske. Svaki radnik koji prođe edukaciju na najmodernijim materijalima za građenje, poput Wienerbergera koji je donator projekta, postat će dio registra kvalificiranih radnika u građevini.

– Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja definiralo je „Pravilnik o sustavu izobrazbe i certificiranja građevinskih radnika koji ugrađuju dijelove zgrade koji utječu na energetsku učinkovitost u zgradarstvu“ koji bi uskoro trebao biti primijenjen, a obuhvaća obveznu certifikaciju radnika te registar. – kazao je Bojan Milovanović, jedan od suradnika na projektu Croskills i docent na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

– Wienerberger pridaje značaj edukaciji, kako unutar kompanije, tako i na tržištu radne snage, gdje za to postoji velika potreba. Energetska je učinkovitost sadašnjost i budućnost gradnje. – izjavio je Tomislav Franko, Wienerbergerov product manager za Jugoistočnu Europu.

Organizatori edukacija pokrenuli su projekt ponukani lošim izvođenjem radova i građevinskom štetom koja se događa zbog lošeg izvođenja, ali i lošeg stanja na tržištu rada i neadekvatne edukacije radnika te nedostatka cjeloživotnog obrazovanja radnika.

– U školama je zastarjeli kurikulum iz 90-ih. Npr. zidar i fasader, a isto vrijedi i za druge vrste radnika, danas rade s tehnologijama koje tada nisu ni postojale pa se može reći da su radnici zapravo priučeni novim tehnologijama ili ih uopće ne koriste. Na primjer, mi ih obučavamo upotrebom najnovije tehnologije Wienerberger opeke kojom se grade E4 kuće. Zahvaljujemo se na donaciji i pomoći njihovim inženjerima koji su dali recenzije teorijskih materijala. – istaknuo je docent Milovanović.

Besplatne edukacije u svibnju održavaju se 3. i 4. u Osijeku, 5. i 6. u Karlovcu, Puli, Čakovcu i Garešnici, 12. i 13. u Bedekovčini, Zagrebu i Sisku, 16. i 17. u Osijeku te 19. i 20. u Slavonskom Brodu.

Više informacija potražite na poveznici.

Komentari na članak

Vezani članci

Mozgaonica

Pametna igraonica

U Zagrebu otvorena Mozgaonica – jedinstveno mjesto za učenje i zabavu u svijetu

Mozgaonica vas poziva da iz prve ruke saznate sve o „Think & Solve” edukacijskom programu.

studenti na okupu

Internacionalizacija diplomskog studija

Sveučilištu Sjever odobren milijunski projekt internacionalizacije strojarstva

Preko milijun kuna odobreno je Sveučilištu Sjever za brojne aktivnosti kojima će raditi na internacionalizaciji diplomskog studija strojarstva i edukaciji kako nastavnika tako i studenata.

Mrzljak, Tomičić, Mikulec

„Proizvodnja sušenog ušećerenog voća“

INTERVJU: Studenti osmislili poslovnu ideju koja bi mogla stati na kraj bacanju voća

Tim sastavljen od trojice poduzetnih studenata osmislilo je poslovnu ideju proizvodnje sušenog ušećerenog voća i pobijedio na nagradnom natječaju tvrtke AgroFructus. Nadaju se i kako će im ovaj uspjeh biti odskočna daska u karijeri nakon završetka studija.

Predstavljanje projekta 1

„Hrvatska stvara“

Pred mnogobrojnim mladima na FER-u započela velika hrvatska stvaralačka priča; visoki dužnosnici pružili potporu projektu

Tvrka STEMI i Udruga Programerko na zagrebačkom su FER-u predstavili projekt „Hrvatska stvara“. Osnivanju Code Clubova diljem države, koje isti uključuje, svoju su potporu dali ministar Pavić, veleposlanik Dalgleish, državni tajnik Antičić i brojni drugi, a svoje su izume izložili mnogi hrvatski stvaratelji.

Eurasmus ekipa

Intervju: Miško Macolić Tomičić

Eurasmus: Stranica koja nudi prakse, smještaj, vodiče i... sve što studentu treba u inozemstvu!

Projekt najbolje opisuje slogan „Eurasmus.com: Making student mobility easier“ te nudi četiri usluge veoma korisne studentima koji razmišljaju na mobilnost.