LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Novi dom za 796 studenata

Useljenje u novi paviljon u Osijeku očekuje se do jeseni 2020; saznajte kako će izgledati

Radovi na novom paviljonu u Osijeku u punom su jeku. Predviđa se kako bi on mogao postati novi dom studentima do jeseni 2020. godine. Novi moderan paviljon moći će primiti 796 studenata te će se time povećati kapacitet smještaja studentskog doma za 7%.

Radovi na novom paviljonu u Osijeku u punom su jeku. Predviđa se kako bi on mogao postati novi dom studentima do jeseni 2020. godine. Novi moderan paviljon moći će primiti 796 studenata te će se time povećati kapacitet smještaja studentskog doma za 7%.

Vijest koja zasigurno veseli osječke studente jest napredak radova na novom modernom paviljonu vrijednom više od 170 milijuna kuna. Oko 150 radnika pobrinut će se da se studenti u novi dom usele do jeseni 2020. godine, piše Glas-slavonije.hr.

Novi paviljon u Svačićevoj trebao bi primiti 796 studenata te se prostire na 17 tisuća četvornih metara. Postojeća dva paviljona dom su za 669 studenta, stoga bi izgradnjom novog modernog paviljona studentski dom trebao imati 1465 ležaja. Ukupno deset soba namijenjeno je i osobama s invaliditetom. Iz uprave Sveučilišta u Osijeku smatraju kako studenti u novom domu mogu očekivati najviše standarde, prenosi Glas Slavonije. Ovaj paviljon sam će proizvoditi struju s obzirom na to da će se na krovu nalaziti solarne ćelije, a sobe će biti klimatizirane. 


Novi studentski paviljon, FOTO: UNIOS

Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku pohađa oko 18 000 studenata, od kojih 73% ne dolazi iz Osijeka. Trenutni kapacitet domskog smještaja može primiti tek 5% studenata, a izgradnjom novog paviljona taj će se postotak podignuti na 12%.

Napredak situacije dogodio se nakon što su u rujnu novi izvođači radova preuzeli projekt. Iako je ponuda novih izvođača radova premašila budžet za 9,5 milijuna kuna, Ministarstvo znanosti i obrazovanja obećalo je kako će oni platiti tu razliku kada radovi budu gotovi. Prorektor za strategiju razvoja i financije prof. dr. sc. Drago Šubarić ističe kako bi do kraja travnja sljedeće godine trebali završiti svi građevinski radovi. Glavni inženjer radova Darko Pavlović za Glas Slavonije kazao je kako će se nakon izgradnje paviljona krenuti s uređenjem okoliša zgrade, a na samom kraju dva studentska doma povezivat će most. Pavlović je otkrio kako će čelni most, odnosno tunel, biti obložen staklenom fasadom. Prema njegovim riječima, za mjesec i pol dana planiran je završetak konstrukcije, a u međuvremenu se provode svi instalaterski radovi.

FOTO: UNIOS