Sedma međunarodna ljetna škola hrvatskog jezika i kulture

Uronite u hrvatsku kulturu na otoku Krku

Ljetna škola hrvatskog jezika i kulture u Vrbniku

Ako još nemate nikakvih planova za ljeto, ne očajavajte! Prijavite se na Sedmu međunarodnu ljetnu školu hrvatskog jezika i kulture te praznike provedite u Vrbniku, upoznajte nove ljude i proširite znanje o jeziku i kulturi svoje zemlje.

Sedmu međunarodnu školu hrvatskog jezika i kulture, koja će se održati od 17. do 24. srpnja 2016. u Vrbniku na otoku Krku, organiziraju Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu i Vrbničko kulturno društvo Frankopan.

Vrbnik je mali grad smješten na stijeni koja uranja u more na visini od oko 50 m, na sjeveroistočnom dijelu Krka. Zbog svoje bogate povijesti, Vrbnik se smatra kolijevkom pismenosti u Hrvata i jedno je od najstarijih mjesta na otoku Krku. Neke od vrbničkih osobitosti su ulica "Klančić", najuža ulica na svijetu; knjižnica "Vitezić", u kojoj se čuvaju vrijedne knjige, misali i brevijari te vidikovac "Ribarica", s kojeg se pruža prekrasan pogled na Crikvenicu i Novi Vinodolski. Vrbnik je naširoko poznat i po svojoj Žlahtini, zlatnožutom vinu koje se proizvodi na Vrbničkom polju te Valometu, pjenušcu koji se radi od vrbničke Žlahtine, a dozrijeva na dnu mora.

Po uzoru na protekle godine, škola organizira svakodnevnu nastavu hrvatskog jezika koja će uključivati pravopis, gramatiku i naglasni sustav, ali i predavanja iz hrvatske kulture. Ove godine polaznici će imati priliku pohađati i početni tečaj gradišćansko-hrvatskog jezika. Svako jutro i svaku večer organizirat će se kulturni program kako bi se predstavila baština otoka Krka. U slobodno vrijeme predviđena su dva kratka izleta te igranje kartaških igara briškule i trešete.

Za više informacija pitali smo organizatoricu i voditeljicu škole, prof. dr. sc. Sanju Vulić s Hrvatskih studija.

Tko se sve može prijaviti?

Prijaviti se mogu svi studenti koji su zainteresirani za detaljnije učenje hrvatskog jezika. Škola nudi programe za studente kroatistike i slavistike, program za ostale studente sa znanjem hrvatskog jezika te početni tečaj. Uz studente, prijaviti se mogu i osobe koje su diplomirale, a zainteresirane su za polaženje Škole.

Koji su uvjeti prijave?

Glavni uvjet je želja za znanjem. Kandidati pristupaju i malom testu poznavanja hrvatskog jezika nakon kojeg su razvrstani u grupe prilagođene njihovom znanju.

Do kada su otvorene prijave?

Prijave za ovogodišnju Školu otvorene su do 15. lipnja.

Kolike su kvote za polaznike?

Grupe za jezične vježbe uključuju od šest do deset polaznika, a Škola ih može primiti maksimalno 30. 

Tko su ovogodišnji predavači?

Jezične vježbe vode prof. dr. sc. Sanja Vulić i doktorantica Lidija Bogović, a predavanja iz hrvatske kulture također će držati profesori s Hrvatskih studija.

Kako do smještaja?

Smještaj je moguće rezervirati preko organizatora i online.

– Dosadašnjih smo godina imali odlične povratne informacije. Niz polaznika se vraća iz godine u godinu, posebno zbog toga što je za svaku godinu predviđen novi program. Prošle je godine bio tečaj poljskog jezika, a ove godine gradišćansko-hrvatskog. Uz nastavu nastojimo organizirati i popratne sadržaje kroz koje se znanje stečeno na nastavi utvrđuje na zanimljiv i nekonvencionalan način. – naglašava prof. dr. sc. Sanja Vulić te dodaje – osim Hrvata, imamo i strance. Studenti iz Poljske redoviti su polaznici još od prve Škole, a imamo i polaznike iz Koreje, SAD-a, Češke i Venezuele.

Više informacija o postupku prijave možete pronaći na Facebook stranici Škole.

Komentari na članak

Vezani članci

Sudjelujte u seminaru „Poduzetnik početnik“

Poslovna edukacija

„Poduzetnik početnik” uvodi vas u svijet poslovanja

Ako planirate pokrenuti vlastito poslovanje i naučiti nešto o poduzetničkoj klimi u kojoj se nalazite, predlažemo vam sudjelovanje na seminaru koji će zasigurno odgovoriti na sva vaša pitanja.

japan

„Vulcanus in Japan”

Studenti prirodnih i tehničkih znanosti imaju priliku živjeti i stažirati u Japanu besplatno!

Studenti najmanje četvrte godine studija prirodnih i tehničkih znanosti imaju priliku sudjelovati u programu „Vulcanus in Japan" gdje će se moći upoznati s japanskom kulturom, jezikom te radom u japanskim tvrtkama.

Novac

Financiranje studentskih programa

Objavljeni prvi rezultati Natječaja za studentske programe 2016. godine

Objavljen je Prijedlog raspodjele financijskih sredstava namijenjenih za financiranje studentskih programa koji su prijavljeni na Natječaj za studentske programe za 2016. godinu.

Izvor: Pixabay

Edukacije

FEE-ovci programirali iPhone aplikacije; iOS vještina uvrštena u kurikulum

Na iOS vještini podijeljene su diplome drugoj generaciji studenata uz koje su ove godine dobili i ECTS bodove. iOS vještina, naime, prvi je put uvrštena u programski kurikulum.

ri

Sveučilište u Rijeci

Sedmodnevna proslava obljetnice Filozofskog fakulteta, organiziran i besplatni koncert

Riječki studenti imat će ispunjen tjedan u svibnju povodom obilježavanja 20. obljetnice postojanja Filozofskog fakulteta u Rijeci. Održat će se razne radionice, predavanja, kvizovi te koncert s bogatim programom koji će se održati 10. svibnja.