Sedma međunarodna ljetna škola hrvatskog jezika i kulture

Uronite u hrvatsku kulturu na otoku Krku

Ljetna škola hrvatskog jezika i kulture u Vrbniku

Ako još nemate nikakvih planova za ljeto, ne očajavajte! Prijavite se na Sedmu međunarodnu ljetnu školu hrvatskog jezika i kulture te praznike provedite u Vrbniku, upoznajte nove ljude i proširite znanje o jeziku i kulturi svoje zemlje.

Sedmu međunarodnu školu hrvatskog jezika i kulture, koja će se održati od 17. do 24. srpnja 2016. u Vrbniku na otoku Krku, organiziraju Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu i Vrbničko kulturno društvo Frankopan.

Vrbnik je mali grad smješten na stijeni koja uranja u more na visini od oko 50 m, na sjeveroistočnom dijelu Krka. Zbog svoje bogate povijesti, Vrbnik se smatra kolijevkom pismenosti u Hrvata i jedno je od najstarijih mjesta na otoku Krku. Neke od vrbničkih osobitosti su ulica "Klančić", najuža ulica na svijetu; knjižnica "Vitezić", u kojoj se čuvaju vrijedne knjige, misali i brevijari te vidikovac "Ribarica", s kojeg se pruža prekrasan pogled na Crikvenicu i Novi Vinodolski. Vrbnik je naširoko poznat i po svojoj Žlahtini, zlatnožutom vinu koje se proizvodi na Vrbničkom polju te Valometu, pjenušcu koji se radi od vrbničke Žlahtine, a dozrijeva na dnu mora.

Po uzoru na protekle godine, škola organizira svakodnevnu nastavu hrvatskog jezika koja će uključivati pravopis, gramatiku i naglasni sustav, ali i predavanja iz hrvatske kulture. Ove godine polaznici će imati priliku pohađati i početni tečaj gradišćansko-hrvatskog jezika. Svako jutro i svaku večer organizirat će se kulturni program kako bi se predstavila baština otoka Krka. U slobodno vrijeme predviđena su dva kratka izleta te igranje kartaških igara briškule i trešete.

Za više informacija pitali smo organizatoricu i voditeljicu škole, prof. dr. sc. Sanju Vulić s Hrvatskih studija.

Tko se sve može prijaviti?

Prijaviti se mogu svi studenti koji su zainteresirani za detaljnije učenje hrvatskog jezika. Škola nudi programe za studente kroatistike i slavistike, program za ostale studente sa znanjem hrvatskog jezika te početni tečaj. Uz studente, prijaviti se mogu i osobe koje su diplomirale, a zainteresirane su za polaženje Škole.

Koji su uvjeti prijave?

Glavni uvjet je želja za znanjem. Kandidati pristupaju i malom testu poznavanja hrvatskog jezika nakon kojeg su razvrstani u grupe prilagođene njihovom znanju.

Do kada su otvorene prijave?

Prijave za ovogodišnju Školu otvorene su do 15. lipnja.

Kolike su kvote za polaznike?

Grupe za jezične vježbe uključuju od šest do deset polaznika, a Škola ih može primiti maksimalno 30. 

Tko su ovogodišnji predavači?

Jezične vježbe vode prof. dr. sc. Sanja Vulić i doktorantica Lidija Bogović, a predavanja iz hrvatske kulture također će držati profesori s Hrvatskih studija.

Kako do smještaja?

Smještaj je moguće rezervirati preko organizatora i online.

– Dosadašnjih smo godina imali odlične povratne informacije. Niz polaznika se vraća iz godine u godinu, posebno zbog toga što je za svaku godinu predviđen novi program. Prošle je godine bio tečaj poljskog jezika, a ove godine gradišćansko-hrvatskog. Uz nastavu nastojimo organizirati i popratne sadržaje kroz koje se znanje stečeno na nastavi utvrđuje na zanimljiv i nekonvencionalan način. – naglašava prof. dr. sc. Sanja Vulić te dodaje – osim Hrvata, imamo i strance. Studenti iz Poljske redoviti su polaznici još od prve Škole, a imamo i polaznike iz Koreje, SAD-a, Češke i Venezuele.

Više informacija o postupku prijave možete pronaći na Facebook stranici Škole.

Komentari na članak

Vezani članci

Wings for Life World Run

Utrka koju svatko može završiti

Sudjelujte u globalnoj utrci "Wings for Life World Run"

Globalna utrka "Wings for Life World Run" održava se na deset lokacija diljem svijeta. U Hrvatskoj, utrka kreće s Foruma u Zadru, a svi koji žele sudjelovati, moraju se prijaviti do 25. travnja.

Studenti uče

Mala pomoć

Savjeti za lakše učenje

Vrijeme kolokvija je sve bliže, a učenje bez pripreme može postati teže. Kako biste bez većih problema svladali gradivo, potrebno je imati kvalitetan plan uz koji će sve biti puno lakše.

liana3

Liana

Aplikacija koja će mnogima olakšati studiranje u inozemstvu

Liana je mobilna aplikacija koju su razvili hrvatski developeri čiji je cilj povezati iseljenike ili pak osobe koje govore isti jezik u stranim državama, a među ciljanom skupinom nalaze se i studenti.

Transparent pašteta

Reakcije na odluku Senata o Hrvatskim studijima

"Novi studenti jednostavno neće htjeti upisati naše smjerove, pogotovo ako imaju alternative na drugim fakultetima"

S druge strane, voditelj Hrvatskih studija Mario Grčević izjavio je da vjeruje kako će Hrvatski studiji s vremenom dostići status fakulteta, no da za to još uvijek nemaju zakonske uvjete. Grčevića je podržao i Studentski zbor Hrvatskih studija.

Sveučilište u Zadru

Humanitarna božićna akcija

Sveučilište u Zadru za potrebite vukovarskoga kraja

Sveučilište u Zadru sudjeluje u humanitarnoj pomoći za potrebite obitelji vukovarskoga kraja. Prilozi se skupljaju u Studentskom domu u Zadru.