Domski smještaj

U tijeku javna rasprava o novom Pravilniku za smještaj u studentske domove; evo koje promjene donosi

Cvjetno naselje dvorište paviljoni 2019

Do 19. lipnja 2019. otvoreno je javno savjetovanje o promjenama u Pravilniku o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na subvencionirano studentsko stanovanje. Najveća novost koju Nacrt predlaže dodijeljivanje je 100 bodova studentima koji do trenutka predaje dokumentacije polože sve ispite s tekuće akademske godine.

Na portalu e-Savjetovanje otvorena je javna rasprava o nacrtu Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja u kojoj zainteresirana javnost može sudjelovati do 19. lipnja. Najznačajnije izmjene tiču se načina bodovanja

Brucoši, odnosno maturanti koji prvi put upisuju prvu godinu studija, koji su ispite državne mature A razine riješili s više od 90 posto, prijašnjih su godina za to postignuće dobivali 400 bodova. Prema novom će Pravilniku dobiti 300 bodova, a maturanti koji na ispitima državne mature postignu rezultat između 80 i 90 posto, kao i prijašnjih godina, dobit će 200 dodatnih bodova. Osvojene nagrade i priznanja tijekom srednjoškolskog obrazovanja i dalje nose isti broj bodova – za jedno od prva tri mjesta na državnom natjecanju ostvaruje se 300 bodova, dok jedno od prva tri mjesta na međunarodnom natjecanju donosi 400 bodova. 

– Studenti koji prvi put upisuju prvu godinu studija, a položili su državnu maturu A razine (svi predmeti) te postigli rezultat u rješavanju obveznih ispita državne mature u ukupnom postotku:

– od 80 do 90% – ostvaruju 200 bodova

– više od 90% – ostvaruju 300 bodova.

I dalje se nagrađuju studenti dobitnici Rektorove nagrade, iako im se prema novom prijedlogu dodjeljuje 300 bodova, za razliku od prošlogodišnjih 400 bodova. Studenti dobitnici Dekanove nagrade i studenti dobitnici Pročelnikove nagrade (u slučaju veleučilišnih i sveučilišnih odjela kao ustrojstvenih jedinica) ponovno ostvaruju 200 bodova. 

Najveća novost koju Nacrt predlaže dodjeljivanje je 100 bodova studentima koji do trenutka predaje dokumentacije polože sve ispite s tekuće akademske godine:

– Studenti koji polože sve propisane ispite u tekućoj akademskoj godini (ne odnosi se na prenesene ispite iz prethodne akademske godine) ili ostvare ukupan broj ECTS bodova za tu godinu studija (u pravilu 60 ECTS bodova, uključujući i ECTS bodove za završni rad na preddiplomskome sveučilišnom ili preddiplomskome stručnom studiju) zaključno do dana prijave na natječaj, a u prethodnim godinama studiranja ostvarili su u prosjeku najmanje 55 ECTS bodova na svim razinama – ostvaruju 100 bodova.

Bodovanje na temelju socijalno-ekonomskoga statusa, bodovanje za studiranje na deficitarnim studijskim programima, uvjeti za ostvarenje izravnog prava na subvencioniranje stanovanja, kao i kriteriji za oduzimanje bodova i gubitak prava smještaja, ostali su nepromijenjeni. 

Komentari na članak

Vezani članci

Studentski ugovori, HSZ

Javno savjetovanje

Traže se vaši prijedlozi za poboljšanje Zakona o obavljanju studentskih poslova

U tijeku je javno savjetovanje novog prijedloga Zakona o obavljanju studentskih poslova. Svi su pozvani priključiti se raspravi.

Varaždin – Stari grad

Novi smještajni kapaciteti

Varaždinski studenti useljavaju u najmoderniji studentski dom u državi

Ovog su vikenda studentima predani ključevi soba studentskog doma u Varaždinu opremljenog prema najvišim standardima. Europski fondovi izgradnjom doma iskorišteni su na tehnološke inovacije i izrazitu energetsku učinkovitost, što ovaj dom čini najmodernijim u Hrvatskoj.

S.D. Stjepan Radić 005

Obnova studentskih domova

Ivšić: "Puni kapaciteti bit će useljivi za Božić"

Obnovit će se i studentske menze, a dio sredstava će se upotrijebiti za uređivanje Studentskog doma Lašćina.

S.D. Stjepan Radić 007

Odgovor sanacijskog upravitelja

Pavlović: Obnova studentskih domova neće kasniti

– Točno je da je donesena Odluka o poništenju postupka javne nabave, i to zato što su ponude bile preskupe, no poništenje neće drastično pomaknuti rokove. Postoje zakonski okviri koji nam omogućavaju ponavljanje postupka te rješavanje problema. – izjavio je Pavlović.

Teretana utezi

Fitness u zagrebačkim studentskim domovima

Teretane prilagođene studentskim džepovima

Teretane studentskih domova u ovim proljetnim mjesecima okupljaju velik broj studenata i studentica. U njima se relativno jeftino može dobiti sve potrebno za solidan trening.