LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Svečanost za volontere

U ovoj akademskoj godini odrađeno više od 800 volonterskih sati na FOI-ju

Kao i svake godine, Centar za volontiranje i humanitarni rad FOI u sklopu završne svečanosti podijelio je volonterske knjižice i priznanja za volontere. U akademskoj godini 2016./2017. bilo je aktivno 40-ak volontera Centra koji su ostvarili više od 800 volonterskih sati.

Kao i svake godine, Centar za volontiranje i humanitarni rad FOI u sklopu završne svečanosti podijelio je volonterske knjižice i priznanja za volontere. U akademskoj godini 2016./2017. bilo je aktivno 40-ak volontera Centra koji su ostvarili više od 800 volonterskih sati.

Na Fakultetu organizacije i informatike 6. je lipnja održana završna svečanost za volontere. Uslijedio je novi ciklus edukacija za volontere u sklopu kojeg je Skypeom na temu Voluntourism predavanje održala gošća predavačica iz SAD-a, Victoria Cumberbatch.

Profesorica je diplomirala na Sveučilištu Maryland, a uključena je u program Remote Year. Objavljuje za Black & Abroad i koordinatorica je programa Stephen Siller Tunnel to Towers Foundation. Tijekom studija bila je programima izvan države, a vrijeme je provela u Španjolskoj, Maroku, Vijetnamu, Japanu, Južnoj Africi, Kini i Indiji.

Kao i svake godine, Centar za volontiranje i humanitarni rad FOI u sklopu završne svečanosti podijelio je volonterske knjižice i priznanja za volontere. Kratak osvrt na volonterske aktivnosti napravile su voditeljica Centra, izv. prof. dr. sc. Sandra Lovrenčić; koordinatorica volonterskih aktivnosti, izv. prof. dr. sc. Violeta Vidaček-Hainš i studentska koordinatorica, Josipa Cvrlja, dok su sudionike pozdravili dekan, prof. dr. sc. Neven Vrček i prodekanica za međunarodnu suradnju, izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.

Svečanost je imala i humanu notu. Tako su socijalnoj samoposluzi Kruh Sv. Antuna dodijeljene namirnice i higijenske potrepštine koje su donirali nastavnici i studenti Fakulteta organizacije i informatike te stanari Studentskog doma Varaždin. Volonteri spomenutog Centra kontinuirano volontiraju na akcijama koje organiziraju udruge i organizacije, a s kojima on ima uspostavljenu suradnju.

Tako su ove godine volonteri Centra volontirali na Festivalu znanosti, u Dječjem vrtiću Varaždin, Utočištu Sv. Nikola Varaždin, Državnom prvenstvu u atletici za osobe s invaliditetom te tijekom cijele godine volontiraju u Socijalnoj samoposluzi Kruh sv. Antuna. Također, u sklopu nacionalne manifestacije Hrvatska volontira čistili su i uređivali okoliš.

U akademskoj godini 2016./2017. bilo je aktivno 40-ak volontera Centra koji su ostvarili više od 800 volonterskih sati. Najveći se angažman pokazao u aktivnostima Socijalne samoposluge gdje je ostvareno više od 460 sati. Uspjesima ovih mladih ljudi svjedoče i brojne nagrade koje su osvojili poput Rektorove nagrade, Dekanove nagrade te nagrade Naj volonterka grada Varaždina koja pokazuje da i lokalna zajednica prepoznaje njihov rad.

Zanimljivo je da se svi odluče volontirati iz približno istih razloga kao što su pomaganje drugima, doprinos zajednici, socijalna osjetljivost i slično, a u konačnici shvate koliko to doprinosi razvoju osobnosti svakog pojedinca.

Članak je objavljen u sklopu projekta Volontiranjem do znanja za 21. stoljeće. Projekt provodi udruga Studentski informativni kutak, a financira ga Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

FOTO: FOI