LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mediteranska studentska unija

U Dubrovniku se okupili predstavnici studenata iz 15 mediteranskih zemalja

Ciljevi MedNeta su olakšavanje razmjene informacija između studentskih predstavnika, izrada i promicanje zajedničkih mediteranskih politika u području društvenih, obrazovnih, ekonomskih, političkih i kulturnih interesa studenata iz mediteranske regije.

Ciljevi MedNeta su olakšavanje razmjene informacija između studentskih predstavnika, izrada i promicanje zajedničkih mediteranskih politika u području društvenih, obrazovnih, ekonomskih, političkih i kulturnih interesa studenata iz mediteranske regije.

Sveučilište u Dubrovniku od 4. do 8. ožujka bilo je domaćin generalne skupštine Mediteranske studentske unije i treće redovne sjednice Hrvatskog studentskog zbora, koji je bio i glavni organizator ovog događaja.  

Hrvatski studentski zbor, kao koordinativno i predstavničko tijelo svih studenata u Hrvatskoj, surađuje sa studentima i na međunarodnoj razini. U međunarodne odnose uključen je preko European Students' Union-a (ESU) i Mediterranean Network of Students-a (MedNet).

Tako je zahvaljujući kvalitetnoj aktualnoj postavi izborio i domaćinstvo za organizaciju 11. Generalne skupštine Mediteranske unije na kojoj su ugostili predstavnička studentska tijela 15 država šire Mediteranske regije.

Najveći dio organizacije preuzeo je zbor domaćin. Prvi radni dan bio je rezerviran za panel diskusije, predstavljanje članova, upoznavanje i rješavanje aktualnih problema članica unija.

– Glavni problemi studenata svugdje u Europi su školarine i stipendije.– Andraš Šiler iz Študentske organizacije Slovenije.

Glavni ured MedNet-a smješten je na Malti. Od osnutka MedNeta, kroz izgradnju kapaciteta te održavanje seminara i sastanaka, ojačane su veze između nacionalnih predstavničkih tijela uključenih u mrežu. Ciljevi MedNeta su olakšavanje razmjene informacija između studentskih predstavnika, izrada i promicanje zajedničkih mediteranskih politika u području društvenih, obrazovnih, ekonomskih, političkih i kulturnih interesa studenata iz mediteranske regije. 

Predstavljanje novih projekata održano je u drugom dijelu dana, kad su gostima predstavljene i Europske sveučilišne igre koje nas očekuju dogodine u Zagrebu i Rijeci.

– Europske sveučilišne igre trenutno su jedan od važnijih projekata i  nadam se da će se uključiti što više studenata oko pomoći u organizaciji i volontera.– Petar Labrović, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu

Samit je sljedećeg dana svečano pozdravila rektorica dubrovačkog Sveučilišta, prof. dr. sc. Vesna Vrtiprah. Radi vremenskih neprilika, visoki dužnosnici bili su spriječeni stići na svečanost, ali su u Dubrovnik zato stigli svi predstavnici Hrvatskog studentskog zbora koji su iskoristili vrijeme kako bi održali i treću redovnu sjednicu. Glavna tema bio je prijedlog izmjena i dopuna Zakona o  studentskom zboru. Radi se o velikom i zahtjevnom zadatku, ali zajednički se pripremaju kako bi svoje prijedloge predstavili Ministarstvu.

           – Izmjenom Zakona o studentskom zboru želimo postaviti čvrste temelje budućim generacijama, kako bi oni što efikasnije funkcionirali na svim poljima i potaknuli             uključivanje što više studenata u studentski zbor.– Aleksandar Šušnjar, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci.

Razgledavanje grada, upoznavanje s njegovom poviješću i kulturnom baštinom te neformalna druženja kojima se dolazi do novih projekata, ali i novih poznanstva i  prijateljstva, zaokružili su ovu priču mladih koju su potaknuli i nastavljaju poticati sami studenti.

Video donosi emisija Indeks.

FOTO: HSZ