Karijerno promišljanje i razvitak

(Tje)dan karijera na FOI-ju okupio brojne poslodavce, visokoobrazovne institucije i tisuće studenata

Glavni panelisti

Na aktivnostima Tjedna karijera sudjelovalo je preko 1000 studenata, što je pridonijelo njihovom aktivnijem promišljanju o planiranju buduće karijere te stjecanju dodatnih stručnih znanja potrebnih na tržištu rada.

Od ponedjeljka 2. svibnja do petka 6. svibnja 2016. godine, s centralnim događanjem u petak 6. svibnja, održao se peti po redu (Tje)dan karijera na Fakultetu organizacije i informatike. Radi se o glavnom događaju u organizaciji FOI-jevog Centra za podršku studentima i razvoj karijera koji je usmjeren na karijerno promišljanje te povezivanje poslodavaca, institucija, alumnija i studenata, a najveća ovogodišnja novost je proširenje programa na čitav tjedan.

(Tje)dan karijera okupio je više od 100 predstavnika renomiranih poslodavaca, visokoobrazovnih institucija, alumnija i drugih dionika u sustavu visokog obrazovanja koji su sudjelovali u nizu aktivnosti poput predavanja, radionica, panel diskusija i okruglog stola. Aktivnostima je prisustvovalo i više od 1000 studenata.

Ovogodišnje izdanje donijelo je pregršt aktivnosti usmjerenih na karijerno promišljanje i razvitak, i to posebice unutar pozvanih predavanja i radionica koje je za studente održalo više od 30 poslodavaca iz IT i biznis branše. U Tjednu karijera, od ponedjeljka do četvrtka, održalo se ukupno 19 predavanja i četiri radionice od strane predstavnika poduzeća.

U četvrtak 5. svibnja, uz ostala događanja, održao se i okrugli stol pod nazivom Kako visoka učilišta podržavaju razvoj karijera studenata?. Predstavljeni su dosadašnji rezultati istraživačkog projekta Razvoj modela za pružanje podrške diplomantima u ranom razvoju karijera sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda u sklopu programa Razvoj ljudskih potencijala 2007.-2013., kojima se ukazalo na važnost teme razvoja karijera studenata i u istraživačkom smislu.

Zadnji dan  započeo je glavnom panel diskusijom s poslodavcima u kojoj su sudjelovali Gordana Kovačević, predsjednica Uprave u kompaniji Ericsson Nikola Tesla, Damjan Mravunac, CMO u CROteamu, Hrvoje Prpić, CEO u Trilleniumu, Damir Sabol, CEO u Photomathu, i Alan Sumina, suosnivač Nanobita, a raspravu je moderirao Matija Kopić, osnivač i CEO tvrtke Farmeron te ujedno FOI alumni.

Na panel raspravi sudionici su sa studentima podijelili svoja iskustva oko početaka karijere te mogućnosti i izazove iz svijeta poslovanja u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu. Također su prokomentirali situaciju u Hrvatskoj vezanu uz poduzetništvo i prilagođenost obrazovanja suvremenim trendovima. Bilo je riječi i o trendovima budućnosti na tržištu tehnologije te o mogućnostima razvoja za hrvatska poduzeća u zemlji i globalno.

Foto: FOI
 
Nakon panel diskusije dvadesetak poslodavaca se po brzom postupku, odnosno, pitch prezentacijama predstavilo prisutnim studentima i studenticama, a studenti su najboljom ocijenili prezentaciju tvrtke Infinum sa živopisnom prezentacijom tipičnog radnog dana u Infinumu i dodijelili nagradu Best Employer Pitch.

Nakon okrijepe, nekadašnji FOI-jevci i FOI-jevke – FOI alumni, zajedno sa studentima i Upravom Fakulteta, unutar FOI parlaonice prodiskutirali su neke od gorućih tema vezanih uz karijere, poslovanje, IT i biznis industriju te prelazak sa studija na posao.

U posljednjem dijelu programa prisutni poslodavci imali su još jednu priliku da impresioniraju studente, i to putem dijela agende Tech Showcase na kojem su se, naoružani promotivnim materijalima, proizvodima i novim tehnologijama predstavljali studentima, dok su oni prikupljali informacije o mogućnostima stručnih praksi, zapošljavanja i karijernim prilikama.

Foto: FOI
 
Kao završni dio programa uslijedila je prilika za sve prisutne poslodavce, alumnije, studente i nastavnike da podijele dojmove te se umreže i druže u neformalnoj atmosferi u dijelu programa Alumni & Employer Hangout.

Komentari na članak

Vezani članci

NEM 2015

NEM u Dubrovniku

Studentima osigurane besplatne akreditacije za najveće okupljanje medijskh profesionalaca

Na konferenciji će sudjelovati neka od najvećih imena svjetske medijske scene, među kojima su producentica Simpsona Bonita Pietila, producent Trilogije Millennium Peter Nadermann i autor serije Oz Tom Fontana

Rijeka, ordinacija obiteljske medicine

SVEUČILIŠTE U RIJECI

Za riječke studente, u nepromijenjenom radnom vremenu, od sada brine novi liječnik – Josip Eljuga

Od 9. rujna studentima riječkog Sveučilišta na raspolaganju je novi liječnik – Josip Eljuga, dr. med. Radno vrijeme ordinacija ostaje nepromijenjeno. Kako bi studenti ostvarili pravo na zdravstvenu zaštitu, potrebno je osobno doći u ordinaciju.

Menzona

Mobilna aplikacija namijenjena studentima

Menzona: Zbogom lutanje po gradu, zbogom gladi

Sve informacije o zagrebačkim menzama na jednom mjestu

foto

Ministarstvo znanosti i obrazvanja

Ažurirane rang-liste za dodjelu državnih stipendija u E kategoriji

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je ažuriranu rang-listu državnih stipendija za akademsku godinu 2017/2018. u E kategoriji.

Predavanje

Česte pogreške

Akademsko snalaženje 101: Kako profesoru napisati „e-mail”?

Kako bismo spriječili buduće probleme koji se javljaju kod pisanja e-mailova profesorima, donosimo vam savjete koji će vam zasigurno pomoći u takvim situacijama.