Šangajska rang-lista sveučilišta

Sveučilište u Zagrebu ponovno proglašeno jednim od najuglednijih u svijetu

Sveučilište u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu četvrti se put našlo na Šangajskoj rang-ljestvici. Samim time uvršteno je na popis tri posto najkvalitetnijih sveučilišta svijeta.

Prije nekoliko je dana objavljena Šangajska rang-lista sveučilišta prema kojoj je Sveučilište u Zagrebu ponovno uvršteno na popis 500 najuglednijih sveučilišta svijeta. Ovaj je status najveće hrvatsko sveučilište držalo i tri godine za redom, od 2011. do 2013. godine, a ove se godine ponovno plasiralo među 3 posto najkvalitetnijih sveučilišta u svijetu.

Šangajski popis 500 najboljih svjetskih sveučilišta (Academic Ranking of World Universities; ARWU) najpoznatije je i najutjecajnije te jedno od najcitiranijih rangiranja svjetskih sveučilišta koje od 2003. godine provodi i objavljuje sveučilište Jiao Tong. Ljestvica se temelji na nizu pokazatelja znanstveno-istraživačkog te akademskog uspjeha među kojima se ističu suradnja s alumnijima, broj istraživača čiji se radovi citiraju u znanstvenim publikacijama, broj radova objavljenih u svjetski poznatim znanstvenim časopisima Nature i Science te broj radova indeksiranih u relevantnim bazama, kao i akademski uspjeh.

Iz zagrebačkog sveučilišta navode da je ovo velik uspjeh za našu malu zemlju. Smatraju kako će on poslužiti kao motivacija za daljnju konkurentnost ovoga, ali i ostalih hrvatskih sveučilišta na svjetskoj obrazovnoj sceni.

Prvih deset mjesta ljestvice podijelili su SAD i Velika Britanija, a američki je Harvard na samom vrhu 14. godinu za redom. Od europskih sveučilišta najviše je rangiran Švicarski federalni institut za tehnologiju koji se nalazi na 19. mjestu, a od bližih nam susjeda najbolje je plasirano rimsko sveučilište Sapienza. Cijeli popis pogledajte na poveznici.

Komentari na članak

Vezani članci

Rektorat pročelje

Četiri kategorije dodjele stipendija

Sveučilište u Zagrebu objavilo Natječaj za stipendije u akademskoj godini 2014/2015.

Za svakog je studenta odvojen iznos od 10 000 kuna koji će se raspodjeliti na 10 mjeseci po 1000 kuna.

Rektorat pročelje

Sveučilište u Zagrebu

Predstavljanje Programa postakademskoga samozapošljavanja na Sveučilištu u Zagrebu

Riječ je o potpuno novom i inovativnom pristupu u stvaranju, selektiranju i praćenju mladih poduzetnika, koji započinje već upisom studenata na fakultet.

Konferencija

Srce DEI 2017.

Konferencija o novim informacijskim i komunikacijskim tehnologijama u obrazovanju

Konferencija za stručnjake koji se bave planiranjem, implementacijom i primjenom novih informacijskih tehnologija u znanosti i visokom obrazovanju, napredne korisnike takvih tehnologija, ali i sve one koje takve vrste tehnologija profesionalno zanimaju.

Sveučilište - natpis

Stvaranje viška kadrova na tržištu

Sveučilište u Zagrebu razmišlja o ukidanju jesenskih upisnih rokova

Sveučilište u Zagrebu počelo je ozbiljno razmatrati ukidanje jesenskog upisnog roka prilikom prijava na fakultet. Razlog tome je, među ostalim, kritika Vlade na sadašnje stanje nezaposlenosti.

Ulaz

JOŠ JEDNO SLAVLJE ZAGREBAČKOG SVEUČILIŠTA

Ekonomski fakultet u Zagrebu slavi 93. rođendan

Ekonomski fakultet u Zagrebu sutra će proslaviti svoj 93. rođendan, a mnogi ne znaju da je na samom početku nosio naziv Visoke škole za trgovinu i promet...