Financiranje studentskih aktivnosti

Sveučilište u Splitu za najbolje ovogodišnje studentske projekte iz upisnina izdvojilo čak 1,8 milijuna kuna

Kampus

Studentske udruge koje djeluju pod okriljem splitskog sveučilišta ove su godine za svoje djelovanje i kvalitetne projekte nagrađene pozamašnim financijskim sredstvima kojima se podupire i omogućava realizacija najzanimljivijih i najinovativnijih studentskih ideja.

U srijedu, 13. lipnja, predstavnici studentskih udruga sastali su se s rektorom splitskoga sveučilišta prof. dr. sc. Šimunom Anđelinovićem kako bi potpisali Ugovore o dodjeli nenatječajnih sredstava ostvarenih iz upisnina studenata Sveučilišta u Splitu u akademskoj godini 2017/2018. Novčana sredstva u ukupnom iznosu od gotovo 1,8 milijuna kuna koja su ove godine dodijeljena splitskim studentskim udrugama namijenjena su financiranju kvalitetnih studentskih projekata iz tri područja djelovanja: sportskih aktivnosti, znanosti i tehnologije te kulture i umjetnosti.

Osim studenata nositelja studentskih projekata te splitskoga rektora, procesu potpisivanja ovogodišnjih ugovora prisustvovali su i prorektori Sveučilišta prof. dr. sc. Branko Matulić, prorektor za kvalitetu, kulturu i umjetnost, prof. dr. sc. Marko Rosić, prorektor za logistiku, informacijsku infrastrukturu i optimizaciju te Josip Podrug, predsjednik splitskog Studentskog zbora.

Ovakav postupak dodjele financijskih sredstava ima značajan i pozitivan utjecaj na studente kojima se na taj način pruža izvanredna prilika da pokažu vlastitu kreativnost, inovativnost i talente. Rezultat takve vrste studentskog angažmana i truda vidljiv je u procesu realizacije vrlo kvalitetnih projekata koji su od iznimne važnosti za razvoj i napredak cjelokupnog Sveučilišta. Neki od najboljih dosadašnjih primjera najuspješnijih splitskih studentskih projekata svakako su festival DIPLOMAC, čiji su kreatori studenti Glume s Umjetničke akademije, kao i projekt Formule i prototipa trkaćeg motora čiji su autori vrijedni studenti strojarstva s FESB-a.

Predstavnici studentskih udruga sa splitskim rektorom, FOTO: Sveučilište u Splitu

Prilikom dodjele i potpisivanja ugovora splitski se rektor posebno zahvalio članovima Povjerenstva koji su vrednovali i odabrali najbolje studentske projekte, ali i prorektorima koji su, svaki u svome području, pomogli pri odabiru najkvalitetnijih. Prema riječima prorektora Matulića, projekti iz područja kulture iznjedrili su niz zanimljivih i kreativnih studentskih ideja i aktivnosti zahvaljujući kojima se podigla vidljivost te značaj kulture i umjetnosti, ne samo na Sveučilištu, već i u čitavom gradu. 

U području sporta, kako je kazao prorektor Rosić, pri evaluaciji projekata vodilo se računa o ravnoteži između dvaju elemenata: vrhunskog sporta i rekreacije. Predsjednik Studentskog zbora Josip Podrug naglasio je kako će svoje projekte, osim nenatječajnim sredstvima, studenti moći financirati i natječajnim sredstvima iz upisnina, a naposljetku i putem natječaja Studentskog zbora. Zahvaljujući tome mnogi će se kvalitetni studentski projekti moći realizirati, a to je od velike važnosti ne samo za splitske studente, već za cijelo Sveučilište grada pod Marjanom. 

Komentari na članak

Vezani članci

Kreativni fond mladih Uzgon financirao deset projekata mladih

Zaklada Zamah

„Kreativni fond mladih Uzgon" financirao deset projekata mladih

Filantropskim projektom nazvanim „Kreativni fond mladih UZGON" financiraju se projekti mladih i za mlade. Fond podupire organizacije prepoznavanjem i omogućavanjem realizacije njihovih inovativnih i utjecajnih ideja.

Damir Boras

Sveučilište u Zagrebu

Prof. dr. sc. Damir Boras stupio na dužnost rektora Sveučilišta u Zagrebu

Prof. dr. sc. Damir Boras, dosadašnji dekan Filozofskog fakulteta, stupio je 1. listopada 2014. na dužnost rektora Sveučilišta u Zagrebu.

Youth Citizen Entrepreneurship Competition

NATJEČAJ: Youth Citizen Entrepreneurship

Predstavite svoje ideje i projekte u Berlinu

Ova globalna inicijativa služi podupiranju i osnaživanju mladih poduzetnika i inovatora.

rektor

Mandatno razdoblje od 2018. do 2022.

S tri glasa više od Anđelinovića Dragan Ljutić izabran za rektora splitskog sveučilišta

Senat Sveučilišta u Splitu izabrao je prof. dr. sc. Dragana Ljutića za novog rektora drugog najvećeg sveučilišta u državi. Osvojivši 3 glasa više, novoizabrani je rektor pobijedio prof. dr. sc. Šimuna Anđelinovića, koji je na čelu splitskog sveučilišta proveo posljednje četiri godine.

Sveučilište u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu

Brucoši RGN-a iskazuju pripadnost akademskoj zajednici

Svake godine uoči blagdana sv. Barbare, zaštitnice rudara i opasnih zanimanja, ophodari dolaze u posjet rektoru kako bi iskazali zrelost i pripadnost akademskoj zajednici.