LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Znanstvena suradnja

Sveučilište u Splitu sa Sveučilištem Penn State planira 12 novih projekata

Bogata i plodonosna suradnja ovih dvaju sveučilišta traje već dugi niz godina, a sada je proširuju i podižu na višu razinu.

Bogata i plodonosna suradnja ovih dvaju sveučilišta traje već dugi niz godina, a sada je proširuju i podižu na višu razinu.

Sveučilište u Splitu i renomirano američko Sveučilište Penn State proširuju svoju suradnju koja traje već desetljećima. Započela je neposredno nakon završetka Domovinskog rata kada su se Vlada Republike Hrvatske i znanstvenici suočili s neugodnim izazovom – identifikacijom poginulih, mnogi od kojih su pronađeni u masovnim grobnicama. Forenzička oprema kojom su znanstvenici raspolagali bila je zastarjela, a nitko od domaćih znanstvenika nije imao znanja potrebna za uspješno provođenje tako zahtjevnog pothvata.

Dr. sc. Dragan Primorac, naš poznati znanstvenik i nekadašnji ministar obrazovanja, nalazio se na postdoktoratu na Sveučilištu u Connecticutu i odlučio je potražiti pomoć. Nakon duže neuspješne potrage obratio se Mitchellu Hollandu, vodećem stručnjaku na području forenzičke molekularne biologije, koji je tada vodio laboratorij za DNK identifikaciju vojnih snaga u Washingtonu. Primorac, Holland i drugi znanstvenici s kojima su surađivali razvili su nove tehnologije i procese koje su revolucionalizirale forenzičku znanost diljem svijeta i tako identificirali više od 90% žrtava rata.

Holland je 2005. godine počeo predavati na Sveučilištu Penn State, pomogao razviti njihov forenzički program, a sa sobom je doveo i svoje kontakte iz Hrvatske, od kojih su mnogi bili sa Sveučilišta u Splitu. Tako je počela dugogodišnja plodonosna suradnja.

– Sve što je nastalo iz ovog partnerstva došlo je s prijateljstvom između Mitcha Hollanda i mene koje je započelo prije 27 godina. Doista vjerujem da partnerstvo ne može uspjeti bez prijateljstva. To je poruka koju širim diljem svijeta kada god putujem. – rekao je Primorac. 

Iako je započelo suradnjom na području forenzike, partnerstvo se odnedavno proširilo i na druga znanstvena područja. Tako je u rujnu 2017. godine multidisciplinarna delegacija 11 studenata koju je predvodio Alen Soldo, prorektor za znanost i međunarodnu suradnju Sveučilišta u Splitu, posjetila Penn State. Studenti koji su sačinjavali delegaciju došli su iz raznih područja – od umjetnosti i inženjerstva pa sve do morske biologije.

– Sve funkcionira. Želimo podići suradnju na višu razinu. Zaista nevjerojatno, mislim kako prošle godine nije bilo tjedna u kojem na Penn Stateu nije bilo splitske delegacije ili delegacije Penn Statea u Hrvatskoj. – izjavio je Soldo.

Dr. sc. Primorac dodao je kako mu je san da ova dva sveučilišta pronađu model kako bi ostvarili jednako dobru suradnju i u drugim disciplinama, poput kemije, ekonomije, prava ili medicine. A sveučilišta čine konkretne korake kako bi ostvarila upravo taj cilj. Rade na dobivanju sredstava iz fonda Erasmus+ kako bi poboljšali mobilnost između Splita i Penn Statea. U lipnju 2017. godine delegacija studenata sa splitskog Medicinskog fakulteta posjetila je Penn State, a postoje planovi i za uzvratni posjet.

– Ovo se partnerstvo razvilo i više od mojih očekivanja – rekao je Martin Trethewey, direktor Penn State's Global Engagement Networka. – Sada imamo plan i radimo na njegovom ostvarenju i održavanju. Naš je najveći fokus na iskorištavanju sve energije nastale ovim partnerstvom. –

A novi projekti koje će zajedno financirati ova dva sveučilišta obećavaju upravo to. U planu je već 15 zajedničkih projekata:

1. Youth Aspirations, Identity, and Demographic Change in Rural Croatia: Implications for Education and Rural and Regional Development (Kai A. Schafft, Sanja Stanić)

2. High quality reconstruction of ultrasound tomography using total least squares with edge- preserving constraints (Jesse L. Barlow, Ivan Slapničar)

3. Common e-learning domain for the initial courses in the STEM (Wendy Hanna-Rose, Marko Rosić)

4. Coastal Marine Environmental Science (Renee E. Bishop Pierce, Alen Soldo)

5. Arts and Humanities Initiative (Beatriz Rivera-Barnes, Brian Willems)

6. Forensic Historical Identification (Mitchel M. Holland, Željana Bašić)

7. Sculpting Project (Cristin Millett, Robert Jozić)

8. Connecting the University of Split and Penn State Beaver through Collaborative Online International Learning (Jenifer Cushman, Igor Jerković)

9. Real time aerial image processing from UAV for search and rescue, firefighting and other socially useful applications (Guido Cervone, Sven Gotovac)

10. Building a long‐term collaboration between the Penn State University – College of Medicine and the University of Split School of Medicine (Ben Fredrick, Zoran Đogaš)

11. Realizing Economic Development of Tourism Linkages Through Croatian Local Food and Agricultural System (Amit Sharma, Maja Fredotović)

12. Active Learning in STEM Education (Wendy Hanna-Rose, Jasna Puizina)

13. Effects of Religion and Deployed Husbands on Women (Melissa LaBuda, Goran Kardum)

14. Customized Sustainable Housing For Split (And/Or Generic Models For Urban Development) (Jose Duarte, Hrvoje Njirić)

15. Combining Traditional Stone Crafting Techniques With Digital Technologies (Jose Duarte, Boris Trogrlić)

FOTO: UNIST.HR