Mandatno razdoblje od 2018. do 2022.

S tri glasa više od Anđelinovića Dragan Ljutić izabran za rektora splitskog sveučilišta

rektor

Senat Sveučilišta u Splitu izabrao je prof. dr. sc. Dragana Ljutića za novog rektora drugog najvećeg sveučilišta u državi. Osvojivši 3 glasa više, novoizabrani je rektor pobijedio prof. dr. sc. Šimuna Anđelinovića, koji je na čelu splitskog sveučilišta proveo posljednje četiri godine.

Na 53. sjednici Senata Sveučilišta u Splitu održanoj 28. ožujka na Ekonomskom fakultetu prof. dr. sc. Dragan Ljutić izabran je za novog rektora Sveučilišta u Splitu za mandatno razdoblje od 1. listopada 2018. godine do 30. rujna 2022. godine  Sjednici je nazočilo svih 35 članova Senata, od kojih je tajnim glasovanjem 19 dalo podršku kandidatu prof. dr. sc. Draganu Ljutiću, dok je 16 članova glasovalo za kandidata prof. dr. sc. Šimuna Anđelinovića, kako prenosi Jutarnji.hr.

Osvojivši tri glasa više od jedinog protukandidata i dosadašnjeg rektora, bivši je dekan Medicinskog fakulteta Dragan Ljutić zasjeo na čelo splitskog sveučilišta, a svoje će dužnosti službeno početi obnašati u listopadu 2018. godine. Od trenutka objave kandidatura u zainteresiranoj se javnosti, kao i u medijima, predviđala nadmoćna pobjeda Anđelinovića, pa je konačan ishod izbora u akademskim krugovima izazvao golemo iznenađenje. 

Sama sjednica Senata bila je zatvorena za javnost, a oba su kandidata uoči glasovanja dobila priliku predstaviti svoje programe koji su već ranije objavljeni na mrežnim stranicama Sveučilišta u Splitu. U svome je pobjedničkom programu splitski nefrolog Dragan Ljutić predstavio planove za budući razvoj splitskog sveučilišta koji se baziraju na povećanju razine kompetencija i standarda studenata, popularizaciji znanosti i umjetničkih aktivnosti, poticanju inventivne djelatnosti i razvoja tehnologija, kao i na povećanju znanstvene i umjetničke produktivnosti splitskog sveučilišta.

Isto tako, novoizabrani je splitski rektor u programu naglasio važnost procesa internacionalizacije Sveučilišta u Splitu, njegova razvoja kao ishodišta poduzetništva te središta koje će uspostaviti uvjete za učinkovito i kvalitetno provođenje programa cjeloživotnog obrazovanja. Glavni planovi programa za daljnji prostorni razvoj i proširenje infrastrukture splitskog sveučilišta obuhvaćaju podizanje razine prostornog standarda i opremljenosti, unaprjeđenje informacijsko-komunikacijske infrastrukture u svim segmentima, kao i proces izgradnje infrastrukturnih oblika namijenjenih smještaju i prehrani studenata. 

Novi je rektor na kratkoj konferenciji za novinare rekao je da mu je čast što je izabran za rektora najpropulzivnijega sveučilišta na ovim prostorima, dodavši da je ono takav uspjeh doživjelo zahvaljujući svim djelatnicima od začetka fakulteta i sveučilišta pa sve do danas.

– Timski rad izuzetno je bitan jer danas jedan čovjek ne može sam. Ako netko nema dobar tim, informacije i komunikaciju, ne može uspjeti. Moj prioritet u mandatu bit će studenti, daljnje razvijanje STEM područja, ali i njegovanje humanističkih djelatnosti, umjetnosti i kulture jer nije sve podložno komercijalizaciji – poručio je Ljutić, prenosi Jutarnji.hr.

Najavio je da će sveučilište i dalje razvijati suradnju s drugim sveučilištima širom svijeta te prožimati znanost i struku.

– Sve nastavljamo; uključit ćemo i veliki krug ljudi. Dobro je da širimo mostove, a svaki čovjek koji na određen način može doprinijeti našem sveučilištu dobrodošao je i bit će mu otvorena vrata – izjavio je Ljutić.

Studentima je poručio kako će ih maksimalno poštovati, omogućiti im nove načine edukacije, uključiti ih u rad fakulteta te im omogućiti dobru informiranost. Dodao je da će zbog toga sami studenti moći izabrati osobu iz studentske populacije koja će za vrijeme njegova mandata postati pomoćnikom rektora za studentska pitanja. Ovom je prilikom najavio i mogućnost otvaranja novih studija u Splitu jer sveučilište ima dobru perspektivu, a postoji i veliko zanimanje studenata za studiranje u tom gradu.

Komentari na članak

Vezani članci

Naslovna

Festival znanosti u Rijeci

FOTO: Dan otvorenih vrata Odjela za biotehnologiju

U sklopu Festivala znanosti koji je obilježen diljem Hrvatske mnogi fakulteti održali su Dan otvorenih vrata. Među njima je Odjel za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci gdje su posjetitelji mogli vidjeti laboratorije i doznati čime se bave profesori i studenti.

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Gdje je zapelo?

Nakon velikih najava o prenamjeni hotela Mursa u studentski dom, sada šute i Ministarstvo i Rektorat

Dok će za gradnju novoga paviljona studentskog doma na kampusu trebati do tri godine, Hotel Mursa mogao je biti spreman za useljenje studenata u nekoliko mjeseci. No, osječki studenti i ove će akademske godine morati plaćati (pre)visoke cijene privatnog smještaja jer o obnovi Murse šute i Ministarstvo i Rektorat.

Primatijada 2015., FOTO: Facebook

Drugi znanstveno-sportski susret PMF-ovaca

Primatijada 2015. održava se u Poreču

Radi se o najvećem okupljanju studenata prirodoslovno-matematičkih fakulteta u Hrvatskoj kojemu je cilj populariziracija znanosti kroz međusobno povezivanje studenata prirodoslovno-matematičkih znanosti. 

Glavni panelisti

Karijerno promišljanje i razvitak

(Tje)dan karijera na FOI-ju okupio brojne poslodavce, visokoobrazovne institucije i tisuće studenata

Na aktivnostima Tjedna karijera sudjelovalo je preko 1000 studenata, što je pridonijelo njihovom aktivnijem promišljanju o planiranju buduće karijere te stjecanju dodatnih stručnih znanja potrebnih na tržištu rada.

STUDOM 2017

Sportski studentski turnir

Vatrometna završnica međudomskog turnira STUDOM

Tijekom proteklih mjesec dana u Zagrebu se održao međudomski turnir STUDOM koji je okupio studente s boravištem u zagrebačkim domovima. Studenti su svoje sportske vještine pokazali u košarci, malom nogometu, odbojci i stolnom tenisu, a pritom se i dobro zabavili.