Mandatno razdoblje od 2018. do 2022.

S tri glasa više od Anđelinovića Dragan Ljutić izabran za rektora splitskog sveučilišta

rektor

Senat Sveučilišta u Splitu izabrao je prof. dr. sc. Dragana Ljutića za novog rektora drugog najvećeg sveučilišta u državi. Osvojivši 3 glasa više, novoizabrani je rektor pobijedio prof. dr. sc. Šimuna Anđelinovića, koji je na čelu splitskog sveučilišta proveo posljednje četiri godine.

Na 53. sjednici Senata Sveučilišta u Splitu održanoj 28. ožujka na Ekonomskom fakultetu prof. dr. sc. Dragan Ljutić izabran je za novog rektora Sveučilišta u Splitu za mandatno razdoblje od 1. listopada 2018. godine do 30. rujna 2022. godine  Sjednici je nazočilo svih 35 članova Senata, od kojih je tajnim glasovanjem 19 dalo podršku kandidatu prof. dr. sc. Draganu Ljutiću, dok je 16 članova glasovalo za kandidata prof. dr. sc. Šimuna Anđelinovića, kako prenosi Jutarnji.hr.

Osvojivši tri glasa više od jedinog protukandidata i dosadašnjeg rektora, bivši je dekan Medicinskog fakulteta Dragan Ljutić zasjeo na čelo splitskog sveučilišta, a svoje će dužnosti službeno početi obnašati u listopadu 2018. godine. Od trenutka objave kandidatura u zainteresiranoj se javnosti, kao i u medijima, predviđala nadmoćna pobjeda Anđelinovića, pa je konačan ishod izbora u akademskim krugovima izazvao golemo iznenađenje. 

Sama sjednica Senata bila je zatvorena za javnost, a oba su kandidata uoči glasovanja dobila priliku predstaviti svoje programe koji su već ranije objavljeni na mrežnim stranicama Sveučilišta u Splitu. U svome je pobjedničkom programu splitski nefrolog Dragan Ljutić predstavio planove za budući razvoj splitskog sveučilišta koji se baziraju na povećanju razine kompetencija i standarda studenata, popularizaciji znanosti i umjetničkih aktivnosti, poticanju inventivne djelatnosti i razvoja tehnologija, kao i na povećanju znanstvene i umjetničke produktivnosti splitskog sveučilišta.

Isto tako, novoizabrani je splitski rektor u programu naglasio važnost procesa internacionalizacije Sveučilišta u Splitu, njegova razvoja kao ishodišta poduzetništva te središta koje će uspostaviti uvjete za učinkovito i kvalitetno provođenje programa cjeloživotnog obrazovanja. Glavni planovi programa za daljnji prostorni razvoj i proširenje infrastrukture splitskog sveučilišta obuhvaćaju podizanje razine prostornog standarda i opremljenosti, unaprjeđenje informacijsko-komunikacijske infrastrukture u svim segmentima, kao i proces izgradnje infrastrukturnih oblika namijenjenih smještaju i prehrani studenata. 

Novi je rektor na kratkoj konferenciji za novinare rekao je da mu je čast što je izabran za rektora najpropulzivnijega sveučilišta na ovim prostorima, dodavši da je ono takav uspjeh doživjelo zahvaljujući svim djelatnicima od začetka fakulteta i sveučilišta pa sve do danas.

– Timski rad izuzetno je bitan jer danas jedan čovjek ne može sam. Ako netko nema dobar tim, informacije i komunikaciju, ne može uspjeti. Moj prioritet u mandatu bit će studenti, daljnje razvijanje STEM područja, ali i njegovanje humanističkih djelatnosti, umjetnosti i kulture jer nije sve podložno komercijalizaciji – poručio je Ljutić, prenosi Jutarnji.hr.

Najavio je da će sveučilište i dalje razvijati suradnju s drugim sveučilištima širom svijeta te prožimati znanost i struku.

– Sve nastavljamo; uključit ćemo i veliki krug ljudi. Dobro je da širimo mostove, a svaki čovjek koji na određen način može doprinijeti našem sveučilištu dobrodošao je i bit će mu otvorena vrata – izjavio je Ljutić.

Studentima je poručio kako će ih maksimalno poštovati, omogućiti im nove načine edukacije, uključiti ih u rad fakulteta te im omogućiti dobru informiranost. Dodao je da će zbog toga sami studenti moći izabrati osobu iz studentske populacije koja će za vrijeme njegova mandata postati pomoćnikom rektora za studentska pitanja. Ovom je prilikom najavio i mogućnost otvaranja novih studija u Splitu jer sveučilište ima dobru perspektivu, a postoji i veliko zanimanje studenata za studiranje u tom gradu.

Komentari na članak

Vezani članci

Kondomi, zaštita

Nove dimenzije spolnosti

Rezultati ankete: Dečki uglavnom ne koriste zaštitu, prezervativ najkorištenija metoda

Rezultati ankete u sklopu projekta „Nove dimenzije spolnosti” pokazali su da malo više od 70% sudionika koristi zaštitu tijekom seksa i to u većini slučajeva prezervative, oko 19% ponekad koristi zaštitu, dok 10% prakticira nezaštićeni seks.

Euri

Programi „It Lab“ i „Generalna proba“

Erste banka omogućuje studentima obavljanje plaćene stručne prakse

Erste banka otvara priliku za stručnu praksu za studente tehničkog i ekonomskog usmjerenja. Prijave traju do 30. travnja.

zavr

Josipa Miković

Zaboravila sam temu završnog rada

Pišem li ovdje o Svjetskom prvenstvu ili o završnom? Iskreno ne znam ni ja točno, ali mogu vam reći da ima svačeg po malo.

Naslovna

Priprema za razgovor za posao

12 vještina i sposobnosti koje ćete steći na fakultetu

Donosimo vam popis 12 vještina i sposobnosti kojima ćete ovladati na fakultetu i mogu vam pomoći tijekom razgovora za posao.

ITC 2015

Natjecanje iz poslovnih slučajeva

Zaposlite se u jednoj od uspješnih međunarodnih kompanija

Prijaviti se mogu studenti svih veleučilišta i sveučilišta u Hrvatskoj. Prijavljeni natjecatelji formiraju timove od 2 do 3 člana i odabiru željeni poslovni slučaj. Na kraju će oni najbolji osvojiti vrijedne nagrade.