LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prvo u Hrvatskoj

Sveučilište u Rijeci uvodi program za otkrivanje plagijata seminarskih, diplomskih i doktorskih radova

Softver je trenutno u testnoj fazi na svim sastavnicama, a ako zadovolji očekivanja, njegova primjena se očekuje već u rujnu.

Softver je trenutno u testnoj fazi na svim sastavnicama, a ako zadovolji očekivanja, njegova primjena se očekuje već u rujnu.

Sveučilište u Rijeci prvo u Hrvatskoj uvodi softver koji će kontrolirati originalnost svih seminarskih, završnih, diplomskih i doktorskih radova studenata na toj sastavnici.

Provjera će se provoditi preko sustava za e-učenje MudRi, na koji će student morati uploadati svoj rad.

Nakon što student to napravi sustav će se povezati s nekoliko baza na internetu, kao i sa preko 30 milijuna stranica te će automatski ocijeniti koliko studentov rad sliči ili ne sliči nađenome na internetu.

Prorektor za informatizaciju Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc. Zlatan Car, izjavio je kako će provjera trajati između deset minuta i tri sata, ovisno o duljini rada.

Softver je trenutno u testnoj fazi na svim sastavnicama, a ako zadovolji očekivanja, njegova se primjena očekuje već u rujnu.

Godišnje bi se njime provjerilo između pet do sedam tisuća radova, a ukoliko u sistem uđe i provjera seminarskih radova, taj broj bi se i udvostručio. Za održavanje samoga sistema, Sveučilište bi godišnje trebalo izdvojiti oko 12 000 kuna.

Riječ je o daleko isplativijem sustavu u odnosu na to da smo išli na opciju da svaki fakultet ima vlastiti sustav. U tom bi slučaju svaki fakultet godišnje morao izdvajati četiri i pol tisuće dolara i imao bi pravo samo jedno do dva korištenja po studentu. Svaka daljnja provjera rada dodatno bi se naplaćivala. Intencija nam je sve alate koji daju dodatnu vrijednost integrirati na razini Sveučilišta – rekao je prorektor za Novi list.

Nakon implementacije nad studentima u planu je uvesti provjeru znanstvenih radova i za profesore te tako stati na kraj žalbama i ekscesima koji se s vremena na vrijeme provlače kroz znanstvenu zajednicu.

FOTO: STUDENTSKI ZBOR SVEUČILIŠTA U RIJECI