Obrazovna ponuda

Sveučilište Sjever gradi prepoznatljivost kroz međunarodne projekte; u tijeku „ISD Uni”

skripte učenje

Aktualni projekt u kojem kao partner sudjeluje Sveučilište Sjever potiče jačanje komunikacije među visokoškolskim institucijama poboljšanjem uloge obrazovnih institucija kao intelektualnih centara za povećanje specifične baze znanja u regiji.

U Sveučilišnom centru Varaždin 4. srpnja održana je radionica u sklopu projekta Integrated Settlement Development Knowledge Centeres in the HU-HR Border Zone, akronima ISD Uni. Njegov je opći cilj zajednički je razvoj i isporuka ISD pilot tečaja za povećanje obrazovne ponude predmetnih lokalnih visokoškolskih ustanova i jačanje njihovih kompetencija/centara znanja. Sveučilište Sjever u ovom je projektu partner, kao i Županije Baranya (HU), dok je voditelj projekta Sveučilište u Pečuhu.  

Voditelj projekta Sveučilišta Sjever dr. sc. Matija Orešković istaknuo je važnost ovog projekta te je pritom posebno pohvalio studente:

– Projekt je usmjeren na razvoj pograničnih zona i naselja koja su slabije razvijena i neplanski rađena. S hrvatske strane uključena su tri grada - Ludbreg, Prelog i Varaždin koji su izvrsni primjer za integrirani razvoj jer se nalaze u dvije županije te su dobro povezani, dok su s mađarske strane uključeni gradovi Vilany, Siklós i Harkány. Također moram naglasiti da je sa strane Sveučilišta Sjever; konkretno Odjela za graditeljstvo na projektu aktivno radilo 11 studenata preddiplomskog studija. Oni su timskim radom na ovom projektu stekli izuzetno vrijedna iskustva koja su dobra i za sam nastavak studija, točnije diplomski studij Graditeljstvo koji od jeseni kreće na Sveučilištu Sjever. Također, jedan od važnih rezultata ovog projekta bit će i razvoj združenog kurikularnog programa čija će se implementacija naći na nekom od budućih studija, a nastat će na temelju teme samog projekta.  

Nakon uvodnog dijela i pozdravih riječi predstavnika Sveučilišta Sjever i Sveučilišta u Pečuhu – dr. Gabrielle Medvegy, na radionici je istaknuto što se sve dosad napravilo te su studenti prezentirali svoje radove i ideje vezane za integrirani razvoj naselja. Projekt ISD Uni ponajprije potiče jačanje komunikacije među visokoškolskim institucijama poboljšanjem uloge obrazovnih institucija kao intelektualnih centara za povećanje specifične baze znanja u regiji.

Međunarodna prepoznatljivost Sveučilišta gradi se na upravo na projektima ove vrste. Prorektorica za znanstveno-umjetnički rad i međunarodnu suradnju, izv. prof. dr. sc. Anica Hunjet istaknula je tom prilikom kako je Sveučilište Sjever uvijek otvoreno za suradnju u pogledu projekata, posebno međunarodnih:

– Međunarodne suradnje na projektima izuzetno su važne jer se njima poboljšavaju i znanja, vještine, kompetencije prije svega samih nastavnika koji tada svoja znanja prenose na studente. Kao Sveučilište nastojimo sudjelovati u što više prijava na natječaje, radimo brojne projekte među kojima moramo istaknuti Erasmus+; K107, K103 gdje smo ove godine za realizaciju mobilnosti i projekata dobili duplo veći iznos nego prošle. Sudjelujemo u nekoliko Interreg projekata te apliciramo i na ostale brojne natječaje. Također, u naše projekte osim nastavnika i znanstvenika, nastojimo uključiti i studente za što je dobar primjer i ovaj projekt ISD Uni. Osim projekata radimo i na razvoju novih studijskih programa, uključujući i dva nova na poslijediplomskoj razini jer želimo da grad Varaždin i cijela regija postanu centar obrazovanja – sveučilišni centar. 

Da Sveučilište Sjever prepoznaje važnost međunarodne suradnje u pogledu unaprjeđenja obrazovanja dokazuje između ostalog i združeni poslijediplomski, odnosno doktorski studij Međunarodni ekonomski odnosi i menadžement koje Sveučilište Sjever provodi u suradnji s austrijskim Sveučilištem Burgenland iz Eisenstadta.

ISD Uni odobren je za sufinanciranje u okviru Programa pogranične suradnje između Mađarske i Hrvatske 2014-2020 te je njegova vrijednost 192 tisuće eura, od čega je EU financirala 168 tisuća eura, te će trajati do prosinca 2018.

Komentari na članak

Vezani članci

Novci izbliza

Posao.hr poziva

Razmišljate nakon studiranja postati poduzetnik? Prijavite se na besplatnu edukativnu radionicu!

Portal posao.hr organizira jednodnevnu besplatnu radionicu „Postavite temelje uspješne tvrtke" i poziva sve poduzetnike početnike da iskoriste savjete vrhunskih stručnjaka

https://www.facebook.com/RitehRacingTeam/photos/pb.178599762195562.-2207520000.1570292089./2392361397486043/?type=3&theater

Ljubitelji formula

Pošaljite prijavu i postanite dio velikog projekta Riteh Racing Teama

U tijeku su prijave za sudjelovanje u velikom projektu Ritech Racing Teama.

Promocija studenata

OECD Istraživanje

Zemlje s najpismenijim magistrima

Prema najnovijem istraživanju o naprednim vještinama pismenosti među diplomiranim osobama na prvome se mjestu nalazi Japan, zatim slijedi Finska.

Coca-Cola pokreće obrazovni program za mlade

Povećanje zapošljivosti

Coca-Cola pokreće obrazovni program za mlade

– Mladi ljudi budućnost su svake države te je važno da svi udružimo snage kako bismo im omogućili da rade i svoje karijere grade ovdje u Hrvatskoj. – istaknula je Ruža Tomić Fontana.

Radionica 100

STEM edukacija

Najaktivniji polaznik Pametnih STEM radionica nagrađuje se robotom!

17. rujna 2019. godine započinje drugi ciklus Pametnih STEM radionica, čiji će najaktivniji sudionik/nica biti nagrađen robotom. Na radionicama gostuju znanstvenici s bogatim iskustvom u nastavnom i znanstvenom radu.