Sveučilište u Zagrebu

Sveučilišni Studentski zbor traži hitan sastanak s pročelnikom Grčevićem zbog spora na Hrvatskim studijima

Hrvatski studiji

Kako bi utvrdili kršenje slobodnog djelovanja i javnog govora, predstavnici Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu traže hitno očitovanje o onemogućenom održavanju primjerenoga govora na uvodnom predavanju studenata prve godine preddiplomskih studija Odjela.

Na gotovo svim fakultetima na uvodnim predavanjima brucoša gostuju predstavnici Studentskog zbora kako bi im predstavili svoj rad te im objasnili svrhu ovog tipa studentskog predstavništva. No, na Hrvatskim studijima ova je praksa izostavljena na početku nove akademske godine

Pročelnik Hrvatskih studija izv. prof. dr. sc. Mario Grčević opravdava novonastalu okolnost time što još nije održana konstituirajuća sjednica novoizabranog Zbora te, sukladno s tim, on još nije službeno započeo s radom. Pozivnica za uvodno predavanje novom je sazivu stigla 22. rujna, a tjedan dana nakon, ističu članovi, voditeljica službe za nastavu i studentska pitanja telefonski ih je obavijestila da ipak neće moći govoriti.

Na koncu je pružena prilika najstarijem izabranom članu da se u ime ovog tijela obrati studentima, što je izazvalo bunt kod drugog člana, Duje Kovačevića, kojeg je isprovocirala izjava da nisu bili u mogućnosti doći. Premda službeno nije počeo s radom, kako navodi pročelnik, Studentski zbor Hrvatskih studija proslijedio je priopćenje u kojem izražava nezadovoljstvo nastalom situacijom.

– Želimo podsjetiti pročelnika da je konstituiranje Studentskog zbora njegova zakonska obaveza i to u roku od petnaest dana od dana proglašenja pravovaljanih studentskih izbora (Zakon o SZ i drugim studentskim organizacijama, čl. 19, st. 6), stoga ne stoji pročelnikovo tumačenje da se Studenski zbor HS-a nije mogao konstituirati jer je mandat dosadašnjem sazivu trajao do 30. rujna 2017. Napominjemo kako su službeni rezultati izbora objavljeni 14. lipnja 2017. godine Također, uzuse na stranu, zakon vrlo jasno definira autonomiju rada studentskih zborova, kao i način odlučivanja u njima. Kolega Šumanović nije imao mandat Studentskog zbora za današnji istup u ime Studentskog zbora. – stoji u priopćenju.

Posebne zamjerke upućene su upravo na račun Šumanovićeva istupa. Naime, premda je on dijelom novooformljenog saziva Zbora, nije na pročelniku da mu daje legitimitet govora jer se time narušava autonomija studentskog zbora (koji mu ga pak nije dodijelio). Također, u priopćenju je navedeno da interesi koje on zastupa ne odgovaraju interesima samog zbora, već njegovoj ulozi koju istovremeno obavlja kao zaposlenik Hrvatskih studija.

Kako bi se utvrdilo je li došlo do kršenja prava slobodnog djelovanja i javnog govora, predstavnici Studentskog zbora Sveučičišta u Zagrebu traže hitno očitovanje o onemogućenom održavanju primjerenoga govora na uvodnom predavanju studenata prve godine preddiplomskih studija Odjela.

– Studentski zbor, prema Zakonu o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama brine o kvaliteti života studenata, a posebice o kvaliteti studijskog procesa, studentskom standardu, ostvarivanju studentskih prava i drugim pitanjima važnim za studente. Iz tog je vidljivo da je predstavljanje rada studentskih zborova na uvodnim predavanjima za brucoše prvog dana nove akademske godine tradicija kojom se brucošima ukazuje na njihova prava i postojanje tijela koja brinu o istima. Inicirali smo sastanak u svrhu poticanja dijaloga između svih aktera navedenih u dopisu te se nadamo kako se ove stvari na Sveučilištu u Zagrebu neće ponavljati. – istaknuli su.

Kako bi se što prije riješio ovaj zabrinjavajući spor, poslan je službeni poziv za sastanak s pročelnikom te s predstavnicima involviranih institucija. Donosimo ga u nastavku:

Foto: Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu

Komentari na članak

Vezani članci

Sveučilište Sjever

Profesori iz Kansasa u posjetu Sveučilištu Sjever

Profesori sa Sveučilišta u Kansasu održat će javna predavanja za građane Koprivnice i Varaždina

Gosti sa Sveučilišta Kansas održat će niz predavanja namijenjenih prije svega studentima i nastavnicima Sveučilišta Sjever, no u sklopu posjeta Varaždinu i Koprivnici održat će i javna predavanja.

Devz Meetup

Tehnološki park Varaždin

Prijavi se na Devz Meetup

Riječ je o lokalnom meetupu za developere, dizajnere i sve druge koji žele nešto naučiti nešto novo.

Luka Abrus otvorenje App Start 2017

Luka Abrus otvorio App Start Contest

"Ništa se zanimljivo neće dogoditi doma, izložite se tom svijetu u kojem želite biti!"

Govorio je i o nastanku ideja, razvoju koncepta, važnosti istraživanja interesa prije pokretanja projekta i početka samog programiranja. Napravio je osvrt i na korisničko iskustvo koje treba biti na prvom mjestu.

Doktor

Predavanje u Školi „Andrija Štampar”

Studenti medicine žele razotkriti mitove o cijepljenju

Ako želiš saznati koji su stvarni rizici cijepljenja, ali i zašto je ono spasilo brojne ljudske živote, pridruži se 6. prosinca u 15 sati u Školi narodnog zdravlja „Andrija Štampar”.

Jer 90-e su bile godine

Serija predavanja „Jer 90-e su bile godine“

Kakve su godine bile devedesete, saznajte na Filozofskom fakultetu

Na Filozofskom će se fakultetu od 16. do 20. siječnja održati niz predavanja naziva „Jer 90-e su bile godine“. Predavači su najcjenjeniji hrvatski profesori i stručnjaci s područja sociologije, prava, ekonomije, medija i povijesti.